A zsenik valójában betegek?
Már régóta figyelem az egyik osztálytársam, aki az egész osztályt felül múlja. Állandó figyelemmel követi az órákat, egyszer sem bóbiskol el, míg én többször is, olykor észre sem veszem, már nem is a tananyagon jár a fejem. Ő állandóan hozzá tud szólni a témához, és mindig mindent tud.
Nos egy nap megpróbálkoztam ezzel a taktikával én is. Felírtam egy papírra, hogy figyelj és amikor csak eszembe jutott valami, amit a tananyag váltott ki, rögtön visszalöktem magam az órára és tovább figyeltem a tanárra. Őszintén szólva többé kevésbé meg tudtam jegyezni, amit a tanár elmondott, de iskola végén annyira fáradt voltam, hogy nem tudtam készülni a másnapi ellenőrzőkre, és lemaradtam a házi feladatokkal is, nem beszélve arról, hogy 1 óra alvás után már egy szó sem jutott eszembe, ami a suliban volt. Persze a zseni osztálytársam egész nap fent van fb-n, emellett vagy tv-zik vagy játszik, olykor emlegeti, hogy tanul, de 1 óra múlva megint tv-zik.
Ezt hogy csinálja?
Ennyire jó a memóriája? Vagy ez egy rendellenesség, így született?
Nem akarok olyan lenni, mint ő, csupán a jobb jegyek érdekében szeretném, ha az agyam az órán hallottakat és látottakat egy kicsit nagyobb szinten megjegyezné, mint eddig. Ezt hogyan érhetem el? Fejleszthetem ezt a képességem? Mit kell tennem?
Miből gondolod, hogy ő született rendellenességgel és nem te?
Mindenesetre a magyar iskolák egyáltalán nem támogatják a tehetségeket, szóval az egyetlen, amit jelenleg nyer, hogy ellustul és elszokik a tanulástól. A leírtak alapján ez az eshetőség nagyonis fennáll.
Azért a csupán jobb genetika szerintem nem indok hogy a kérdező elbóbiskoljon az órákon. Legalábbis én sem vagyok zseni, de nem bóbiskoltam és nagyjából megjegyeztem amik az órán elhangzottak.
Kezdésnek próbálj meg napi 8 órát aludni. Szépen feküdj le időben, lehetőleg kapcsolj ki mindent ami zavarhat. Én például egy légtérben alszom a számítógépemmel és hallom ahogy kikapcsolás után is "duruzsol" a táp és a hangfal, ezért ki szoktam kapcsolni a hosszabbítót is.
És ahogy valaki már írta egyél elég gyümölcsöt, nem kell állandóan azt zabálni két pofára, de napi 1-2 alma, körte, narancs, ami éppen van nem árt.
A memóriát lehet edzeni, pl. simán verstanulással.
Egyébként pedig a saját megfigyeléseim alapján aki tényleg zseni, annak az élet negatívan "kompenzál" valahol máshol. Pl. egy barátom tényleg okos, nagyon jó memóriája van, az agya nagyon jól és gyorsan kapcsolja össze az ismeretanyagokat - cserébe nulla a gyakorlati érzéke.
Már nem azért, de miért lenne beteg csak azért mert nem olyan mint te??
Nekem ovis korom óta sosem okozott gondot figyelni mindig, nyugton ülni és szótfogadni. Igaz, középiskolában már nem voltak olyan jó jegyeim (4-es átlag), mert tényleg sose tanultam semmit, de ezt azért nem olyan nehéz megcsinálni.
Amúgy meg az, hogy facebookon van, nem azt jelenti, hogy ott is ül egész nap, csak hogy be van kapcsolatva a gépe. És azt honnan tudod, hogy mikor tv-zik vagy játszik?
Nem mindenkinek kell úgy figyelni az órán, ahogy neki. Ha neked nem megy, akkor inkább próbálj meg otthon jobban tanulni.
Szerintem egyszerűen szuper a módszer, amit kitaláltál, és működik!
Na most képzeld el, hogy van egy ismerősöd, aki évek óta fut, és bármikor letol egy húszast gond nélkül. Te meg sose futottál, kimész három kilométerre és utána 3 napig izomlázad van. na most pontosan ugyanez történt! Keményen próbáltál koncentrálni, de mivel edzetlen vagy a témában, nagyon elfáradtál tőle. Semmi mást nem kell tenned, mint ugyanezt folytatni, és szépen bele fogsz jönni! És persze feküdj le időben. Gratulálok, jó úton indultál el!
a zsenik pedig nem feltétlenül betegek, bár van közöttük olyan is, és az az osztálytársad, aki folyton figyel, még ettől nem feltétlenül zseni.
#5 Hogy jutott eszedbe a hiperaktívság? Arról van szó, hogy egy fiú órák hosszat tud egy helyben ülni és egy dologra koncentrálni, ez a hiperaktívságnak a szöges ellentéte. Biztosan nem az :)
Nekem is volt ilyen osztálytársam, lehet, hogy sokat olvas, amit órán vesztek, nagyjából tudja már, vagy legalábbis hallott róla, nem teljesen idegen, könnyebben megmarad a fejében. Igazságtalan az élet, valakinek jobban kell hajtania, valakinek kevésbé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!