Hogyan tanuljam meg a szorzotablat? (Bovebben lent)
Mar 21 eves vagyok es meg mostsem sikerult meg tanuljak szorozni pedig meg erettsegim is van, lecci valami jo tanacsot hogy hogyan tanuljam meg gyorsan mert erzem a tudas hianyat a mindennapi eletben.
Hasznos valaszokert megy a zoldkez
Ha nem kamu a kérdésed, akkor vegyél egy 2. osztályos matekkönyvet munkafüzettel együtt, és kezdd el a megfelelő résznél. Javaslom a Mozaik Kiadó könyveit, ill. a C. Neményi Eszter-félét, ha jól tudom, Nemzeti Tankönyvkiadós.
A könyvekből látni és tapasztalni fogod, hogy egyáltalán mi az a szorzás (ezzel párhuzamosan az osztást is), hogyan működik, miért annyi egy-egy szorzás, amennyi stb. Azután pedig tényleg magolni kell, másképp nem megy.
(Pontosabban megy, sorozatos összeadással, de az lassú.)
Egyúttal valami nyelvtangyakorlót is nézhetnél magadnak, azt szintén a 2. osztályos szinttől, esetleg a 3.-ostól kezdve.
Nekem van egy tuti módszerem, ha valamelyik szorzatban nem vagyok biztos. Először is, tudnunk kell, hogy mit is jelölünk a szorzással. A szorzással az azonos tagú számok összegét rövidítjük, mivel a matematikusok szeretnek rövidíteni és ezt találták ki. Például:
8+8+8+8+8=40
Itt van 5 darab 8-as, ezért ezt így rövidítjük: 5*8, a szorzótábla szerint ez 40.
Nézzünk egy másik példát:
5+5+5+5+5+5+5+5=40
Itt 8 darab 5-ös van, tehát 8*5-tel jelöljük, ami 40. Igaz, ez nem egy precíz bizonyítás, de ez alapján fogadjuk el, hogy ha a szorzatban a két tényezőt felcseréljük, nem változik az eredmény.
A módszerem: kiválasztom az egyik számot, azzal fogok számolni fejben, a másikkal a keze(i)men. A kiválasztott számot annyiszor adom össze, ahány ujjam nyitva van. Kezdetben ökölbe szorítom a kezem, majd amikor kinyitom az egyik ujjamat, kimondom magamban a számot. A következő ujjnyitásnál hozzáadom a kiválasztott számot, a harmadiknál az előző összeghez adom, és így tovább. Maradjunk a 8*5-ös példánál. A 8-cal fogok fejben számolni, az ujjaimmal 5-ig kell eljutnom:
Feltartom a hüvelykujjam, kimondom magamban, hogy 8, kinyitom a mutatóujjam, kimondom magamban a 8+8 összegét, ami 16, a középső ujjnál már 16+8=24-nél járok, a gyűrűsujj után már 32 és a kisujjnál eljutottam 40-ig. Ha ugyanezt az 5-össel csináltam volna végig, akkor a kezeimen 8-ig kellene elszámolni (vagy ugyanazon a kézen 5 után ökölbe szorítasz, majd elölről, persze akkor már csak 3-ig, mert 5+3=8).
Ennek csak annyi a buktatója, hogy fejben kell tudni (gyorsan) számokat összeadni. Mindenesetre ez egy biztos módszer, legalábbis én még nem hibáztam vele :) Nekem a 9-es szorzó a gyengeségem, azon szoktam ezt végigzongorázni.
@ 4. válaszoló: Bravó. :)
Gratulálok először is az ügyességedhez, másodszor pedig a türelmedhez, hogy mindezt leírtad.
A válaszodat kiegészíteném néhány gondolattal, ill. apró javítással; egyrészt neked, másrészt a kérdezőnek is. (Idő közben kiderült, hogy nem kamu a kérdés.)
"A szorzással az azonos tagú számok összegét rövidítjük"
Ezt "hivatalosan" úgy mondják, hogy "a szorzás azonos tagok összeadását helyettesíti".
"8+8+8+8+8=40
Itt van 5 darab 8-as, ezért ezt így rövidítjük: 5*8, a szorzótábla szerint ez 40."
Segíthet, ha mindig úgy nézzük/kérdezzük: hánySZOR látom a (8-at)?
Vagy: hánySZOR van leírva a 8?
A válasz pedig: 5-SZÖR. Tehát jelen esetben 5-SZÖR 8.
"ha a szorzatban a két tényezőt felcseréljük, nem változik az eredmény."
Tökéletesen így van. Ezt pedig úgy szokás mondani, hogy "a szorzás tényezői felcserélhetők".
Itt tisztáznám az elnevezéseket is, mert fontosak.
Pl. 7 x 8 = 56
A 7 a szorzandó, a 8 a szorzó; ezeket tényezőknek is hívjuk; a szorzás tényezői felcserélhetők.
Az 56 pedig a szorzat.
(A példát direkt választottam, mert sokaknak ezt valahogy nehéz megjegyezni. Segíthet egy kis "versike":
7 * 8 az 56,
ezt nem tudják a szamarak. :D
Meg is lehet cserélni: 8 * 7 az 56...)
"A módszerem: (...)"
Nem tudom, mástól tanultad-e, vagy te is feltaláltad a spanyolviaszt, de ez tökéletes módszer. Tulajdonképpen egy-egy számsort mondasz így, csak nem végig.
Érdemes egyébként azokat a számsorokat is gyakorolni, amik nehezebben mennek; pl. a hatos, a hetes és a nyolcas már problémásabb szokott lenni. Ha viszont sikerül az egyes számsorokat gördülékenyen megtanulni, az segít a szorzótáblánál is, és gyorsabban fog menni a "fejben összeadás", amit te buktatóként említettél, ugyanis mechanikussá válik a számolás.
"Nekem a 9-es szorzó a gyengeségem, azon szoktam ezt végigzongorázni."
Mutatok valamit, ami talán segít. :)
I. Leírom a 9-es számsort, azaz a 9-es szorzótábla "eredményeit", azaz a szorzatokat. Méghozzá oszlopban, mert úgy jobban megfigyelhető egy érdekesség. Figyeld meg a tízesek helyén álló számokat sorban, aztán pedig az egyesek helyén állókat.
(Az elsőnél a 0-t természetesen nem szoktuk kiírni, de anélkül sajnos elcsúsznak a helyiértékek; máshol próbáltam már ponttal, úgy sem tökéletes).
Tehát:
09
18
27
36
45
54
63
72
81
90
Megvan? :)
II. Nézd meg ismét az oszlopot; add össze az egyes számok számjegyeit, azaz a tízeseket és az egyeseket. Szintén egy érdekesség. :)
Remélem, tudtam segíteni. :)
Hát, igazából erre magamtól jöttem rá, de biztos vagyok benne, hogy tőlem függetlenül is kitalálták már :)
Igen, tudom, hogy a 9-es szorzónál meg kéne azt csinálni, hogy a 9*valaminél a tízesek helyére valami-1 kerül, az egyesek helyére az, hogy a két szám összege 9 legyen, de ez már begyakorolt nálam, hamarabb kiszámolom vele :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!