Ti hogyan spóroltok az egyetem alatt?
Albérlet 30.000
Kaja nagyon max 10.000
Bérlet 3500
A kaján tudok spórolni. Sokat főzök magamnak(rizs, tésztafélék és hasonló olcsó kaja), illetve ha kéthetente hazamegyek, szoktam hozni is néhány napi ebédet.
Emellett pedig igyekszem minél jobban tanulni, hogy kapjak ösztöndíjat, ezzel is lefaragva a költségeket.
Szia! :)
Én most felvételizek, szóval még nem tudok pontosat írni. Szerintem már a lakhatáson is sokat lehet spórolni. Aki az egyetem városában lakik, annak nem kell albérletre vagy kollégiumra költeni. Aki viszont az otthonától távoli egyetemre jelentkezik, annak kell erre is költeni. A kollégiumok olcsóbbak, mint az albérlet, de persze az albérletek között is van kevésbé drága.
Az utazáson is lehet spórolni szerintem. Attól függ, hogy ki hányszor megy haza, bérletet vesz, vagy jegyeket.
A legtöbbet szerintem is a kaján lehet megspórolni. Érdemes főzni, és esetleg otthonról is ebédet vinni, ahogy az előttem válaszoló is megírta. Szerintem fontos, hogy találj egy olyan boltot, ami közel van és mégsem olyan nagyon drága.
A könyveken is lehet spórolni. Ha nem veszed meg a könyveket, hanem kikölcsönzöd a könyvtárból vagy felsőbb évesektől elkéred. De manapság szerintem szinte minden egyetemnél elektronikus formában is megvan a tananyag.
Persze az ösztöndíj is nagyban meg tudja segíteni a hallgatók életét.
3. válaszoló vagyok
Én olyan egyetemre jelentkeztem, ami az otthonomtól 90 km-re van. Úgy tervezem, hogy minden héten hazajövök. Szóval mindenképpen bérletet veszek majd, ez kb 7000 Ft-ból jön majd ki.
Kaján lehet rengeteget spórolni. Ha hozol otthonról ételt, az elég pár napig. Ha főzöl magadra (ami lényegesebb olcsóbb, mint ha veszel vagy rendelsz) az szintén elég pár napig. Érdemes lefagyasztani is ételeket. Mi lakótársammal közösen is szoktunk főzni. Amúgy meg ki kell tapasztalni, hogy mi hol olcsóbb. Én sokszor miután hazaérek vásárlásból, megnézem a blokkot, és rájövök, hogy mennyi olyan ételt vettem, ami egyáltalán nem is lenne fontos, csak egy kis nasi, egy puding, egy üdítő stb.. és ezekből az apróságokból összejön simán akár 1000 Ft is. Szóval kell a mértékletesség.
itt részletesen is leírják a költségeket, ennél olcsóbban nem igen lehet kijönni
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula..
Spórolni csak kaján lehet, ami elég szomorú.
Ha otthonról hozol, hanyagolod a gyorskaját, és nem a fagyasztott kaját veszed hanem magadnak készíted, kb felére csökken a kajára költött pénz. Azért ne gondold hogy ezt mindog be tudod tartani. Néha muszáj lesz városban enned mert 8 órát vagy suliban/könyvtárban (esetleg többet). Néha megkívánod a pizzát/gyrost/menüs helyeket. Üditők is nagyon drágák ha sokat iszol, de mondjuk én állandóan teáztam.
Bulikom is lehet sporolni. Ha nem figyelsz oda, egy este 5-10ezer simán elúszik. De ha picit is nyitva tartod a szemed, találsz pár jó embert, akkor koliban/lakásban is lehet jót szórakozni, és sok olcsó kocsma van, nem kell mindig a menő helyekre járni, és így a havi 20ezer helyett, 10et fogsz elkölteni ha minden héten összejön a társaság.
Ha tudsz, menj koliba. Nekem 40ezer volt a lakás mert olyan suliba járok aminek nincs kolija. Azon is sokat lehet spórolni.
Összesen havi 70-90et költök (költöttem).
Beleestem abba a hibába hogy nem néztem hova megyek szórakozni, és az első három hónapban havi 20körül költöttem bulizásra, most 5-10 ezer között.
Lakás 40 volt régen, költöztem, most 25ezer (télen 30-35).
Régen sok gyorskaját ettem. Kicsit visszafogtam magam, és több ezer forinttal több marad igy hónap végén a zsebemben.
Csak oda kell figyelni mire mennyit költesz, több alkalmazás van erre, vagy ird egy fuzetbe, de kövesd a kiadásaid, és ugy tudni fogod mire megy el túl sok.
Havonta kb 40-60 kell egy átlagos élethez ha koliban vagy, 70-90 ha albérlet.
Attol függ mennyit eszel, bulizol e, mennyi a koli/lakás, mennyi gyorskaját eszel stb
Az is biztos, hogy a kaján lehet talán a legtöbbet spórolni. Mi itthon mindig csinálunk szörpöket friss gyümölcsökből, bodzából és ezeket csak vízzel fel kell önteni és akkor már drága üdítőket sem kell venni.
Persze a szórakozáson is sokat lehet spórolni. Attól is függ, hogy milyen szórakozó helyre mész el, moziba jársz-e.
Spórolni lehet az ételen, ahogy említették, de nem csak azon, hanem pl. néhány tipp:
-csak akkor vegyél bérletet, ha azt jól ki tudod használni. Ha gyalog közlekedsz többnyire, akkor felesleges, néhány alkalommal pedig kitűnő a menetjegy/napijegy is.
-Viszonylag sok jegyzetet fogsz kinyomtatni, ehhez keress olyan boltot, ahol olcsón nyomtatnak/fénymásolnak. A papír mindkét oldalára nyomtass, ez nemcsak környezetbarát, de helytakarékos módszer is.
Szinesen csak akkor nyomtass, ha szükséges.
-Jegyzeteket, könyveket vásárolhatsz felsőbb évesektől is, de ha nem akarsz, akkor könyvtárból kiveszed.
-Ha kevesebbet utazol haza, azzal is jelentős összeg spórolható meg. Pl. aki 200 km-re lakik annak bizony kőkemény 5000 Ft a vonat oda vissza, ha minden héten utazol, akkor egy hónapban 20000 Ft csak az utazás.
-Ha albérletbe vagy, akkor: Csak a szükséges mennyiségű lámpát használd este. Ha nem vagy/vagytok ott egész nap, akkor csak minimális fűtést alkalmazz. (Ha egyedi a fűtés, pl. gázkonvektor).
Ne folyasd feleslegesen a vizet, mosogasd az edényeket viztakarékosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!