Miért gondolják azt sokan, hogy egy bölcsésznek nem kell tanulnia?
Bölcsésznek vagy egyéb humán szakosnak...
Beleolvastam az egyik jegyzetébe egy barátnőmnek, szociológia volt. Háát, azok a mondatok... és többszáz oldal mindabból.
Többszáz oldalas jegyzetek, helyenként nehéz nyelvezettel, körmondatokkal, direkt nehezen érthető megfogalmazásban. És mindezt vissza is kell adniuk.
És kedves mérnökök, lehet nehéz valamit megérteni, de bemagolni is!!!
Sőt, szerintem megérteni könnyebb... pedig gyatra a logikám.
Olyan szakra járok, ahol s*ggelni is kell, de számolni is, és hát egy mechanikát előbb megírok jobb jegyre, mint akár csak 100 oldalnyi bemagolóst.
Szóval nem kellene lenézni a humán szakosokat!!!
Én inkább becsülöm őket, hogy tudnak ennyi mindent megtanulni egy nap alatt...
Tény, mondjuk csak közepesen nehéz szakok. Egy biológus, orvosi, állatorvosi nehezebb.
De akkor is...
Tudom, hogy régi már a kérdés, de ez kiakasztott.
"És milyen tanulásról beszélsz? Nekem 7 hetes vizsgaidőszakom van, amikor reggeltől estig tanulok. Mit csinál egy BTK-s? Két három hét alatt lenyomja a vizsgáit, úgy, hogy meg sem izzad. Hú baromi komoly kar lehet. "
Nem tudom, milyen 3 hét alatt, másfél hónap a vizsgaidőszak, és végigtanuljuk. Az összes ismerősöm, aki reál tárgyakat tanul, és akivel beszéltem erről, azt mondta, 3-4 vizsgája van, míg a BTK-sok rendszeresen 8-9-ről számolnak be.
"Az egyetemen pedig pszichológiát kényszerültem tanulni, ami elvileg egy értelmes BTK-s tárgy. "
A pszichológiának nincs köze a bölcsészethez. Az PPK, nem BTK.
"Kedvenc kérdésem, amit minden bölcsész ismerősömnek fel szoktam tenni. Mit csinálsz majd ha végzel? Erre a kérdésre én magam, két-három opciót fel tudok sorolni, amiken gondolkozom, és várom, hogy kikristályosodjon az igazi, de mind reális lehetőség, és az én választásom a döntő, persze kis szerencse is kell. Mit csinál egy bölcsész erre a kérdésre? Megvonja a vállát, a realisták pedig közlik, hogy elkezdenek egy értelmes egyetemi szakot. "
- korrektor leszek
- újság szerkesztőségében helyezkedem el
- könyvkiadóban helyezkedem el
- nyomdát alapítok
- sok pénzt lehet keresni a sok hülye 1 példányban kiadott könyvéből, pl. vki ír novellákat, és az ismerősei összegyűjtik, és kiadják egy példányban, vagy fotókönyvet, vagy naptárat nyomtatnak, ezekre épülő céget alapítok
- könyvet fordítok
- magyar-angol tanár leszek
"Volt egy-kettő kiemelkedően művelt és intelligens bölcsész tanárom, de messze közülük kerültek ki a gimnázium legsötétebb tanárai is. "
érvelési hiba: a te személyes tapasztalataid alapján nem lehet általánosítani a bölcsészekre.
"Mit csinál egy BTK-s? Két három hét alatt lenyomja a vizsgáit, úgy, hogy meg sem izzad."
érvelési hiba: általánosítás.
"Ó és végül a slussz poén. Laktam egy hónapig BTK-s, FEEK-es vegyes koliban. Életem mélypontja volt. A szellemi nihil olyan szintjével soha sehol nem találkoztam, amit azok a bölcsészek produkáltak."
érvelési hiba: megint 1-2 saját tapasztalat alapján akarsz általánosítani.
"Továbbá megvetem a magolást, mert értelmetlen, ostoba, időpazarlás, aki magol az is besorolandó az ostoba kategóriába. Semmi értelme nincsen. "
orbitális öngól. ugyanis igaza van az egyik válaszolónak, az összes szak közül az orvosin kell a legtöbbet magolni. mellesleg a legtöbb bölcsész szakon nem magolnak, hanem értik is, amit olvasnak.
" ki fogják nevelni a hozzájuk hasonló agyhalottakat akiknek nincsen önálló véleményük, csak mint a papagáj mondják a beseggelt anyagot."
hát most úgy tűnik, egy papagáj van itt, te. ugyanis pont azt csinálod, amiért szidod a bölcsészeket. mint egy papagáj, ismétled az értelmetlen sablonhülyeséget, amiekt hallottál a bölcsészekről.
"Abból még sok komoly baj nem származott, hogy valaki nem ismerte, Alkoholista Ady Endre verseit, de nézzünk csak körül itt az oldalon… lehetek terhes… vajon melyik a fontosabb, idealizálni egy szifiliszes, alkoholista, egoista bnkót, vagy normális szexuális kultúrára nevelni egy gyereket?"
kicsit nem ártana olvasgatnod. Ady Endre újságíró és szerkesztő is volt, többek között politikai cikket írt.
"És végül a legfőbb ok. Reál szakon vagyok. Amint végzek biztos állásom lesz"
haha. és majd rádöbbensz, h a fizetésed pont annyi, mint egy pályakezdő bölcsészé, és még frusztráltabb leszel.
vmiért nagyon frusztrált vagy, az látszik. egy másik - meglepő módon reál szakos - már rámutatott arra, hogy milyen ügyesen csináltál bohócot magadból. szidod a bölcsészeket, h nincs logikájuk, erre az egész szöveged tele van logikai/érvelési hibákkal. remélem, azért majd elgondolkodsz kicsit, bár kétlem. ilyen hozzáállással és ilyen szintű beképzeltséggel sztem nincs nagy jövőd, bármilyen szakra is jársz.
**
kérdező, sok reál szakos kisebbrendűségi komplexussal küzd, azt hiszi, ha köpköd a bölcsészekre, akkor a többet fog érni.
ezek az emberek nem szoktak utánanézni statisztikáknak, valamint azt sem tudják, h pontosan milyen szakok tartoznak a bölcsész szakokhoz - tudatlanság.
ezen kívül rengeteg reálos ( és rengeteg ember) érzelmi analfabéta, csak azt tartja értéknek, ami kézzelfogható. ami elgondolkodtat, gyönyörködtet, vagy formálja a személyiséget, azt nem. sok embert pl. zene segít át nehéz időszakokon
ebből következik, h nem sokat törődik azzal, h fejlessze a személyiségét, vagy olvasgasson, így marad érzelmi analfabéta robot 0 empatikus képességekkel.
és végezetül: sztem semmilyen szakos sem kéne lenéznie más szakosokat, sem általánosítani, főleg úgy, h gőzünk nincs arról, h mit is tanul pontosan az adott szakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!