Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan tanuljam meg a szorzota...

Hogyan tanuljam meg a szorzotablat? (Bovebben lent)

Figyelt kérdés

Mar 21 eves vagyok es meg mostsem sikerult meg tanuljak szorozni pedig meg erettsegim is van, lecci valami jo tanacsot hogy hogyan tanuljam meg gyorsan mert erzem a tudas hianyat a mindennapi eletben.

Hasznos valaszokert megy a zoldkez

2013. nov. 2. 16:54
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Bemegolni, mint egy verset.
2013. nov. 2. 17:05
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Először is azt a vizsgabiztost kéne páros lábbal kirúgni, aki neked érettségit adott.
2013. nov. 2. 17:07
 3/7 anonim ***** válasza:
86%

Ha nem kamu a kérdésed, akkor vegyél egy 2. osztályos matekkönyvet munkafüzettel együtt, és kezdd el a megfelelő résznél. Javaslom a Mozaik Kiadó könyveit, ill. a C. Neményi Eszter-félét, ha jól tudom, Nemzeti Tankönyvkiadós.

A könyvekből látni és tapasztalni fogod, hogy egyáltalán mi az a szorzás (ezzel párhuzamosan az osztást is), hogyan működik, miért annyi egy-egy szorzás, amennyi stb. Azután pedig tényleg magolni kell, másképp nem megy.

(Pontosabban megy, sorozatos összeadással, de az lassú.)

Egyúttal valami nyelvtangyakorlót is nézhetnél magadnak, azt szintén a 2. osztályos szinttől, esetleg a 3.-ostól kezdve.

2013. nov. 2. 18:05
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem van egy tuti módszerem, ha valamelyik szorzatban nem vagyok biztos. Először is, tudnunk kell, hogy mit is jelölünk a szorzással. A szorzással az azonos tagú számok összegét rövidítjük, mivel a matematikusok szeretnek rövidíteni és ezt találták ki. Például:

8+8+8+8+8=40

Itt van 5 darab 8-as, ezért ezt így rövidítjük: 5*8, a szorzótábla szerint ez 40.

Nézzünk egy másik példát:

5+5+5+5+5+5+5+5=40

Itt 8 darab 5-ös van, tehát 8*5-tel jelöljük, ami 40. Igaz, ez nem egy precíz bizonyítás, de ez alapján fogadjuk el, hogy ha a szorzatban a két tényezőt felcseréljük, nem változik az eredmény.

A módszerem: kiválasztom az egyik számot, azzal fogok számolni fejben, a másikkal a keze(i)men. A kiválasztott számot annyiszor adom össze, ahány ujjam nyitva van. Kezdetben ökölbe szorítom a kezem, majd amikor kinyitom az egyik ujjamat, kimondom magamban a számot. A következő ujjnyitásnál hozzáadom a kiválasztott számot, a harmadiknál az előző összeghez adom, és így tovább. Maradjunk a 8*5-ös példánál. A 8-cal fogok fejben számolni, az ujjaimmal 5-ig kell eljutnom:

Feltartom a hüvelykujjam, kimondom magamban, hogy 8, kinyitom a mutatóujjam, kimondom magamban a 8+8 összegét, ami 16, a középső ujjnál már 16+8=24-nél járok, a gyűrűsujj után már 32 és a kisujjnál eljutottam 40-ig. Ha ugyanezt az 5-össel csináltam volna végig, akkor a kezeimen 8-ig kellene elszámolni (vagy ugyanazon a kézen 5 után ökölbe szorítasz, majd elölről, persze akkor már csak 3-ig, mert 5+3=8).

Ennek csak annyi a buktatója, hogy fejben kell tudni (gyorsan) számokat összeadni. Mindenesetre ez egy biztos módszer, legalábbis én még nem hibáztam vele :) Nekem a 9-es szorzó a gyengeségem, azon szoktam ezt végigzongorázni.

2013. nov. 2. 23:35
 5/7 anonim ***** válasza:
71%

@ 4. válaszoló: Bravó. :)

Gratulálok először is az ügyességedhez, másodszor pedig a türelmedhez, hogy mindezt leírtad.

A válaszodat kiegészíteném néhány gondolattal, ill. apró javítással; egyrészt neked, másrészt a kérdezőnek is. (Idő közben kiderült, hogy nem kamu a kérdés.)

"A szorzással az azonos tagú számok összegét rövidítjük"

Ezt "hivatalosan" úgy mondják, hogy "a szorzás azonos tagok összeadását helyettesíti".

"8+8+8+8+8=40

Itt van 5 darab 8-as, ezért ezt így rövidítjük: 5*8, a szorzótábla szerint ez 40."

Segíthet, ha mindig úgy nézzük/kérdezzük: hánySZOR látom a (8-at)?

Vagy: hánySZOR van leírva a 8?

A válasz pedig: 5-SZÖR. Tehát jelen esetben 5-SZÖR 8.

"ha a szorzatban a két tényezőt felcseréljük, nem változik az eredmény."

Tökéletesen így van. Ezt pedig úgy szokás mondani, hogy "a szorzás tényezői felcserélhetők".

Itt tisztáznám az elnevezéseket is, mert fontosak.

Pl. 7 x 8 = 56 

A 7 a szorzandó, a 8 a szorzó; ezeket tényezőknek is hívjuk; a szorzás tényezői felcserélhetők. 

Az 56 pedig a szorzat. 

(A példát direkt választottam, mert sokaknak ezt valahogy nehéz megjegyezni. Segíthet egy kis "versike":

7 * 8 az 56,

ezt nem tudják a szamarak. :D

Meg is lehet cserélni: 8 * 7 az 56...)

"A módszerem: (...)"

Nem tudom, mástól tanultad-e, vagy te is feltaláltad a spanyolviaszt, de ez tökéletes módszer. Tulajdonképpen egy-egy számsort mondasz így, csak nem végig.

Érdemes egyébként azokat a számsorokat is gyakorolni, amik nehezebben mennek; pl. a hatos, a hetes és a nyolcas már problémásabb szokott lenni. Ha viszont sikerül az egyes számsorokat gördülékenyen megtanulni, az segít a szorzótáblánál is, és gyorsabban fog menni a "fejben összeadás", amit te buktatóként említettél, ugyanis mechanikussá válik a számolás.

"Nekem a 9-es szorzó a gyengeségem, azon szoktam ezt végigzongorázni."

Mutatok valamit, ami talán segít. :)

I. Leírom a 9-es számsort, azaz a 9-es szorzótábla "eredményeit", azaz a szorzatokat. Méghozzá oszlopban, mert úgy jobban megfigyelhető egy érdekesség. Figyeld meg a tízesek helyén álló számokat sorban, aztán pedig az egyesek helyén állókat.

(Az elsőnél a 0-t természetesen nem szoktuk kiírni, de anélkül sajnos elcsúsznak a helyiértékek; máshol próbáltam már ponttal, úgy sem tökéletes).

Tehát:

09

18

27

36

45

54

63

72

81

90

Megvan? :)

II. Nézd meg ismét az oszlopot; add össze az egyes számok számjegyeit, azaz a tízeseket és az egyeseket. Szintén egy érdekesség. :)

Remélem, tudtam segíteni. :)

2013. nov. 3. 00:49
 6/7 anonim ***** válasza:

Hát, igazából erre magamtól jöttem rá, de biztos vagyok benne, hogy tőlem függetlenül is kitalálták már :)

Igen, tudom, hogy a 9-es szorzónál meg kéne azt csinálni, hogy a 9*valaminél a tízesek helyére valami-1 kerül, az egyesek helyére az, hogy a két szám összege 9 legyen, de ez már begyakorolt nálam, hamarabb kiszámolom vele :)

2013. nov. 3. 12:19
 7/7 TappancsMancs ***** válasza:
2014. nov. 5. 20:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!