Nem gondoljátok, hogy túl nagyok az elvárások az érettségiző diákoktól?
A legkevésbé sem. Azt meg csak Te hiszed, hogy mind felesleges tárgy
És senki sem mondta, hogy egy érettségivel kellene elhelyezkedned.
Néhány tantárgyban tényleg elszaladt a ló. A trigonometriát, logaritmust apósom egyetemen tanult, és nem látom át, mi értelme van gimnáziumban erőltetni (ráadásul minden gyakorlati haszon nélkül, hiszen általában minden feladvány levezethető valamelyik egyenlőségre).
Ehhez képest amit nekem történelemből a huszadik század címszavával tanítottak, nevetségesen kevés volt, szinte mindennek úgy kellett később utánanézni (Apartheid, Gandhi, magyar rendszerváltás, stb.), pedig ha valaminek van gyakorlati haszna, akkor az ez.
Miért nem Te fejted ki bővebben az álláspontod?
A középsikolás matematikára alapoznak mérnöki és múszaki szakokon, akik így is megrohadnak, hogy az új anyagot elsajátítsák, de legalább munka szempontjából kelendőek.
Az elmúlt évek pedig azt mutatják, hogy egyáltalán nem nagyok az elvárások, hiszen sokaknak sikerül teljesíteniük. És szerintem tapasztalhattad, hogy egyetemen ennél sokkal többet kell tanulni.
"Én személy szerint rá hagynám a tanulóra,hogy miből szeretne vizsgát tenni. Tehát,hogy ő válassza ki..."
- Az alapműveltség nem erről szól. Igenis tudjon mindenki százalékot számítani.
"Igenis tudjon mindenki százalékot számítani."
Meg kamatot. Sokan úgy adósodnak el, hogy fel sem fogják, mit jelent a hitel, a THM, és nem feltétlenül a jogi oldala miatt.
Bezzeg a logaritmust azt tudni kell...
"Én személy szerint rá hagynám a tanulóra,hogy miből szeretne vizsgát tenni. Tehát,hogy ő válassza ki..."
Az lenne ám a kemény...
Az emberek nagy része így is funkcionális analfabéta. Elég nevetséges, mikor az embere nem tudnak pl. egy betegtájékoztatót értelmezi, mert annyi szövegértési képességük sincs.
Vagy mikor felveszik a milliós hitelt, és csodálkoznak, hogy kétszer annyit kell visszafizetni. Vagy mikor diétázna a szerencsétlen, de nem tudja kiszámolni, hogy ha x gramm szénhidrátot ehet meg, akkor mondjuk hány g kenyeret ehet...
Az érettségi baromira nem a lexikális tudásra megy rá. Elárulom: töriből sosem tanultam semmit, és sajnos a tanár sem tanított. Kihagyta a '48-as szabadságharcot, a második világháborúig meg nem jutottunk el. A 4 év alatt egy fél füzet sem telt be, pedig mikor kellett, írtam órán...
Számonkérés sem volt, magamtól meg nem ültem le tanulni, mert az akkori kis agyammal nem gondoltam, hogy fontos lenne.
És viola: a történelem érettségim mégis 93%-os lett. Miért? Mert gyakorlatilag szövegértés volt az egész. A szóbelire meg csak meg kellett tanulni a tételeket és ennyi.
A matek szintén nevetséges. 25%-ot elérni mindenkinek illene. Akinek ez nem sikerül, az nem is érdemli meg, hogy érettségit kapjon.
A magyar szintén szövegértés, meg egy kis fogalmazás, semmi lexikális tudás nem kell hozzá.
Nyelvből a középszint szintén vicces, azért azt szerinte te sem tagadhatod, hogy egy idegen nyelv ilyen szintű ismerete a mai világban elengedhetetlen.
Az ötödik tárgyat meg kiválaszthatja a diák...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!