Az miért jó hogy napjainkban kétszintű érettségi van?
A régit középnek számítják be (sajnos).
A régi sokkal rosszabb volt, ott nem volt kétféle pontozás, a közös érettségi-felvételi dolgozatot két példányban írtuk, fele ment a felsőoktatásba javításra, másik fele a középiskolába. És míg fizikából az összes osztálytársunk bizonyítványában négyes van, addig akik közöset írtak, csupa kettest meg hármast kaptak, mert sokkal nehezebb volt, de a pontozás határa pont ugyanolyan volt... most ha ők el akarnának menni továbbtanulni, akkor a fizika négyessel előnyben lennének hozzám képest, aki hármast kaptam, de bármikor megoldok ma is bármit, ők meg kb semmit sem tudnak.
1-es válaszolóén pont a matek érettségimmel vagyok így, mint te a fizikával. A régi rendszerben 3-asa érettségiztem központi érettségin. Egy pont hiányzott a 4-eshez. Az osztálytársaim sima matek érettségijéhez képest egy jóval nehezebb feladatsorból értem el az eredményt,és mégis most ha valaki akkor a könnyebb érettségit írta az előnyben van velem szembe felvételipontok tekintetében. (már van alapdiplomám így nem számít, de felvételikor dühöngtem én is hogy nem tesznek különbséget, és a jogszabály alkotó a régi rendszerben érettségizetteknek nem ad emelt érettségiért járó többletpontokat, holott írtam emelt érettségit valóságban.
Azért jó, ha ezt jónak lehet nevezni, mert így sok ember leérettségizik, és nő z országban a középfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Ha simán a követelményeket egységesen megemelték volna érettségin akkor elég sok ember megbukna.
MAndulavirág, korábban is az volt, hogy aki továbbment, annak egy magasabb szintű érettségi kellett, csak másnak hívták. :)Viszont egyértelműen hátrányba kerültek azok, akik azt írták, főleg a szakközepesek, akinek nem volt lehetőségük faktra járni a válaszotott tárgyból, mert pont ugyanazt tanulták, mint a simát írók, és borítékolva volt a sokkal rosszabb eredmény.
Ma, ha egy szakközepes ír egy hatvanas emeltet, az osztálytársa egy hatvanas közepet, akkor nem egyforma jegy kerül a bizibe.
én eü főiskolára jelentkeztem 95-ben, és főiskolai tankönyvek voltak megadva a felvételihez... sokkal durvább volt, mint most az emelt.
A közép gyengébb, mint az akkori "sima" volt, az emelt pedig nagyon sok tárgyból nem éri el az akkori közös érettségit.
Azért ahol kitűnő tanuló kettes érettségit ír, erősen megkérdőjelezem a kitűnő bizonyítvány jogosságát, elég alacsony színvonalra is jó jegy járhat.
Van iskola, ahol biológia négyessel 98%-os emeltet írtak, úgy, hogy a biológiatanár egy dolgozatát se bírta a lány ötösre megírni, nem hogy év végén ötös lett volna. Na, itt legalább tudják, hogy dolgozna érte. De ahol a kitűnő így leszerepel az érettségin...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!