A nyelvészek miért variálnak állandóan annyit a helyesírással?
Maradjunk abban, hogy neked – szemmel láthatóan – teljesen mindegy. Szerintem hagyd meg szegényeknek, hogy hadd variáljanak, az ő bajuk, téged nem kell hogy zavarjon, hiszen egyáltalán nem érint. Kár ezen idegeskedni. Ha kérdésed van, írd meg, ha csak puffogni akarsz – „kérdésedből” úgy tűnik –, akkor erre rossz terepet választottál.
További szép napot!
Ui.: Január elsején mi történt? Tudtommal még a 84-es helyesírás van érvényben. De lehet, hogy lemaradtam valamiről. Hol olvastad, hogy január 1-jétől bármi is másképp van?
kicsit pontosabb forrásmegjelölést plíz!
(pl. én is "a neten" olvastam, amit te írtál, aztán mégsem veszem készpénznek)
és ne keverjük, hogy a "jan. 1-(j)e" írásmódjáról beszélünk, vagy jan 1-jei hatálybalépésről.
szerintem a Nyest márciusi "szivárogtatására" gondolsz:
azóta nem olvastam újabb híreket.
szólj, ha tudsz valamit!
(mármint valami konkrétat, konkrét forrásból)
Sok dolog azért változik, mert az emberek úgy tanulták meg, és a nyelvészek beadják a derekukat. (Ilyen az 1-jén.) A Papp-pal azért nem mindegy, mert nekem volt Pap vezetéknevű osztálytársam, aki 1 P-vel írta, és ha először látod leírva a nevét, nem tudod, hogy Pap vagy Papp a neve, ha nem kötőjellel írják. De a pap mint főnév az mindig 1 p. A Nobel-díjat így írják. Az egész helyesírásnak az a lényege, hogy leírsz egy szót, és máris kitalálható belőle sok dolog, pl. ha valaki nem tudja, mi az a Nobel-díj, akkor is rájön, hogy egy ember alapította, és az ő nevét viseli. Aki a szabályokat tudja, annak ez nagyon sokat segít az értelmezésben.
Nem mind a 2 nagybetű, ha valakiről van elnevezve, és nem az a lényeg, hogy valakiről van elnevezve, hanem hogy hozzá tartozik, pl.: Ady-vers. De a Petőfi utca is róla van elnevezve, de nem Petőfi utcája. Viszont a verset Ady írta, Petőfi viszont nem építette az utcát. Érted?
Az -i betűs valóban bonyolult, és helyenként valóban lehetne egyszerűbb.
Haha, ezt jókor írtad, pont most változott (illetve változik, hiszen szeptemberig még az előző is érvényben van)... :-)
Úgyhogy pontosítanék:
"Ha 2015. szeptember 1. után születtél, vagy ha 1984. tavasz óta születtél, és 2015. szeptember 1-ig elhunytál, akkor az életed alatt nem változott."
A többi stimmel. :-)
Engem sokáig érdekelt a nyelvtan és a helyesírás. A nyelvtan most is érdekel. Nekem is elegem van abból, amit művelnek, akár tud forrást megjelölni a kérdező, akár nem. teljesen igazat adok neki. A hasonulások logikusak (bár valaki azokkal is szenved), a j és ly rendben, legyen meg hagyományőrzés miatt, de a többi szabály nagy része minek? A nyelv mindenekelőtt beszéd. Az írás feladata mindössze ennek lejegyzése lenne, és teljesen felesleges ezt agyonbonyolítani. Eredeti funkciójától megfosztják.
A Nyest.hu egyébként lassan valami bulvár pletykalap szintjére süllyed, semmit sem tudnak lassan alaposan, mélyrehatóan, olvasmányosan leírni.
"Haha, ezt jókor írtad, pont most változott (illetve változik, hiszen szeptemberig még az előző is érvényben van)... :-) "
Tudom, hogy így van, egyik professzorom az egyik írója. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!