Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A felsőoktatásban várható,...

A felsőoktatásban várható, hogy a vizsgaalkalmak maximális száma a 6-ról tovább fog csökkenni? És a tárgyak maximális felvételének száma szerintetek korlátozva lesz?

Figyelt kérdés
A kérdést azért írtam, ki, mert szigorítások történtek a felsőoktatási törvényben.

2014. jan. 23. 21:00
 1/6 anonim ***** válasza:

Nálunk már most is korlátozva van a tárgyak maximális felvételének száma. Egész pontosan kétszer lehet felvenni egy tárgyat, és ha 5 vizsgaalkalommal sem tudsz levizsgázni eltanácsolnak. Szépen mondva. Szerintem ez teljesen jogos egyébként. Akinek 5. vagy 6. alkalommal sem megy, az tényleg hagyja a francba az egészet. Ha a hallgató önhibáján kívül kényszerül tantárgy elhagyásra, akkor meg kérvényezheti és valószínűleg kap is felmentést, így az nem számít bele a tárgyfelvételek számába.

Amúgy szerintem amit leírtál, azt az egyetemek maguk határozzák meg a tanulmányi és vizsgaszabályzatban. Azért merem ezt így mondani, mert tudom, hogy egyes helyeken például háromszor is fel lehet venni egy tárgyat. Sőt van ahol vehetsz fel úgy egy tárgyat (akár kérvénnyel), hogy nem teljesítetted a bemeneti követelményként meghatározott tárgyat. Na nálunk ilyenre sincs lehetőség. Ha nem sikerül levizsgáznod egy tárgyból, amire a következő félévben épül valami, akkor kíméletlenül csúszol egy évet. Főleg ha arra is épül valami, amit nem tudtál felvenni. Nem szaroznak:D

2014. jan. 24. 04:08
 2/6 anonim ***** válasza:

A mi neptun üzenetünkben, amiben erről tájékoztattak anno, az volt, hogy jogszabályilag van meghatározva, hogy a 2012 után felvételizettek esetében egy tárgyból 5-ször lehet bukni, ha hatodszorra sem sikerül, akkor az iskola egyoldalúan fel kell hogy függessze a hallgatóval a jogviszonyt, vagyis kirúgnak.

A tárgyakat nálunk 3-szor lehet felvenni, ez nem tudom, hogy intézmény által szabályozott-e, vagy szintén jogszabály van rá. Ha harmadszorra sem sikerül, akkor szintén eltanácsolás a következmény.

Megjegyzem, szerintem is abszolút jogos. Én is egyetemista vagyok és belelátok a dolgokba, aki azért odateszi magát és igenis annyit törődik egy tárggyal, amennyit azzal kell, akkor egy ketteskét legalább össze tud kaparni. Ha beleszámoljuk a vizsgaidőszakos amortizációt, meg hogy más tárgyakkal is foglalkoznia kell általában egyidőben egy diáknak, akkor is azt mondom, hogy max második, harmadik alkalommal már mennie kell annak! Akinek nem megy, az vagyon nagyon balgán csinálta a dolgait, vagy tényleg nem oda való.

2014. jan. 25. 18:32
 3/6 anonim ***** válasza:
Ja, és hogy kérdésedre válaszoljak, én eltudok képzelni még ennél is szigorúbb feltételeket, hiszen annyian vannak a felsőoktatásban, hogy valahogy ki kell szórni azokat, akik kevésbé odavalóak, viszont nem tartanám már reálisnak valószínűleg.
2014. jan. 25. 18:33
 4/6 A kérdező kommentje:

Elsőnek: valóban a TVSZ-ben határozza meg az egyetem, de már van rá törvényi keret, hogy mi a max, amit megengednek, és most a max. 6 vizsga egy rendelet alapján.

Ez a 6 viszga alkalom elég kell legyen, de vannak tárgyak, amik nagyon nehezek, és nem szégyen belőle, 3-szor vagy negyedszer átmenni.

Főleg a mérnök szakok nehezek.

Aki a mellett kommentel, hogy ki kell szórják az embereket:

- nem értek vele teljesen egyet, mert ha több mint a felét kiszórják, akkor a felvételiztető rendszerrel van a fő probléma.

Nekem pl volt egy tárgyam, ami nem volt nehéz, de a tanár olyan szerencsétlenül adta elő, és magyarázta az egészet, hogy csak 3-szorra sikerült átmennem, azt is mástól kapott anyagból sikerült megoldanom.

A SOTE-s nyár végi vizsgázás azonban szerintem is túlzás.

2014. jan. 25. 18:44
 5/6 anonim válasza:

Azért , lássuk be , hogy ez eléggé szakfüggő. Akik azt írták h 6 alkalom bőven elég azok biztos vmi könnyű szakra gondoltak. Pl. ne hasonlítsunk össze egy kommunikáció/szociológia vizsgát meg mondjuk egy szilárdságtan./áramlástan vizsgát. Szerintem , valahogy jó lenne különbséget tenni a szakok között , de hát az okos , hozzáértő politikust , ez cseppet sem érdekli.

A felvételin kellene szigorítani , úgy mint régen volt , az lenne a megoldás , és akkor már eleve a tanárok is úgy állnának a diákokhoz , hogy nem is biztos h hülye az összes..

2014. márc. 6. 17:44
 6/6 anonim ***** válasza:

2-es és 3-as válaszoló vagyok. Építőmérnöknek tanulok, ennek fejében írtam, amit írtam. Idén diplomázok, ha minden jól megy, így azt hiszem nagyjából képben vagyok a szak nehézségeivel és azzal is, hogy nem mindenből lehet elsőre átmenni. Buktam én is és volt olyan vizsgám is, ahol a félév utolsó uv-ján csúsztam át harmadik próbálkozásra. Nincs ebben semmi szégyen, előfordul. Én csak azt mondom, hogyha valaki tanul és készül rendesen, a tanár pedig korrekt (ha nem az, megvannak ennek a lépései is), akkor nem lesz ebből probléma.

Egy hallgató életében vannak hullámhegyek és völgyek, völgyben előfordulhat egy-két bukás, de tanuljon meg annyira úrrá lenni saját magán az ember, hogy kézben tudja tartani a káoszt, ami éppen az életében uralkodik. Tudjon fontossági sorrendet állítani és aszerint továbblépni, hogy tudatában van a tettei következményének, avagy hogyha 6-odszorra is sikertelen vizsgával zár, akkor a karrierét már most elfelejtheti.

Azzal abszolút egyetértek, hogy a felvételi rendszerben nincs valami rendben és ezt mondom azért, mert hozzánk is nevetséges a pontszám, sőt... egyre nevetségesebb. Nagyjából olyan a hallgatói morál is az elsősök között. Nem ecsetelem. Aki nem oda való azt valahogy ki kell szórni és ki is szórják.

(Egyébként az első válaszomnál azt hiszem elírtam, 2012 óta mindenkire vonatkozik ez a jogszabály, nem csak az akkor felvételizettekre.)

2014. márc. 7. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!