Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ez most komoly? Nekem adják...

Ez most komoly? Nekem adják az osztályfőnöki figyelmeztetést?

Figyelt kérdés

Hetes vagyok a suliban. Tízórai szünetben a tanár kiment a teremből.

Én ettem a kajámat. Egyik osztálytársam beírt titokban 1 kis ötöst a tanár naplójába. De én ezt nem láttam, barátnőim mondták. Visszajött a tanár, észrevette a beírt jegyet, kérdezte ki volt? Ki látta? Senki.

Ki a hetes? Mondom én...

Láttad, hogy ki írta be a jegyet?

Nem.

Tanár: Jó akkor hozd ide a tájékoztató füzeted, osztályfőnökit kapsz!

EZ MI???

2013. dec. 11. 14:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
46%

Pl. a mi házirendünkben szerepel, de az sajnos nincs fent neten. Nálunk a tízórai szünetében a felsős diákok (akik csak ebédelnek) a teremben maradhatnak és a mindenkori hetes felügyeli őket. Ha jó idő van és senki sem marad a teremben, akkor a hetes bezárja az ajtót és ő is kimegy az udvarra, ott az ügyeletes tanár felügyeli a diákokat. Ha valaki idétlenkedik a teremben, annak a monogramját a hetes felírja a táblára, ha durvább dolog történik, az egyik hetes elmegy tanárért, a másik az osztályban marad. De pl. ebben az iskolában is a tanár megérkezéséig a hetesek felügyelik az osztályt: [link]

Továbbá nálunk benne van a házirendben, hogy a példamutató hetest dicsérettel, a munkáját el nem végzőt pedig osztályfőnöki figyelmeztetéssel vagy intővel lehet "jutalmazni".

De... Én úgy értettem, hogy az osztálynaplóba lett beleírva. Ha csak a tanár füzetébe firkáltak, tényleg nagy ez a büntetés, de gondolom visszatartó erőnek szánta a tanár, hogy ne legyen több ilyen. De, ha a társad nem kapott beírást, az nagyon unfair.

Egyébként legközelebb egyél a táblának háttal, az osztályfőnöki asztal mellett, úgy rálátsz az osztályra és kész.

2013. dec. 11. 20:34
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Hát ez egy érdekes iskola. Azért szerencsére nem ez az általános. A gyerekek felügyelete ugyanis tipikus tanári feladat és felelősség. Ezt nem lehet egy tanulóra ráterhelni, és arra kényszeríteni, hogy kápó legyen az osztálytársai felett. Pláne hogy akkor egy hétig se vécére menni, se beszélgetni, se enni, se pihenni ne, tudna a szünetben.
2013. dec. 11. 21:10
 13/17 anonim ***** válasza:
83%
Azért van egyszerre mindig két hetes, hogy tudjanak enni, wc-zni, stb. És ez csak arra vonatkozik, ha tanári felügyelet nélkül a teremben vannak. A folyosón, az udvaron, van ügyelet.
2013. dec. 11. 21:21
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
A diákok felügyelete minden esetben a tanárok feladata. Már csak azért is, mert jogilag csak ők tehetők felelőssé, és ez a felelősség nem ruházható át egy tanulóra.
2013. dec. 11. 21:36
 15/17 anonim ***** válasza:
44%
Nem egészen. A tanár felelős a diákokért, de a tanár jelölhet ki diákot, aki felügyeli az osztályt és értesíti, ha gond van. Napi egy szünetbe nálunk még senki se halt bele, de akkor is a hetes ügyel, ha csengetés után késik a tanár. Ha 5 percnél többet késik, elmegy a tanáriba és jelzi, hogy nincs tanár az osztályban. Ugyanakkor, ha bármi történik (pl. baleset), az ügyeletes tanárt, vagy a szaktanárt vonják felelőssége, attól függően, hogy már becsengettek-e, nem pedig a gyereket. A kérdésben az volt a tanár baja, hogy a hetes nem tudta megmondani, hogy ki piszkálta a füzetét, hisz elviekben tudnia kellett volna. De érdemes lenne megnézni az iskola házirendjét, mert az ugye mindenhol más. Nem biztos, hogy a kérdező iskolájában is ügyelnie kell a hetesnek. Ebben az esetben érdemes lenne beküldeni valamelyik szülőt, hogy reklamáljon.
2013. dec. 11. 21:45
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Így van, a házirendet kéne megnézni, szerintem kevés helyen van olyan, mint amit az előbb láttunk.

Mindentől függetlenül pedagógiailag és emberileg helytelen, ha egy tanár nem a valódi bűnös megtalálására törekszik, hanem a hetest bünteti meg helyette, csak hogy üssön egyet valakin és egymásnak ugrassza a gyerekeket. Ez nem szolgálja senkinek az erkölcsi fejlődését.

2013. dec. 11. 21:58
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
pff nálunk abszolút le volt sz.rva ki a hetes, nemhogy ekkora felelősséget a nyakába tenni...Hogyan nevelje meg egy gyerek a saját osztálytársait? Lehetetlen és ciki is. Agyrém, szüleid mit szóltak hozzá?
2014. jan. 5. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!