Jogi segítség kéne! A testvéremet beirattuk táncra. Viszon már nem akar járni a tanár mégis kötelez kifizetni egész évre a táncot! Mit tehetnénk?
Beirattuk táncolni de már nem akar járni. A tanár év elején adott egy papírt amit ha aláírunk kötelesek vagyunk kifizetni szeptembertől augusztusig a tandíjat. Apám nem olvasta el és aláírta . És ha nem jár akor is ki kell fizetnünk a tandíjat? 40000ft lenne ami valjuk be nem akarnánk a semmiért kifizetni. Ez áll a papíron:
A törvény által előírt, és az Iskola által meghatározott kötelező téritési, illetve tandíjat postai csekken , átutalással vagy az iskola pénztárába a megadott határidőig köteles vagyok befizetni , ez alól a jogviszony évközi megszüntetése esetén sem mentesülök.
Valahogy meglehetne szüntetni a jogviszonyt?
Ugh... egy szerzodes ketoldalu, az alairassal elfogadtatok - ti is elfogadtatok a tanar szabta "felteteleket"
De amugy mondom ez pont a hugod szeru "megtetszik aztan otthagyom" emberek miatt lett kitalalva... ha nem lenne sok ilyen akkor nem lenne ilyen kitetel sem a szerzodesben.
Mint ahogy a sulimban se volt regen ilyen, csak aztan a sok lusta dog diak akik beiratkoztak aztan 2-3 honap utan kileptek megnehezitettek hogy a tanfolyam vegigmenjen kevesebb letszammal - mert ugyebar ezeket pl. 10 fo alatt nem is inditjak penzugyi okok miatt!
Én írtam az előző oldalon azt a választ, hogy nem biztos, hogy kiköthetnek ilyen feltételt.
Az én gyerekeim is jártak ilyen órákra, ez nem olyan, mint pl. egy repülőgép, hogy ha valaki lefoglalja a helyet de nem utazik, akkor kárt okoz a légitársaságnak ha visszakövetelné a pénzt (pont van hasonló kérdés).
Ezeket úgy indítják, hogy a tanár a művházban meghirdet egy kurzust és kiszámolja, hogy X fő felett érdemes elindítani. Maximálva nincs igazán, én még nem láttam olyan helyet, ahonnan elutasítottak volna gyereket. Tehát ha a tanár elindít egy tanfolyamot és úgy számol, hogy akkor éri meg, ha van minimum 15 fő, elindítja 25-tel, majd 2 hónap múlva vannak 20-an, akkor még mindig megérte, veszteség nem éri.
Sajnos aki ilyet szervez, annak a lemorzsolódókkal is számolni kell. Voltam több nyelvtanfolyamon, kezdő szinten mindig többen vannak, a gyerekeim is jártak táncra ovi alatt, az iskola alatt pedig két helyre. Soha sehol nem csináltak cirkuszt ebből. Velem előfordult, hogy megszűnt egy tanfolyam a lemorzsolódások miatt vagy a összevontak két csoportot 3 hónappal később.
Persze én sem vagyok híve annak, hogy egy hónapig jár valaki táncolni, aztán elunja és inkább hegedülne, majd két hét múlva beiratkozik karatéra. Én megmondtam minden tanév elején a gyerekeknek, hogy ha választunk valamit, akkor csináljuk végig rendesen és csak nagyon nagyon komoly indok esetén hagyhatnak félbe valamit. Pl. úszást, ha kiderül hogy állandó fülgyulladásuk van és hasonlók.
De ettől függetlenül sokszor csak menet közben derül ki, hogy a napirendbe mégsem illeszthető a tanfolyam vagy mégsem jön be.
A szerződéssel kapcsolatban. Igen, aláírták, de nem hiszem el, hogy ez szabályos lenne így. Ugyanis tényleg nem fixen meghatározott helyekről van szó, hanem plusz-mínusz egy fő már nem számít. Persze a tanárnak jobb, ha többet kap, de nem utasított el emiatt egy potenciális tanítványt, aki egész évben fizetett volna.
Bár más terület, de példa, hogy nem mindig kell ahhoz kötni magad, amit aláírtál.
Ha a munkahelyed kötelez egy tanfolyamra és kifizeti, akkor nem köthető tanulmányi szerződés. Ha te kéred, hogy támogassanak, kifizetik, akkor természetes, hogy ha elhagyod a céget a megállapodott időhatáron belül, akkor vissza kell fizetni.
Engem a munkahelyem kötelezett egy tanfolyamra, sőt a három közül a legdrágábbat választották (annak az időpontjai voltak összeegyeztethetőek a munkaidőmmel). Majd elém toltak egy tanulmányi szerződést, hogy a tanfolyam befejezése után még 2 évig a cégnél maradok, vagy vissza kell fizetnem. Amikor aláírtam, már tudtam, hogy semmit sem jelent, mert utánanéztem. De sok választásom nem volt, meg akkor még azt terveztem, hogy a cégnél maradok.
Végül úgy alakult, hogy már a tanfolyam alatt felmondtam, a beszélgetés alatt egy mondatban került szóba, amikor a főnököm látta, hogy tudom, hogy ez a szerződés nem lett volna megköthető, akkor meg sem próbálták velem kifizettetni.
Ebben az esetben is - bár szerintem is végig kellett volna gondolni a családnak, hogy a a leányzó ilyen lelkesedős-abbahagyós, akkor aláírnak-e egy ilyen papírt - érdemes lenne utána járni, hogy a tanár követelheti-e így a tandíjat, hiszen nem utasított el senkit az abbahagyós kislány miatt. Egyszerűen arról volt szó, hogy egy hónapig kapott + pár ezer Ft-ot.
Itt nem arrol van szo, hogy az abbahagyos kislany miatt utasitott-e el embereket.
Hanem arrol ha van 5 ilyen "abbahagyos" lusta kislany akkor a masik x szorgalmas kislany tancoktatasa valik lehetetlenne a kiesett tandijak miatt, hiaba ok fizetnek.
Erre talaltak ezt ki.
Nekem a suliban szolt kulon az oktatasi szervezo rola hogy ugye tisztaban vagyok errol - az "otthagyom" diakok miatt talaltak ki, hogy akik akarnak tanulni azoknak ne szunjon meg a tanfolyam.
Gondolom ez a tanar is beszivta parszor es ezert lett ilyen a szerzodes. Azert nehogy mar neki kelljen a kilepok miatt kieso penzt sajat zsebbol fizetnie hogy meglegyen a teremberlet.
En egy percig se szanom a kerdezoeket, es mondom oruljon hogy meg olcson megusztak ezt a lecket az elettol.
Na meg amugy is utalom az ilyen lusta kislanyokat... volt szerencsenk tancrol/mazsorettrol kilepok miatt uj koreografiat kitalalni ezerszer... "imadom" oket... uszasnal legalabb ilyen sincs...
Még egyet hozzátennék. Aki gyerekeknek tart tanfolyamot, annak számolni kell azzal, hogy a gyerekek még keresik azt, amiben tehetségesek, amit szeretnek csinálni. Nincs tapasztalatuk abban, hogy mire számíthatnak, mennyi munkával és erőfeszítéssel jár, hosszabb távon ezt hogyan lehet bírni. Sokszor előfordul, hogy a kislányok látnak egy Barbie balettos mesefilmet és másnaptól mind balerina akar lenni. A legtöbben járnak is táncolni, egy-egy van, akinél kiderül, hogy mégsem tehetséges vagy nem szereti. Ez van, benne van a pakliban. Volt pl. hogy a karatetanár azt mondta egy érdeklődő anyukának, hogy hozza le a gyerekét egy órára, álljon be, az ingyen van. Ha a gyerek utána akar járni, akkor fizessenek.
De a tánctanárnál ahová jártak a suliban ott is egy óra (az első) ingyen van.
Persze ezt össze kell egyeztetni azzal, hogy a tanárnak számolnia kell a terembérlettel, hogy hány fővel érdemes csoportot indítani, de eddig még sehol sem láttam azt vagy hallottam szülőtől (akik máshová vitték a gyereküket) hogy egy-egy tanfolyamot félbehagyó gyerek miatt problémázott volna bárki.
13: " volt szerencsenk tancrol/mazsorettrol kilepok miatt uj koreografiat kitalalni ezerszer... "imadom" oket.."
Tény, hogy ez kellemetlen, és ahogy írtam, nem pártolom a hol ezt hol azt csinálom hozzáállást. Az enyémek tánctanára is megoldotta a koreográfiát, hogy ha valaki lebetegedett fellépésre vagy útközben elköltözött akkor ne legyen fennakadás. Már olyat is láttam, hogy a szülő tél elején elvesztette a munkahelyét és sajnos sok mindenről le kellett mondaniuk... pl. a gyerekek különórái. A tanár simán megértette, mondta, hogy várja vissza a gyerkőcöt ha már tudják vinni. Vagy egy kisfiú (ő mondjuk nem táncra járt), aki októberben elkapott egy fertőzést, majd négy hónapig hol a kórházban volt, hol otthon lábadozott. Sajnos előfordulhat olyan helyzet, amikor tényleg nem tud mit tenni az ember. És igen, van olyan, hogy a gyerek meggondolja magát, mert csinálva derül ki, hogy ügyetlen, nem tetszik neki, nem szimpatikus a tanár, így nem tudja befejezni a leckéjét, anyuka nem ér oda a munkahelyéről hogy átvigye, vagy a suli menet közben áll elő olyanokkal, hogy kell még 10 ezerért fellépő ruha, nevezési díj ezer, versenyre utazás szintén ezrek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!