Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogy tudok egyetemet váltani,...

Hogy tudok egyetemet váltani, úgy, hogy jól jöjjek ki ebbőla helyzetből?

Figyelt kérdés
Félévkor szeretném abbahagyni az egyetemet, és újrafelvételizni egy másik egyetemre, szeptemberben pedig újrakezdeni valahol máshol, valami másik szakon. Ez az első félévem, de hamar rájöttem, hogy nem ez a nekem való szak. Ha félévkor elmegyek, úgy tudom nem kell fizetni. De akkor, ha elmegyek, megszűnik a diákviszonyom, akkor meg tb-t kellene fizetni. Létezik valami köztes megoldás? Esetleg passzív félévre jelentkezzek be? De akkor meg fogy a államilag támogatott féléveim száma. Esetleg vállaljak addig diákmunkát? Valaki tudna nekem segíteni? Nem tudom, ilyen helyzetben mit lehetne tenni.

2013. nov. 3. 18:33
 1/6 anonim ***** válasza:
Vagy az egyetemnek fogsz fizetni, vagy a TB-nek. Köztes megoldás nincs.
2013. nov. 3. 18:39
 2/6 anonim ***** válasza:

Ahogy tudom a tb-nél van türelmi idő (talán 3 hónap, de nézz utána).

Passzív félévvel nem fogy az állami féléveid száma.

2013. nov. 3. 18:42
 3/6 A kérdező kommentje:
És ha úgy csinálnám, hogy a következő félévem passzív, utána pedig szeptemberben máshol elkezdem az egyetemet? Akkor nem szűnne meg a diák viszony, vagy igen?
2013. nov. 3. 18:43
 4/6 anonim ***** válasza:
Nézz utána, hogy a passzív félév alatt milyen jogviszonyod van és hogy ezzel a tb fizetés alól mentesülsz-e.
2013. nov. 3. 18:58
 5/6 anonim ***** válasza:

Nem csak előnyei vannak a passzív félévnek:

- nem kapsz a diákigazolványodra matricát, nem lesz 50%-os kedvezményed sehol, utazásnál teljes árú jegyet kell venned (ez nem tudom, mennyire befolyásolja a döntésed, nekem akkoriban nem volt mindegy sajnos)

- nem tudsz diákmunkát vállalni, az iskolaszövetkezetek csak aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezőkkel kötnek szerződést

- sok helyen, ahová 0 tapasztalattal még el tudnál menni, szintén nappali tagozatos, aktív jogviszonyos diákot keresnek (mert nekik kevesebbet kell fizetni)

Szerintem a passzív félévet nem számítják bele a támogatott féléveid közé, de ennek nézz utána. Nekem nem kellett fizetni, de én költségtérítéses vagyok. A passziváltatás lenne a jobb, ha a fent felsorolt negatívumok nem zavarnak.

2013. nov. 3. 21:00
 6/6 A kérdező kommentje:
Hát ezt nem is tudtam, hogy ezzel a diákviszonnyal járó kedvezmények is megszűnnek. De legalább tb-t nem kell akkor fizetni...
2013. nov. 3. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!