Szerintetek az anatómia 3-as gáz?
Sziasztok!
A probléma: anatómiából ZH-t írtunk, és a megoldókulcs szerint 3-as, 4-es határán van. Amikor ezt közöltem otthon, megtudtam, hogy a 3-as kifejezetten gáz jegy egy anatómia ZH-ra, és hogy semmi értelme közepesekkel vergődni az orvosin. A többi tárgyból 80, 90% körül szoktam ZH-t írni, a félévi átlagom 4 feletti. Sajnos az anat így megy. az előző is 3 lett. Mi a POTE-n úgy írunk, hogy kivetítőn megy, egy kérdésre 30 másodperc van válaszolni, és nekem szokatlan ez a dolgozatíratási mód. Ez a 3-as felső pontharár lenne, ahogy én számolom. Már előre tudom, mekkora baj lesz, ha nem sikerül elsőre átmenni 4-es vagy 5-ös eredménnyel. A szüleim nem jártak egyetemre. Ti mit gondoltok, tényleg gáz 3-ast kapni egy ZH-ra?
Egyáltalán nem gáz. Anatból még szüleim idejében is tulajdonképpen csak 2 jegy volt, egyes meg a többi. Pedig szerintem ők még komolyabban is vették a tanulásdolgot, mint én.
Egyébként van egy rossz hírem. Ha elsőre nem ötössel mész át, hanem pl. hármassal, akkor már nem igazán tudsz semmit csinálni, mert egy tudásanyagért csak egyszer adható kredit, így aztán jegyet is csak egyszer szerezhetsz egy tárgyból. Ha évközi demót szeretnél javítani, arra persze lehet ad az egyetem lehetőséget.
Én a helyedben azért lassan elkezdeném magam függetleníteni tőlük. Magadnak tanulsz, nem másnak. Gondolom ők is büszkék rád, hogy ügyes vagy, orvosira is jársz, de akkor legyen már annyi bizalmuk benned, hogy képesnek tartsanak arra, hogy magadnak beoszd, mire mennyit kell tanulni, milyen eredmény elfogadható számodra.
Persze lehet én könnyen beszélek, középiskolában se akarták egyszer sem megnézni az ellenőrzőmet, úgy voltak vele, majd én rendezem az életemet. De azért te már ott vagy kb. 20 éves, ilyenkor szerintem már illene felelősségteljes felnőttként kezelni. És bár rövidtávon ez lehet okozhat egy kis visszaesést, de hosszútávon csak jól járnál vele.
Az anatómia semmire sem jó?? Aha, oké... Én is orvosira járok, de ebben nem értünk egyet.
Amúgy nem akartam elhinni, hogy ez komoly kérdés. Aztán elhittem, és amíg olvastam, gondoltam, hogy a szüleid is orvosira jártak, nagyon jól teljesítették, és talán ez lehet az ok... Erre nemhogy orvosira, de egyetemre sem jártak??? Na ne. Mármint az én szüleim is szakmunkások, de soha nem szólnának le, akárhogy is teljesítek. Általában jól, és ezért büszkék is, de előfordult az is, hogy sok tanulás után sz*r jegyet kaptam. De akkor sem szóltak semmit.
(Anatómiával például kifejezetten sokat szívtam. Rendesen megtanultam az anyagot mindig, de a vizsgáztatókkal egyszerűen mindig megszívtam...).
Azt sem értem, hogy miért adsz a véleményükre? Én tisztelem a szüleimet, meg bárkit bármilyen munkával, de ha olyan akar beleszólni az egyetemmel/szakmával kapcsolatos dolgaimba (vagy kioktatni), akinek halvány lila gőze nincs az egészről, nem bennfentes, akkor azt egyszerűen ignorálom.
"semmi értelme közepesekkel vergődni az orvosin. "
Ez igaz, aláírom, de nem hinném, hogy te ez a típus vagy. Attól, hogy becsúszik egy-egy tárgyból a későbbiekben egy 3/4-es kollokvium/szigó jegy, még nem leszel sz*r orvos.
Szóval ne foglalkozz a szüleid ilyen jellegű véleményével, inkább valahogy magyarázd meg nekik, hogy valódi rálátás nélkül ne oktassanak ki téged.
Én speciel úgy benyaltam az anatot, mint a kisangyal, de a szigón kikaptam a létező legköcsögebb tanárt, 3ast adott végül sok sok huzavona után (mást megbuktatott, és mikor visszament vizsgázni egy másik tanárhoz 2 nappal később a másik tanár csodálkozott, h miért bukott meg.a diák 4est kapott), de most, hogy még mindig van anatómiás tárgyunk, érzem, hogy többet tudok, mint az aki a másik tanárnál pl 4est kapott. Az anatómia, ahogy mások előttem is mondták, tényleg legtöbbször a tanár hangulatán, és a szerencsén múlik. Egyrészt úgyse tudsz minden egyes apró részletet megtanulni belőle, mert lehetetlen, másrészt (és ez egy örök igazság), ha a tanár meg akar buktatni, meg is fog. Mindig tud olyat kérdezni, amit nem tudsz (és persze más sem,rajta kívül :D )
Én úgy állok hozzá, hogy engem nem tudott megbuktatni, pedig látszott rajta, hogy igyekszik :P
Szóval a jegy semmit nem számít, és hidd el, nem ez dönti el milyen orvos leszel. :)
Másik tanácsom a szüleidre vonatkozik: próbáld meg tényleg kicsit leválasztani Őket az életed ezen szegmenséről, mert ahogy előttem is írták már, aki nem járt az orvosira, nem is tudja mi folyik ott. Nekem édesanyám orvos, és eszébe sem volt beszólni a 3-as szigóm miatt. Mellesleg Ő is elég szigorú, de tudja, hogy vannak ilyenek az életben. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!