Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Magyarázza már el valaki ezt...

Magyarázza már el valaki ezt a feladatot, hogy jött ki az eredmény?

Figyelt kérdés

Legyen A = {1; 2; 3; 4; 5g}, és ;  A x A relációk, melyekre

ä= {(1; 2); (3; 2); (3; 4); (4; 4)}; (5; 5)g és = ß=(1; 2); (2; 2); (3; 2); (4; 3); (4; 5)}

feladat: äß

eredmény:= äß=(1; 2) ; (3; 2) ; (3; 3) ; (3; 5) ; (4; 3) ; (4; 5)}

2013. okt. 5. 14:42
 1/4 A kérdező kommentje:
a "g" betű véletlenül került oda..
2013. okt. 5. 14:42
 2/4 anonim ***** válasza:

veszed az "a" első számpárját: (1,2)

"b" számpárokban olyat kell keresni, ami 2-vel kezdődik (mert az "a" számpárnál a 2. tag az 2). "b"-ben van ilyen, a (2,2), az (1,2) és a (2,2) szorzata (1,2) lesz (az első számpár első eleme, második számpár második eleme). több ilyen nincs a "b"-ben ami kettővel kezdődik, azért nézed a következő "a" számpárt.

(3,2), ismét olyat kell keresni ami 2-vel kezdődik, van ilyen a (2,2), ennek a kettőnek a szorzata (3,2) lesz.

következő "a" számpár (3,4), "b"-ben olyat kell keresni ami 4-el kezdődik, van ilyen: (4,3), ennek a kettőnek a szorzata (3,3) lesz, és még van ilyen a (4,5), így a (3,4) és a (4,5) szorzata (3,5) lesz. és így tovább. nem tudom mennyire érthetően írtam le.

2013. okt. 5. 15:29
 3/4 A kérdező kommentje:

nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél:) néztem én ennek a definícóját, csak nem értettem...

(Relációk szorzata). Legyen β és σ két reláció az A halmazon, azaz ß ⊆ A2-nek és

σ ⊆ A2-nek. Ekkor a két reláció szorzatát ßσ-val jelöljük, és a következőképpen definiáljuk:

ßσ ={(a,c) ∈ A2 : létezik b ∈ A; hogy (a,b) ∈ ß és (b,c) ∈ σ}

(A2 az A négyzetet jelenti)

2013. okt. 6. 10:11
 4/4 A kérdező kommentje:
hm most már megértettem a definíciót, csak először nem jöttem rá hogy melyik betű milyen számot jelöl..na mindegy. most már jobb lesz a zh-m :)
2013. okt. 6. 10:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!