Összefogással fel lehetne lépni az eredendően semmire se jó szakok ellen?
Harmadik válaszoló, pontosan!!!
Nem lehet elvárni egy 18-20 évestől, akinek ez az első nagy döntése, hogy ne essen csapdába és ne higgyen a hazug dumáknak! Maga a szak neve, a felvi.hu-s leírás, az egyetemek leírása és szövege is lehet hazug!
Mivel reál szakra járok, csak reál szakot tudok, olyat, amit nem ismerek, nem bántanék. Így hármat tudok:
műszaki menedzser, környezettan, környezetmérnök
De mivel változatlanul nem bántanék ismeretlen, csak ESETLEGES, hogy a természetvédelmi mérnök és a humánökológia mesterszak se jó semmire.
Ami valamilyen irányultságú, tehát nem mindenről tanulsz de semmiről se eleget, azok "jók".
5 ilyen szak példának:
- szabad bölcsészet
Semmire sem jó, mert eleve nem olyan dolgokat tanulnak, amivel pénzt lehet keresni, illetve amivel igen, ahhoz nem diploma vagy nem ez a diploma kell.
- andragógia
Elvileg megvan mire való, de egy tanári vagy gazdasági szakkal ezen területen jobb eséllyel lehet indulni.
- kulturális mediáció
Nézd meg a tantervét, művelődésre jó, de a munkaerőpiacon ezekkel a dolgokkal nem boldogulsz.
- környezetmérnök
Magyarországon egyáltalán nem keresett, olyan helyen tudnak elhelyezkedni, ahol egyébként jobban örülnének más mérnöknek, pl. vegyészmérnöknek, biomérnöknek.
- környezettudományi
Dettó. Ráadásul jobb helyen nehéz is, mint a környezetmérnök.
- kereskedelem és marketing
Ezekhez érzék kell, nem az az áltudományos hablaty, amit tanulnak.
+1 kommunikáció, azt hiszem ezt nem kell magyaráznom...
Szándékosan nem írtam olyat, amire viszont szükség van, csak 10-ed annyira sem, mint amennyit képeznek, pl. vendéglátás és turizmus. Hozzáteszem, hobbiból, sokadik diplomának nincs az a szak, amely ne lenne jó.
Abban biztos vagyok, hogy az általam felsoroltakat is meg lehet magyarázni, de kár a fáradtságért, a felvi.hu-n van leírás minden szakról, hogy hol lehet velük elhelyezkedni, és annál nagyobb bullshitet úgysem tud itt senki összehozni.
Láttam már olyat, aki itt nagyobb bullshit-et hozott össze az egyik, általad is említett szakról, mint ami a felvi.hu-n van.
Nem tudom, de tehetséges emberek írják a szakleírásokat a felvi-re, egy naiv 18-19 éves egy csomót kombinál és álmodozik ezek kapcsán. Aztán egyetemen, első, második évben már rájön, hogy semmire se jó a szakja.
Nagyon kellemetlen közölni, hogy semmire se jó a szakod és magad se tudod, mit fogsz kezdeni magaddal, ha kérdezik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!