Rossz szakra mentem továbbtanulni? Mi tévő legyek?
Hihetetlenül rosszul érzem magam, mióta elkezdődött az egyetem. Jeles tanuló voltam a középiskolában, most meg teljesen elveszettnek érzem magam. A középiskola végére elfelejtettem tanulni, már az érettségire sem készültem fel rendesen, bár így sem sikerült rosszul, de emelt érettségit nem csináltam. Nagy bajban voltam az egyetem és a szak kiválasztásakor.
Végül műszaki irányba, mérnöknek mentem...
Mióta elkezdődött a félév, otthon szinte semmit nem tanultam, mert még nem nagyon kértek számon. Jövő héttől viszont rengeteg zh-t kell majd írnom, és SEMMIT sem tudok. Matekból és fizikából átlagos ( vagy azon aluli) a tudásom, mégis ilyen pályára mentem. Nem tudom hogy lehettem ennyire hülye, hagytam magam befolyásolni. (tanárok, szüleim lebeszéltek arról amit eredetileg szerettem volna csinálni, merthogy szerintük nem lett volna munkám olyan diplomával).
A legrosszabb az egészben, hogy a szüleim támogatnának, csomó pénzt rám költenek (albérlet, ruhák stb.stb.), én meg egyszerűen nem tudom magamat rávenni a tanulásra, nem is érdekel annyira az egész. Van, hogy estig bent kell lennem az egyetemen, utána már nincs semmi erőm elkezdeni tanulni.
Ha valaki elolvassa ezt, gondolom azt, hiszi, hogy lusta vagyok. De szerintem nem ez a helyzet. Annyira rossz az egész helyzet, amibe belekerültem, hogy már közel vagyok a depresszióhoz, a sírás kerülget sokszor. Nem akarok csalódást okozni a szüleimnek, de azt sem tudom hogyan kezdjek el tanulni
Ha valami elromlott, akkor elsősorban azt kellene megoldani. A másik szak sem lenne jobb. Ez mondhatni tapasztalat. Én elkezdtem egy másik szakot egy évre rá, mondván az jobban fog érdekelni (jobban is érdekel), és többet fogok tanulni. De nem lett igazam, ott sem tanultam ott is csak vergődtem. Egészen más áll a háttérben az én esetemben is.
Inkább derítsd ki ennek az okát. Keress fel egy pszichológust, ha másképp nem megy. És ha a másik szakot akarod jobban csinálni, akkor csináld azt, lesz rá egy éved, ismételj érettségit, felvételizz újra.
De ha nem tudod, hogy mi a helyzet a mérnökivel, akkor inkább passziváltass (sőt, amíg kitalálod mi lesz, addig is passziváltass, ne hagyd csak ott azonnal) a szorgalmi időszak kezdete után is lehetséges, utólag, indokolt esetben. Ha tényleg komolyabb a baj, és igazolja is pl. az orvos, akkor lehet van rá esély.
A kérdésem az, hogy mi a másik szak? Azért kérdezem, mert nem mindegy, hogy valami nagyon érdekel és szeretnél vele foglalkozni, viszont relatív kevés ember kap munkát abban a szakmában, vagy csak egy neked könnyen emészthető, elvégezhető szak, ami nem kapcsolódik valós szakmákhoz. Mert ha előbbi, akkor válts, ha utóbbi, akkor gondold még ezt végig.
Egyébként remélem édesanyád tisztában van vele, hogy ha nem második félév megkezdése előtt lépsz le, hanem csak később, akkor ki kell fizetni az addigi képzésed költségének a felét, kivéve persze ha átjelentkezési kérvénnyel mész át, de akkor meg eleve esélytelen, hogy államilag finanszírozottra vegyenek át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!