Jelentkeztem egy meseíró versenyre és ez olyan verseny, hogy az első mondatot megadják és nekem kell folytatni. Ez a mondat: Volt egyszer egy 77 gyökerű fa. Vannak ötleteitek?
*Kedves első, ő azért jelentkezett a meseíró versenyre, mert úgy érezte, hogy meg tudja csinálni.
De azzal, hogy megadtak neki egy mondatot és azt kell folytatnia, nem tud mit kezdeni.
Kedves kérdező!
Talán abból kellene kiindulnod, hogy miért is 77 gyökerű a fa.
Én úgy gondolom, hogy minden gyökere egy mesét jelent.
Szerintem a 77 gyökerű fa Illyés Gyula a Hetvenhét magyar népmese c. könyvét szimbolizálhatja.
Én valami olyasmit írnék, hogy ehhez a fához odatéved egy kislány, vagy egy kisfiú, és megkérdezi a fától, hogy miért van neki ilyen sok gyökere?
Miért van neki pontosan 77?
Ő pedig azt mondja, ha sorban odamész a gyökereimhez, akkor rá fogsz jönni.
A kislány odament az első gyökérhez, lehajolt hozzá, csöndben volt.
Ekkor a gyökér elkezdett duruzsolni, először csak óvatosan, halkan, majd később belemelegedve mesélt a kislánynak.
A kislánynak ez nagyon tetszett.
Megkérte a fát, hogy mindennap kijöhessen hozzá, így végighallgatta az összes mesét, amit a fa gyökerei meséltek neki.
Itt írhatnál olyat, hogy együtt örült, együtt szomorkodott a mese szereplőivel.
Ha jól végződött a mese, tapsikolt, nevetett, ha szomorú lett a vége, akkor alig várta, hogy vidámabb mesét hallhasson.*/
Megemlíthetnéd a mesék szereplőit, a kis gömböcöt, Rózsa és Ibolyát, a kiskondást, a Fábólfaragott Pétert...
Ezek azok a mesék, amiken mi felnőttünk, rongyosra olvastuk ezeket a mesekönyveket.
Talán azt szeretnék, hogy ti is megismerjétek ezeket a meséket, és a mai gyerekek szemszögéből meséljetek róluk.
A végére pedig: amikor a kislány végighallgatta a meséket, lélekben megváltozott.
Komolyabb lett, elgondolkodó.
Rájött arra, hogy a mesékben nagyon sok minden van, ami a való életben is.
Sok igazságot tartalmaz.
Sajnos, a mai elektronikus világban elfelejtenek az anyukák mesét mondani a kicsiknek, a gyermekek pedig nem tanulják meg, milyen élményeket nyújthat egy mesekönyv olvasása.
a kislány elhatározta, hogy elmeséli barátainak, hogy van egy fa, amelynek a gyökerei meséket mondanak, aki szeretne mesét hallgatni, nagyon szívesen elviszi és megmutatja.
A gyerekek örömemmel mentek, szeretettel ölelték a fát, a 77 gyökerű fa pedig csak mesélt nekik, mesélt, és mindig többen jöttek.
A gyerekek csacsogásától az öreg fa is jobb kedvre derült, megfiatalodtak a levelei, virágba borult, boldog volt.
A 77 gyökerű fa soha többet nem maradt egyedül.*/*/
Üdvözlettel Ági
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!