Melyek azok a kötelező és ajánlott olvasmányok, amelyeket el kell, illetve el lehet olvasni 9. osztályra/osztályban?
Kőszívűt nekünk hetedikre kellett elolvasni, Rómeó és Júliát pedig nyolcadikra.
Görög drámák és Iliász-Odüsszeia biztos benne van, mivel azzal kezdődik a középsulis tananyag.
Egyébként iskola válogatja, miket kérnek.
Szophoklész: Antigoné, Shakespeare: Romeo és Júlia
Homérosz Iliászát és Odüsszeiáját nekünk nem kellett elolvasni, de vettük. Ennyi rémlik, de biztos, hogy volt még.
Nem egyforma
Van ahol a görög mitológiából is kell olvasni
De a görög drámák közül leginkább az "Antigone" szokott lenni kötelező (Szophoklesz)
Kilencedikben egyáltalán nincsenek hosszú kötelezők, év közben is nyugodtan el tudod olvasni. Az első pedig nem tudom miről beszél, a Kőszívű és a Szent Péter esernyője általálnos iskolában kötelező - lehet középiskolában is, de biztos nem kilencedikben, tekintve a tanterv felélítését (időrendi sorrend ---> a görög mitológiával kezdődik, nem lehet eljutni a 19. századi magyar irodalomhoz).
Homérosz: Iliász, Odüsszeia
Szophoklész: Antigoné, Oidipusz király
Shakespeare: Rómeó és Júlia, Hamlet
Egyébként tényleg nem ajánlom, hogy nyáron elolvasd ezeket. Egyrészt mire odajuttok, hogy pl. dogát írtok egy kötelezőből, addigra totál elfeljted az egészet; másrészt nagyon rövidek (ezzel ellentétben nem valami könnyű olvasmányok, de meg lehet velük birkózni), simán el tudod olvasni év közben is; és ami a legfontosabb: nem mindem tanár ugyan azokat a kötelezőket kéri, érdemes megvárni, hogy ő kijelölje őket. Például az én osztályom 2 csoportra van osztva, az én csoportomnak el kellett olvasnia az Antigonét és az Oidipusz királyt is, a Rómeó és Júliát és a Hamletet is, míg a másik csoportnak csak az Antigonét és a Rómeó és Júliát. Tulajdonképpen az Iliászt és az Odüsszeiát el sem kellett olvasnunk, csak részleteket a szöveggyűjteményből. Amit rettenetesen utáltam, az az volt, hogy hosszú-hosszúúú részleteket olvastattak velünk a Bibliából.
Nem tudni nektek mit adnak majd fel. Nyugodj meg, annyira nem lesz vészes, élezd a nyarat inkább :D Nekem azért már lesz dolgom. 10.-re 18 db kötelezőt adott fel a drága magyartanárnőm...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!