Miért lett ekkora vagányság az egyetem/főiskola?
A csapból is az folyik hogyha nem mész egyetemre/főiskolára, nincs diplomád akkor egy senki huszadrangú állampolgár vagy, esélyed sincs jó fizetésre stb...
Mi ez a hülyeség hogy mindenkinek egyetemet/főiskolát kell végeznie? Minek ennyi diplomás ember? Ha mindenki diplomás lenne nem lenne ember aki kenyeret süssön, autót szereljen, vizet kössön be stb.
Miért van minden lenézve ami nem egyetem/főiskola? (gondolok itt elsősorban OKJ-re)
Mert az emberek nagyképűek és arrogánsak.
Egy jó OKJ már többet ér néhány diplománál...
Az én fizetésem 200 nettó környékén van (kezdő fizetés). Ilyet itthon diplomás, csak a számítástechnikai területen kap, de minden friss diplomást is alja munkára veszik fel...Ha felveszik, mert vannak már elegen...
az hogy eselyed sincs a jo fizetesre pusztan tenymegallapitas.
Hogy le lennenek nezve azok akik nem vegeztek egyetemet azt meg nem vettem eszre. Legalabbis igy altalanossagban.
". Ilyet itthon diplomás, csak a számítástechnikai területen kap, de minden friss diplomást is alja munkára veszik fel.."
Erosen el vagy tevedve.
Az OKJ-k nagy része semmit sem ér, kevés kivételtől a vidéki főiskolák sem. Ahelyett tényleg inkább menjetek Londonba mosogatni, vagy szerezzetek szakmát.
Viszont egy normális egyetem igenis sokat hozzáad az emberhez, különösen, ha eleve nem értelmiségi közegből érkezik. Még akkor is, ha esetleg 1,5-2 év után kibukik vagy otthagyja. Itt elsősorban nem közvetlenül hasznosítható tudásra kell gondolni, hanem komplexebb, kritikai gondolkodásra, ami az életben nagyon jól jön később.
Azt meg gondolom mondanom sem kell, hogy míg a diplomás munkanélküliség viszonylag alacsony, addig az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők már közel sincsenek ilyen jó helyzetben.
"Hogy le lennenek nezve azok akik nem vegeztek egyetemet azt meg nem vettem eszre." Ezt én sem vettem észre. Egyébként meg a kormány a politikájában pont hogy azt hangsúlyozza, hogy tanuljanak szakmát az emberek, ne menjenek egyetemre, mert nincs szükség annyi diplomásra. (Mondjuk annak, hogy ezt mondják, más okai is vannak, de ezt ne firtassuk, nem ez volt a kérdés.)
"Ilyet itthon diplomás, csak a számítástechnikai területen kap, de minden friss diplomást is alja munkára veszik fel."
Ez így nem teljesen igaz.
"A csapból is az folyik hogyha nem mész egyetemre/főiskolára, nincs diplomád akkor egy senki huszadrangú állampolgár vagy, esélyed sincs jó fizetésre stb... "
Azért ez sem teljesen igaz, bár az tény, hogy most már érettségivel nem sok helyre vesznek fel. És itt nem arról van szó, hogy valaki szakmát tanult, az más, azt ne keverd ide, inkább arról, hogy valakinek van egy sima érettségije. Na azzal aztán tényleg nem lehet elhelyezkedni. De hogy az OKJ-t vagy a szakmákat bárki is leszólta volna, ebben kételkedem.
Köszönöm az eddigi kulturált és értelmes hozzászólásokat!
'A piacképes és az OKJ eléggé üti egymást."
"Informatikus? Úgy gondolnám, hogy informatikát valaki vagy otthon megtanulja, vagy esetleg szerez mellé egy diplomát (mert azért az mégiscsak előny), de OKJ-n pont informatikával foglalkozni nagy hiba."
"Diplomával könnyebb, csak nem mindegy, hogy milyen diploma. Nagyon sok esetben tapasztalom, hogy már oda is diplomást vesznek fel, ahol a munka jellege egyáltalán nem kívánja meg a diplomát. Mert megtehetik..."
"Igen, most már mindenkitől kérik a diplomát, mert egyrészt sok a diplomás, másrészről az érettségi már nem értékmérő"
"Nem csak egy olyan papír lesz a kezedben amivel könnyebben tudsz elhelyezkedni mivel minden szintű munkát be tudsz vele tölteni( max letagadod), hanem eléggé sok tudást szedsz össze ahhoz hogy az életben jobban reagáld le a váratlan helyzeteket, jobban irányítsál egy vállalkozást, arról meg hogy milyen kapcsolati tőkét szerzel nem is beszélve, mivel a jövő vezetőivel ülsz egy előadó teremben. Mellékesként említeném meg hogy ezzel van továbblépési lehetőség nem úgy mint a már sokat emlegetett bolti eladóval, igen kezdetben nem keresel valami jól a versenyszférában 140-160 nettó körül, de egy 5 év tapasztalattal ha jól építed a karrieredet 300-2 millióig terjedhet ez a pénz, és még mellé az egyéb bónuszok, valamint az sem mind1 hogy parasztokkal kell vitatkoznod hogy 10 vagy 15 deka az a párizsi vagy pedig egy wellness szállodában tartani egy előadást, a társadalmi rangról nem is beszélve. Lépjünk tovább ha elvégzel egy MBA képzést ami az üzleti élet csúcsa akkor pedig a határ a csillagos ég, a pontos magyar viszonylatokat nem ismerem de aki a Londonban végez egy ilyet(ha már magas manageri posztban vagy mondjuk 5-10 év tapasztalattal egy nagynevű multinál elképzelhető hogy fizeti) akkor évi 180 000 $ os fizura lehet számítani"
Ezt csak néhány perc alatt találtam! De lehet rosszul fogalmaztam meg magam, itt is vannak akik segítőkészek mondanak jókat más kérdésnél, de a többségnek az agyában az kattog hogy ma már ahhoz is diploma kell hogy valaki közmunkás legyen...
Egyébként:
"Bizonyos foglalkozási területek egyértelműen felsőfokú végzettséghez kötöttek. A karrier-építésben gyorsabb előrejutást, magasabb szintű pályát tehet lehetővé a diploma, de csak abban az esetben, ha valóban belső motívumokra alapozva, szívvel-lélekkel dolgozunk - jegyzi meg a szakember. A diploma szükséges az elmélyült kutatási tevékenységhez, segíti a magasabb szintű általános műveltség kibontakoztatását és több kompetencia gyakorlására ad lehetőséget. Statisztikailag alacsonyabb a munkanélküliség aránya, de ez erősen függ a választott szaktól, ráadásul a munkahely elvesztését egyetlen területen sem lehet kizárni. Hozzávetőlegesen 31-50 százalékkal magasabb átlagkeresettel számolhatnak a diplomások, és bizonyos területeken további presztízst is jelent a diploma (pl. doktori címmel járó magasabb társadalmi megbecsülés)."
"A szakmai képzésre alapozott pálya bár gyorsan ívelhet felfelé, rendszerint az első évtized során eléri a területen megszerezhető maximális hasznot. Továbblépési lehetőség a ranglétrán vagy a szakmai készségek fejlesztése az adott terület mesterképzésében vagy kapcsolódó felsőfokú tanulmányok, továbbképzések során lehetséges. A munkanélküliség veszélye szakmai képzettség birtokában is fennáll, az elérhető jövedelem a diplomásokhoz viszonyítva harmaddal-felével alacsonyabb lehet. Természetesen, itt is döntő, hogy milyen szakmáról van szó, és melyik régióban él a munkavállaló, valamint fontos szempont, hogy vállalja-e a költözést, továbbképzésben való részvételt - hívja fel a figyelmet a pszichológus."
www.felvi.hu/felveteli/palyaorientacio/GYIKA szakmai képzésre alapozott pálya bár gyorsan ívelhet felfelé, rendszerint az első évtized során eléri a területen megszerezhető maximális hasznot. Továbblépési lehetőség a ranglétrán vagy a szakmai készségek fejlesztése az adott terület mesterképzésében vagy kapcsolódó felsőfokú tanulmányok, továbbképzések során lehetséges. A munkanélküliség veszélye szakmai képzettség birtokában is fennáll, az elérhető jövedelem a diplomásokhoz viszonyítva harmaddal-felével alacsonyabb lehet. Természetesen, itt is döntő, hogy milyen szakmáról van szó, és melyik régióban él a munkavállaló, valamint fontos szempont, hogy vállalja-e a költözést, továbbképzésben való részvételt - hívja fel a figyelmet a pszichológus.
A döntés előtt: kóstoljunk bele a felsőoktatásba, és próbáljuk ki a gyakorlatot
Ha úgy érezzük, többet szeretnénk, tanu/szakmai_kepzes_vagy_felsofoku_tanulmany?printMode=true
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!