Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Parciális törtekre bontás?

Parciális törtekre bontás?

Figyelt kérdés

Azt mondták hogy diofantoszi egyenletek segítségével lehet parciális törtekre bontani egy törtet.Na de diofantoszi egyenletek közül csak olyat tanultunk ami pl 21x+30y=221 alakú.Ha meg van egy ilyen törtem hogy

1/(n*(n+1)*(n+2)) ezt átalakítom:1/((n^2*n)*(n+2))

innen felírom az egyenletet:

(n^2*n)*x + (n+2)*y = 1

és akkor hogy oldjam meg?mert ezek a féreg tanárok semmit nem mondanak el csak siessünk meg bukjon ki a háromnegyed csoport.ezt se tőlük tudom hogy ilyet kell felírni,hanem angol fórumon kell kérdezgetni.

2013. okt. 29. 17:38
 1/1 anonim ***** válasza:

A tanárokról szóló szöveget hagyjuk, a többire válaszolok.

Szóval az 1/(n*(n+1)*(n+2)) parciális törtekre bontása:

Felírsz egy ilyen egyenletet:

1/(n*(n+1)*(n+2))=A/n+B/(n+1)+C/(n+2)

A, B és C az ismeretlen, ezeket kellene meghatározni. Beszorzunk (n*(n+1)*(n+2))-vel

Ekkor bal oldalon 1 lesz, jobb oldal (zárójelfelbontások, után):

An^2 + 3An + 2A + Bn^2 + 2Bn + Cn^2 + Cn

Szétválogatjuk őket az n-es szorzók fajtája szerint (n^2, n, stb.):

1 = n^2*(A+B+C) + n*(3A+2B+C) + 2A

Meg kell nézni, hogy melyik n-es fajtából mennyi van a bal oldalon. n^2-ből ebben az esetben 0, n-esből szintén, n szorzó nélküli pedig 1.

Ez alapján felírunk 3 egyenletet:

A+B+C=0

3A+2B+C=0

2A=1

Az egyenletrendszer megoldása: A=1/2, B=-1, C=1/2

Parciális törtekre bontva az eredeti:

1/2n-1/(n+1)+1/(2(n+1))

Hogy A-t, B-t, C-t, stb. hogyan írjuk fel, attól függ, hogy az elején mi van a nevezőbe. Ha mondjuk az egyik nevező n^2 lenne (vagy ez benne a legmagasabb fokú tag, pl. x^2+2x+3), akkor a számlálója: An+B. Ha n^3, akkor

An^2+Bn+C, stb. Remélem tudtam segíteni.

2013. okt. 30. 19:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!