Tolmács szeretnék lenni, érdemes anglisztikával kezdeni?
Felvételi előtt állok, a fő cél az ELTE Fordító és Tolmács mesterszak, de ahhoz ugye kell valamilyen alapszak. Azt írták (és szerintem is hasznos) ha valamilyen nyelvszakot végzek el alapszakként.
Angolból jó vagyok, előrehozott, emelt érettségim 98% lett, van C1-es ECL-es nyelvvizsgám, egy középfokú szintén ECL-es németből, emellett most franciát tanulok, abból is igyekszem megcsinálni a középfokút még év vége előtt, plusz egy évig tanultam japánt is, de az aztán abbamaradt, esetleg a jövőben még ezt is szeretném megtanulni. (Valahol olvastam, hogy egy különlegesebb, keleti nyelv előnyt jelenthet.)
Tehát a Debreceni Egyetem anglisztika szakát néztem ki (debreceni vagyok), úgy terveztem, anglisztika alapszak, és felveszem a németet minornak (ha ezt így lehet), viszont kezdek elbizonytalanodni. Sokan leszólják az anglisztikát, meg úgy általában a bölcsészdiplomásokat, nekem nincsenek előítéleteim, de elgondolkodtam, hogy nem lenne-e jobb valamilyen műszaki/természettudományos tárgyra mennem? Biológiából is elég jó vagyok, de ha választanom kéne, inkább tolmács lennék, de azért a TTK-t is be fogom írni, ráadásul az előző évek statisztikáiból nézve anglisztikára rengetegen jelentkeztek, így lehet oda még nehezebb is lenne bekerülnöm. (magasabb ponthatár volt, ez persze lehet, hogy nem jelent semmit)
Na jó, kicsit elértem a tárgytól, tehát a kérdésem az lenne, hogy ha mégis az anglisztika mellett döntenék, akkor érdemes lenne vajon? Egyáltalán, mennyi esélyem van rá, hogy tolmács legyek? Gondolkoztam a germanisztikán is, de angolból mégis csak jobb vagyok.
Esetleg van, aki hasonló cipőben jár? Tehát érdemes anglisztikára menni? És ha esetleg nem jönne össze a tolmács mesterszak, milyen lehetőségeim vannak? Egyébként anglisztikán (és germanisztikán) mit tanítanak pontosan, milyen tantárgyak vannak? Egy anglisztikás hallgató leírhatná ide, bár próbáltam rákeresni, elég kevés sikerrel.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Bár én germanisztikás vagyok, és az ország másik felén járok egyetemre, de gondolom a tárgyak nagyon hasonlóak. Van német nyelvű irodalom óránk, nyelvészet, kultúra és médiatudomány, voltak általános bölcsésztárgyaink (filozófia, nyelvtudomány, irodalomtudomány), nyelvgyakorlat, minorosoknak nyelvfejlesztés stb.
Ha ténlyeg fordító-tolmács Ma-ra szeretnél menni, és ez az álmod, akkor ne hagyd magad lebeszélni. Tény, hogy az angol ma már mindenhol alap, de te sok nyelvet tudsz mellé, tehát lehet vele valamit kezdeni, sőt, még jól is kereshetsz.
Ha angolból vagy jobb (amit írtál is), akkor anglisztikára menj, ha nagyon szeretnél, felveheted a németet minornak, de egy "sima" középfokúval nem ajánlom neked főszakként a germanisztikát, annál azért húzósabb.
Sokszor elmondják, de én is leírom, ez nem nyelvtanfolyam, itt nem angolt fogsz tanulni, hanem angolul más tárgyakat. Az, hogy valaki lenézi a bölcsészeket, az ő egyéni dolga. Nekem nem egy barátom mérnök, jól fognak keresni a jövőben, de az életben rengeteg dolgot nem látnak át, azt hiszik, hogy nekik nem is kell majd állást megpályázni/interjúkra menni, majd úgy fognak nekik könyörögni... Mérnöknek is megéri tanulni, nagyon is, de nem hiszem, hogy attól értéktelenebb egy ember, hogy éppen BTK-s.
TTK-ról nem sokat tudok mondani. Aki szereti pl. a bioszt, és biológia alapszakra megy, ott sok érdekes dolgot tanulhat, és ha tényleg imádja, meg lehet élni belőle, de ha inkább tolmács szeretnél lenni, akkor arra koncentrálj.
Debreceni Egyetemnek egyébként jó híre van, színvonalas a képzése, a kolik is jó állapotban vannak (legalábbis amelyikben én voltam, az teljesen új volt). És gyönyörű környezetben van a BTK.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!