Állami ösztöndíj visszafizetése?
Sajnos abba kellett hagynom az egyetemet. 3 félévet jártam, így vissza kéne fizetnem 750 000 Forintot. Nagyon el vagyok keseredve, mert biztos, hogy ennyi pénzt nem tudunk előteremteni. Az lenne a kérdésem, hogy csak ez az egy módja van, hogy fizetni kell vagy le is tudom dolgozni valahogy (pl. közmunkával)? Egyáltalán MIKOR kell elkezdeni visszafizetni- rögtön, mikor megszűnik a jogviszonyom?
Mit tudtok tanácsolni? Bármi okos ötlete valakinek?
Előre is köszönöm a válaszokat!
L/20
Miért kell abbahagynod? Esetleg nem tudsz átmenni másik szakra?
Ledolgozni semmiképp sem lehet, fizetni muszáj lesz, ha nem folytatod. Annyit tudsz még "trükközni", hogy 2 félévet passziváltatsz, így egy évvel kitolódik az egész.
Mit jelent az esetedben hogy abba kell hagynod az egyetemet?
Kibuksz úgy látod, vagy már kibuktál? Vagy semmi köze a tanulmányi okokhoz hanem egyéb oka van?
Ha betegség akkor tudsz halasztani...ott van lehetőséged még befejezni.
Anyagi okokból?..az nem lehet indok..hisz ha van levelező a szakból akkor átmehetsz vagy passziváltatod magad és addig megpróbálsz pénzt keresni..
Szóval a legrosszabb amit tehetsz hogy otthagyod a sulit ..mert se végzettséged és egy csomó adósságod amit vissza kell fizetned..
Sajnos nincs alóla kibúvó...
Igazából egy élethelyzet lehet ami azt okozza hogy nem folytatod az egyetemet és a passziváltatás sem lehet neked megoldás...de időhúzásnak jó..addig sem növekszik a kamat amivel tartozol...
Látom itt mindenki nagyon tájékozott. Akkor beteszek egy idézetet egy e-mailezésből, amit az oktatási hivatallal váltottam:
„Mentesítési kérelem terjeszthető elő az Nftv. 48/N. § (3) bekezdése alapján, amennyiben a kérelmező vállalja, hogy az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt tart fenn. A hazai munkaviszony fenntartására nyitva álló határidő a mentesítési döntés jogerőre emelkedésének napjától az állami (rész)ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő háromszázhatvanadik napig tart. Ha a volt magyar állami (rész)ösztöndíjas hallgató a fenti időtartamon belül ismételten hallgatói jogviszonyt létesít, a Hivatal kérelemre a munkaviszony fenntartási kötelezettségének a teljesítését a hallgatói jogviszony fennállásának időtartamára felfüggeszti.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!