Szakközépiskolai érettségi vs gimnáziumi érettségi?
Figyelt kérdés
sziasztok, az a kérdés merült fel bennem, hogy én szakközépiskolás osztályba járok (jó iskola, van gimnáziumi része is, és tavaly a top 15 középsuli között volt, informatikai osztályban vagyok) és ha tovább szeretnék tanulni, az egyetemen tesznek e különbséget, gimnáziumi és szakközepes érettségi között? Ha igen hátrányt jelent? A válaszokat előre is köszönöm! :)2014. szept. 6. 09:15
1/8 anonim válasza:
Ugyanazt az érettségit írja meg a szakközepes és a gimnazista is...tehát nem tesznek különbséget
2/8 anonim válasza:
Szerinted a szakközepesek másik érettségit írnak, mint a gimisek? A válasz: nem, így nem is tudnak semmilyen különbséget tenni. Csak a pontszám számít, az a kutyát nem érdekli, hogy te hol jártál iskolába, sőt, az sem előny, ha közel laksz az egyetemhez.
3/8 anonim válasza:
Szia! Egyaltalan nincs kulonbseg az erettsegi az erettsegi tok mindegy hogy szakkozepben vagy gimiben raktad le! :) ez butasag
4/8 anonim válasza:
Igazuk van előzőknek,nincs megkülönböztetve hogy hol tanultál előtte. Igazából csak annyi a különbség,hogy szakközépben valamilyen szakmát is tanítanak (de technikum nélkül nem kapsz róla papírt), gimnáziumban meg nem specializálódnak külön szakmára,ott ugye humán,reál,kéttannyelvű meg hasonlók vannak. De ettől függetlenül ugyanúgy írhatsz max pontos érettségit, miközben egy gimnazista is írhat nagyon rosszat,amivel nem kerül be az egyetemre.
5/8 A kérdező kommentje:
köszönöm, amit tudni szerettem volna megtudtam :)
2014. szept. 6. 09:49
6/8 anonim válasza:
Az érettségi ugyan az, mindenhol, semmi különbség nincs közötte. Viszont, ha most vagy 9.-es, akkor valószínű, hogy kell egy szakmai tantárgyból érettségizned, sőt, biztos, hogy kell.
7/8 anonim válasza:
Régebben amikor külön volt a szakközépiskolai meg a gimnáziumi érettségi,akkor az volt a külömbség,hogy ami szakmát ott tanultál az előny volt a szakirányú felsőoktatási intézménybe.De a gimnáziumból bármilyen felsőoktatási intézménybe jelenkezhetett.Szakközépből más tereteken kisebb eséllyel.Ez volt az oktatási rendszer vázlata 1989 ben.Amikor én érettségiztem 1996 ban,akkor még külön volt a két érettségi de viszont már negyedikben már nem volt az addig szakközépiskolai matematika könyv v külön jelölve hanem már csak középiskola volt ráírva,elvileg akkor már használhatták gimnáziumban és fordítva.Fizika könyv az végig megmaradt szakközepesnek. A youtubon még van videó a külön érettségiről,akkor még külön összefoglaló feladatgyűjtemény volt összelehet hasonlítani pl. matematikából a két érettségi feladatokat ha megvan a gimnáziumi összefoglaló is.De pl.egy ruhaipari szakközépből is jelentkezhettél matek-fizika szakra.Az nem igaz ,hogy a szakközép nem ad szakmát,hiszen egyben képesítő bizonyítvány is.Pontosan ruhaipari képesítőt,tehát nem úgy,mint a szakmunkásban,hogy külön volt a női illat. férfi ruhák és tíztől.Itt azonban nevetséges volt a szakma tanítása jóformán semmit nem tanították.Ruhaipari technikusképzőben is alig tanítják a szakmát két év alatt megtanítottak egy öltönyt megvarni ez is nevetséges.Miután már megszűnt a kétféle érettségi utána már ugyanazokat a feladatokat kellett megoldani innentől szerintem már azonos rangú a két érettségi.Később már többféle könyvből lehet válogatni.
8/8 anonim válasza:
Az utolsó válasz egy kis javításra szorul azt akartam írni,hogy a szakmunkásban külön volt a női ruhakészítő ill.a férfiruhakészítő.Egyébként is a ruhaipari képesítés pl.tartalmazza a kötöttáru szak részt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!