Ki mit húzott kémia emelt szóbelin? Hogy érzitek hogy sikerült?
A- szenhidrogenek az iparban, koolaj, foldgaz, frakciok, krakkolas,oktanszam..alkenek, dienek + jelentoseguk a muanyaggyartasnal, szenhidrogenek addicioinak jellemzese + ipari jelentoseg
B- hidrogen-peroxidos - jodoldatos -kemenyitos kiserlet..ami nem lett kek :D
C- sosav, ecetsav es natriumsoik vizben valo oldodasa, mi hogy miert..
Mondjuk en rosszabbra szamitottam, volt 1-2 dolog amit nem tudtam de ugy osszessegeben szerintem nem volt olyan veszes :)
A: hidrogén jellemzése, izotópok, kémiai, fizikai tulajdonság, elektronszerkezet stbstb
kísérlet: szőlőcukor-karbamid-keményítő azonosítása
problémafeladat: SO2 és SO3 egyensúly, koncentrációváltozással kapcsolatos kérdés, amit megoldottam, de olyan faszán elbeszéltünk egymás mellett a bizottsággal, hogy a végén inkább feladták és kiküldtek.. de azért remélem, hogy nem húzták le nagyon:/
A: Oxigén és allotróp módosultainak jellemzése, élettani jelentősége. Peroxidok. Oxovegyületek csoportosítása rácstípusuk és vízoldhatóságuk alapján, illetve sav-bázis reakciója párnak
(ez jó volt aránylag, bár eleinte nem értettem meg hogy csoportosítanom kell meg nem jutott eszembe hogy hogy képződik az ózon:D)
B: formalin és aceton megkülönböztetése
C:A Kálium és az argon első és második ionizációs energiáját kellett összehasonlítani, melik nagyobb és miért..itt még rákérdeztek a héjak és az atommag kapcsolatára de azt nemtudtam :D
Összeségében remélem jó lesz..nagyjából tudtam válaszolgatni a kérdésekre, meg rávezettek, hamarabb is befejeztem mint 20 perc, ez remélem jót jelent :D
Más, amit még hallottam, de csak nagyon vázlatosan:
A: diszacharidok
A: szén és szilicium összehasonlítása, szén allotróp módosulatai, jellemzésük, felhasználásuk
C:imidazol és karbamid sav-bázis tzlajdonságai
Én ma szóbeliztem:
A: kémiai reakciók sebessége, reakciók csoportosítása legalább 4 szempont alapján
B: etanol + Na reakciója, keletkező anyag vizes oldatának kémhatása
C: vízlágyítás, ezen belül is a forralás
Ami még biztosan volt ma:
A: zsírok, olajok
A: víz mint oldószer és reakciópartner
A: NaOH fizikai, kémiai tulajdonságai, reakciója fémekkel, szerves és szervetlen savakkal, halogénezett szénhidrogénekkel
B: CuO redukciója hidrogéngázban (nem elvégzendő)
C: SO2 SO3-á oxidálása exoterm reakció, az ipar mégis 400-500 fokon viszi végbe, miért?
A: salétromsav jellemzése. Fizikai, kemiai tulajdonságai
B: metanolba, vizbe, piridinbe, hangyasavba natriumot rakunk. Melyik esetben nincs változás?
C: szen-dioxid, viz, benzol halmazallapota. A szen-dioxid molaris tomege a kettő közt van, mégis gáz, miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!