A fent lévő tanárok el tudnának-e küldeni nekem egy dolgozatot a sajátjukból?
Én nem tudom, hogy ez a 02.09 mégis mit gondolt magában, hogy te egy ötödikes, hatodikos és hetedikes gyerek vagy egyszerre, aki olyan hülye, hogy bármilyen dolgozatról azt hiszi, hogy ők is azt fogják írni? Kedves kollega, éjszaka inkább aludjál, mint hülyeségeket beszéljél, és ha felébredtél, vegyél jóindulatból és segítőkészségből leckéket, mert abból hiányod van.
Na, ez nem neked szólt. Én voltam az, aki azt javasolta, hogy inkább így tedd fel a kérdést, de úgy látszik, ez se hoz eredményt. Én biztos voltam benne, hogy egyetemista vagy és valamilyen pedagógiai tantárgyhoz kell egy dolgozat. Hát jobb híján annyit tudok segíteni, hogy ha elküldöd nekem a szülők által kifogásolt dolgozato(ka)t, véleményt mondok róluk. Általános szabály, hogy csak olyanból írass, amit megtanítottál, olyan feladattípusokat, amit gyakoroltatok, érthető feladatmegfogalmazással, esetleg példával, ha olyan a feladat, gondold át az időt, legyen áttekinthető, jól olvasható, elég nagy betűs. Nem tudom elképzelni, mi nem stimmelhet vele. Talán túlbecsülöd a tanulók képességeit és túl nehéz, kreativitást igénylő feladatot adsz, amire nem képesek. Milyen szakos vagy? Mutasd meg a dolgozatot tapasztaltabb iskolai kollegádnak, esetleg a gyerekekkel is megbeszélheted, hogy mi nem tetszett nekik benne. A döntés a tiéd, de lehet egy gesztus feléjük, ha figyelembe veszed a véleményüket.
"Én nem tudom, hogy ez a 02.09 mégis mit gondolt magában, hogy te egy ötödikes, hatodikos és hetedikes gyerek vagy egyszerre, aki olyan hülye, hogy bármilyen dolgozatról azt hiszi, hogy ők is azt fogják írni?"
Kedves kolléga, borzasztó naiv vagy, vagy egyszerűen nem ismered a diákjaidat. Nagyon fifikásak ám! Képesek elkérni a formadolgozatokat egy felsőbb évfolyamostól, amiket aztán következő évben pénzért árulnak az osztálytársaknak. A mi iskolánkban nemrég bukott le egy ötödik évfolyamos (nyolcosztályos gimnáziumban), aki a hetedikes testvérének a két évvel ezelőtti ötös dolgozatának fénymásolatát árulta az osztálytársainak, ötszáz forintért darabját! (Az illető kolléga sajnos volt olyan naiv, hogy minden évfolyamon a tanári kézikönyvhöz mellékelt mintadolgozatot írassa meg a diákokkal...)
Kérlek, ne akarj aludni küldeni, mert lehet, hogy inkább neked lenne szükséged erre! Sajnos nagyon is lehetséges, hogy egy ilyen "bármilyen tárgyból, ötödiktől hetedik osztályig"-típusú kérdés kiírása mögött egy kellőképpen elvetemült és pénzsóvár felső tagozatos diák lapul...
Ha te ennyire rossz véleménnyel vagy a gyerekekről, akkor nem kéne velük dolgoznod. Előre nyomtatott meg saját iskolás teszteket persze, hogy keresnek, ez így volt, amióta ezeket egyáltalán feltalálták, én is használtam gyerekkoromban. De egy vadidegen tesztet árulni, ennek semmi értelme nincs! Ki venné azt meg? És nyolcadikos tesztet vajon mért nem akarna az illető gazember árulni? Egyébként a kérdés stílusából, megfogalmazásából be lehet tájolni, hogy ki írta. Például egy gyerek nem ír le ilyen szót, hogy "bármely".
Kérdező, szólalj meg!
"Ha te ennyire rossz véleménnyel vagy a gyerekekről, akkor nem kéne velük dolgoznod."
Kedves kolléga, nem tudom, milyen jogon általánosítasz, illetve jelented ki, hogy én rossz véleménnyel vagyok a gyerekekről. Egyszerűen megpróbálom őrizni a dolgozatírás tisztaságát, amennyire lehet. Nem tartom fair dolognak, ha valaki dolgozatokat árul, vagy más módon csal, de ez nem azt jelenti, hogy utálom a gyerekeket. A csalást utálom, és ebben az esetben teljesen mindegy, hogy gyerek, vagy felnőtt követi-e el. Én nem fogom kiadni a saját dolgozataimat senkinek, mert bármikor rossz kezekbe kerülhetnek.
Ha pedig már kukacoskodunk: a Kérdezőnek miért van szüksége a saját szaktárgyától eltérő dolgozatokra? Egy matekdolgozatban teljesen más feladatok vannak, mint egy irodalom-dolgozatban. Ha mondjuk matekszakos a Kérdező, miért kíváncsi pl. egy földrajz-dolgozatra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!