Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Tényleg igaz, hogy csak azok...

Tényleg igaz, hogy csak azok mennek bölcsész szakra, akik lusták tanulni? Meg, hogy egy bölcsész diploma fele annyit sem ér, mint egy technikusi?

Figyelt kérdés
Mindenhonnan azt hallom, hogy a bölcsészek csak isznak és füveznek és hogy másnaposan írják a ZH-ikat négyes-ötösre, meg hogy után mindegyik segédmunkás lesz meg krumplisütő a mekiben.

2014. júl. 31. 00:48
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
87%
Uncsi.
2014. júl. 31. 01:57
 2/13 anonim ***** válasza:
72%

Dehogy ez egy sztereotípia, nagy butaság. Az emberek nem egyformák sosem, biztos van ilyen is olyan is közöttük, de kb. ilyen minden karon és szakon van.

Nem lesz segédmunkás és nem feltétlenül fog mekiben dolgozni.

Ha már ilyen általánosítást teszel akkor a legrosszabb az elhelyezkedési lehetőség a TTK-n végzetteknek akik csak alapszakot végeznek..ehhez képest bölcsész diplomával könnyű elhelyezkedni..

2014. júl. 31. 07:20
 3/13 anonim ***** válasza:
93%

annyi igazság van benne, h sokkal több bölcsészt képeznek, mint kéne. és az is igaz,h mondjuk mérnökként könnyebb elhelyezkedni.

ettől még primitív és ostoba általánosítani. a bölcsészeket szidó emberek általában komplexusaik miatt szidják a bölcsészeket.

és eleve te miért foglalkozol azzal,h vmi idegbeteg mérnök szakos/ irigy szakmunkás miket hord össze?

ha megfigyeled, mindig általánosítanak, és sosem neveznek meg konkrét szakokat, csak ki akarják adni a dühöt, legyen ennyi örömük.

2014. júl. 31. 10:02
 4/13 anonim ***** válasza:
89%

Gondolom, unatkozol.

Felmerült benned, milyen vicces lenne, ha kiírnál egy kérdést, amivel hátha vérig sértesz pár bölcsészt, majd megjelennek a technikusok, és a sértődött bölcsészek hatalmas vitaharcba kezdenek a technikusokkal. Te addig kipattogtatod a kukoricádat, kényelembe helyezed magad és frissíted a GyK-t, örömködve nézed, ahogy a kulturált keretek köddé vállnak, és már csak egymás pocskondiázásából áll az egész. Neked mindegy, ez így még szórakoztatóbb.

Aztán elkeseredsz, hogy törölték a kérdésedet, mély levegőt veszel, megrántod a vállad, és kiírsz egy BME - Corvinus kérdést. Ha nagyon fel vagy ajzva, beleviszed még a BGF-et is. Már látom is magam előtt:

Melyik a jobb? Igaz, hogy azért nincs a BME-n őszi szünet, mert félnek a tanárok, hogy addig elvégeznék a Corvinust? Tényleg igaz, hogy a BGF diplomád garantálja, hogy munkanélküli leszel életed végéig?

2014. júl. 31. 10:36
 5/13 anonim ***** válasza:
93%

Hát persze! Gimiben is utáltam tanulni, meg olvasni és csak azért lett 393 pontom (a 480 pontos rendszerben), mert kaptam 300 plusz pontot arra, hogy pszichiátriai beteg vagyok (persze ennyit nem adnak senkinek, csak annak, aki bölcsész szakra jelentkezik, hogy azért legyen valamennyi bölcsész is az országban).

Az egyetemre csak melegedni járok be, mindennap leiszom magam a sárga földig és 2 hetente a detoxban kötök ki. A 3 év alatt ötször voltam drog ambulancián is.

Nálunk a köztársasági ösztöndíjra arra kapnak pontot az emberek, hogy 1 nap hány korsó sört gurítanak le és mennyi füves cigit szívnak. Plusz pont jár azért, ha valaki hippi ruhákat vesz és közösségi munkának az minősül, ha te szervezed a kocsmapartikat.

A tanárok is ilyenek, miért lennének különbek? Tudtad, hogy a legnagyobb monográfiák valójában a hallucinációk "melléktermékei"?

A kulturális-irodalmi folyóiratok, mint az ÉS, a Literatura, a Jelenkor etc. is arról szólnak, hogy ki hogy drogozott be...

Na jó, viccet félre téve:

általánosítás az egész. Nagyon kevés olyan szaktársam van, aki lébecol (én magyar szakos vagyok egyébként). Egy-egy órára rengeteget (több 1000 oldalt) kell olvasni, ha nem akarsz megbukni és nem csipp-csupp olvasmányokról van szó. Mi generatív mondattant tanulunk: egyszer egy kémia szakos megkérdezte egy ilyen ágrajzról, hogy ez mégis milyen kémiai példa levezetése.

Nagyon érdekes egyébként ez a generatív mondattan, mert a magyar mondatot a teljes valójában ragadja meg. Egy matematikus-nyelvész dolgozta ki, ha érdekel, keress rá Alberti Gábor generatív mondattan könyvére, fenn van neten. Nem is olyan egyszerű úgy, ha nem gyakorlod, pláne nincs hozzá logikai érzéked.

Sokunknak van emelt szintű érettségije (nekem töri 70%-os) és nyelvvizsgája (eleve 1 kötelező is a bölcsész szakokon). Ahova készülök tovább mesterre, ott 1 középfok és 1 felsőfok lesz kötelező, most arra tanulok. Nekem 2 középfokúm van egyébként alapjáraton, most tanulom a harmadik nyelvet.

Sokan írunk kritikákat, recenziókat könyvekről, meg különféle dolgokat kutatunk (nem feltétlenül haszon a mindennapi életben, de amit a TTK-sok kutatnak, az sem mindig lesz tiszta haszon, csak tudományos szempontból érdekes). Vannak olyan szaktársaim, akik magyar mint idegen nyelvet tanítanak az egyetemünkön tanuló külföldieknek, én is részt veszek nemzetközi projektekben. Emellett angolt és németet tanítottam egy klubban, olyan pszichés betegeknek, aki vissza akarnak integrálódni a társadalomba.

Persze, biztos van, aki füvezik és másnaposan írja a zh-kat négyes-ötösre, de én ilyet egyáltalán nem ismerek.

Egyébként a bölcsész szak egy tág fogalom: itt tanulnak a pszichológusok, nyelv szakosok, néprajzosok, történészek, magyarosok, de nálunk van a nemzetközi tanulmányok szak is. A diploma után sokan mennek tovább mesterre, PhD-képzésre. Ha több nyelvet beszél valaki, szívesen alkalmazzák irodai munkára, multiknál etc. A bölcsészek közül sokan lesznek tolmácsok, lektorok, tanárok, könyvtárosok, muzeulógusok stb.

Persze biztos van, aki mekiben, meg segédmunkásként köt ki, de közel sem mindegyik, ráadásul kb. a bölcsészek 26%-a (ha hihetünk a felméréseknek: [link] de nagyjából ez az arány a társadalomtudósoknál és az agrár szakon végzetteknél is. Az inkább jellemző, hogy úgymond "pályaelhagyók" lesznek a bölcsészek, de ez nem az jelenti, hogy mekibe mennek vagy utcát fognak söpörni, hanem azt, hogy nem újságnál helyezkednek el kritikusként, hanem egy multi cégnél átképzik őket HR-esnek.

Összegzésképpen általánosítás az egész. És nagyon butus vagy kérdező, ha bedőlsz ennek a szereotípiának. ;-)

2014. júl. 31. 10:38
 6/13 anonim ***** válasza:
91%
Egyébként nem tudom, miért kellett a 2-es válaszolót lepontozni. Az 1-es válaszolónak meg igaza van: UNCSI. Nem is értem, én is miért törtem magam azzal, hogy magyarázkodjak... -.-
2014. júl. 31. 10:41
 7/13 anonim ***** válasza:
72%

"Igaz, hogy azért nincs a BME-n őszi szünet, mert félnek a tanárok, hogy addig elvégeznék a Corvinust?"

Baxátok már meg, mindenki az én poénjaimat süti el? :D

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar..

2014. júl. 31. 11:28
 8/13 anonim ***** válasza:
30%
Az igaz, hogy egy böcsész diploma méltatlan arra, hogy egy mérnöki diplomával összehasonlítsák, hiszen az utóbbival jóval könnyebb elhelyezkedni és a fizetés is jóval magasabb nála. Azért a környezetem alapján állíthatom, hogy aki nálunk a rokonságban bölcsészkaron tanult, és diplomázott, az mind vagy bolti eladó, vagy valamilyen olyan munkát végez, ami távol áll a diplomájától. Ettől függetlenül biztos el lehet helyezkedni vele, aki tud, annak jó. A második hozzászólás pedig a TTK leszólásának köszönhetően lett lepontozva lehet. Egyébként dzsézönsztetem pojénjait nagyon jók.
2014. júl. 31. 14:17
 9/13 anonim ***** válasza:
95%

"Ettől függetlenül biztos el lehet helyezkedni vele, aki tud, annak jó."

Hát, ha hihetünk a diplomás pályakövetésnek, akkor 26% dolgozik felsőfokú tanulmányokat nem igénylő munkakörben (bolti eladó, krumpli sütő a mekiben, segédmunkás), kb. 37% nem bölcsész területen (pl. irodában, multinál), tehát kb. 40%-nak még így is sikerül kifognia valami olyan szakmát, ami még kapcsolódik is a képzéséhez. ;-)

De azért az, hogy MINDEGYIK segédmunkás, meg a krumplisütő lesz a mekiben, az azért enyhe túlzás... -.-

De ne szapuljuk már állandóan a bölcsészeket, ha kérhetném! A társadalomtudósok és az agrárszakemberek sincsenek jobb helyzetben...

2014. júl. 31. 15:41
 10/13 anonim ***** válasza:
95%

8-as (én a kettes vagyok a TTK-s) nem tudsz szöveget értelmezni, vagy felületesen olvasol nagyon. Távol áll tőlem hogy leszóljam bármelyik karron tanló/diplomázó embereket. De a tények mást mutatnak, ma Magyarországon egy TTK-a alapszakkal (fentebb is csak alapszakról írtam) sokkal nehezebb elhelyezkedni mint egy bölcsész diplomával.

Az elég szomorú ha ezt leszólásnak veszed, mert nem annak szántam. egy bölcsészt legalább felvesznek egy irodásba pláne ha nyelvszakos, vagy recepcióra, stb..hasonló nem éppen szakmába vágó munkahelyre, TTK.n végzettek aki nem húz bele és nem megy el Msc-re vagy nem veszik fel annak nem néz ki semmi jó, mert nem tanár..kutatóshoz meg kevés a végzettsége..szóval az egy zsákutca. Ez nem azt jelenti hogy könnyű elvégezni.

Milyen végzettséget is ad egy környezettan vagy földrajz vagy biosz alapszak?

2014. júl. 31. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!