Szernék pszichológus vagy ápolónő lenni, ez az utolsó évem az általános iskolában. Hol tanuljak tovább?
Humán, vagy reál tagozatra lenne érdemes menni? Melyik tantárgyat nyomjam meg?
Illetve ápolónőnek lehet tanulni egyetemen? Ki lehet választani, hogy egy kórházon belül melyik osztályra menj? Határozottan gyermek kórház mérgezési/pszichiátriai osztályára szeretnék menni, ha az ápolónő mellett döntök.
Biológia illetve kémia tagozat egy gimnáziumban.
A pszichológiához komoly biológiai, főleg neurobiológiai tudás kell, ahhoz, hogy ápolónő legyél pedig főleg.
Nem ajánlanám az egészségügyi szakközépiskolákat(habár alapvetően szakközép-párti vagyok), borzalmasan gyengék. Hiába tanítanak elsősegélyt, gyermekápolástant, hasonló szakmai tárgyakat, a többi tantárgyra nem fektetnek kellő hangsúlyt.(a kémiára és a fizikára sem. vicc..) Tavalyelőtt a felvételi időszakban komolyabban utánanéztem ilyen iskoláknak, gyakorlatilag Magyarország összes ilyen iskolájában 3 egész alatt van az érettségiátlag.
Anyukám a Semmelweisen képez ápolónőket, illetve felnőttképzésben, szoktam segíteni dolgozatjavításnál, pár előadáson is voltam, és természetesen szörnyen fontos a biológia, bár ez nem meglepetés. Ha nagyon lelkes vagy, kezdj el már most latint tanulni, illetve helyezd elő térbe azokat a biológiatagozatos iskolákat, ahol tanítanak, ugyanis iszonyatosan kell, főleg anatómiánál, ami ugye az egyik legnehezebb, és legfontosabb része az egésznek. Ezenkívül itt is van ám biokémia(főleg)/fizika, nem csak az orvosin, így muszáj ezekre is nagy hangsúlyt fektetned.
Ápolónőként is tanulni fogsz pszichológiát, itt is nagyon fontos. Egyébként ide könnyű bejutni, mivel nagyon nagy hiányszakma, állami pszichológia képzésre gyakorlatilag a ponthatárok miatt lehetetlenség bejutni, és kitudja mi lesz még 5 év múlva, addigra lassan 40%-tól lesz kettes az érettségi, előreláthatólag, az idei 25% helyett, ami tavaly szintén emeltek, és biztosan fog nőni.
Munkát találni biztosan nehéz lesz eleinte.
Igazából nem tudom, hogy személyszerint melyiket ajánlanám. Habár Anya félállásban a gyermek rákosztályon dolgozik, ami az összes többi osztálynál megterhelőbb lelkileg, iszonyatosan fárasztó, hihetetlenül alacsony munkabérért. Gyakran vannak egyhuzamban 24 órás munkaidők, ha elvállalod, és itt sosincs megállás, még éjszaka sem, pedig Anya a 30 éves pályafutása során jó pár osztályon dolgozott. Iszonyat megterhelő.
Viszont a pszichológia szerintem hihetetlenül érdekes, én 4 éve tanulom itthon, gyakorlatilag megváltoztatta az életem, felnyitotta a szemem, teljesen máshogy látom a világot, jobb emberismerő, ezáltal jobb ember lettem empatikusabb, kitartóbb, magabiztosabb. De én ezt inkább meghagynám hobbinak.:]
Még annyit, hogy OKJ-n és egyetemen is lehetsz ápolónő, viszont a munkabéred szignifikánsabb magasabb, ha egyetemi végzettséged van.
Köszönöm szépen a hosszú választ :)
Az egyetlen probléma, hogy teljes mértékben humán beállítottságú vagyok, fizika, kémia egyszerűen nem tud érdekelni... de ha ez kell hozzá, akkor tanulni fogom. A latinba pedig amint tudok, belekezdek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!