Milyen esetben lehet 16 éves kortól elhagyni az iskolát?
16 évesen nem költözhetsz el a szüleidtől, legfeljebb csak akkor, ha a gyámhatóság mást határoz, vagy állami gondozásba vesznek...
(Jobb, ha tudod, hogy a rendőrség hazavitethet!)
Iskolába meg 18 éves korodik KÖTELEZŐ járnod, különben a szüleidet (hivatalos gondviselődet) bíróság előtt vonják felelősségre!
Magántanuló csak nagyon indokolt esetben lehet valaki :
- a szülőnek kell kérvényeznie és leírnia az indokokat
- az iskolaigazgató csak akkor hagyhatja jóvá a kérelmet, ha a helyi Gyermekjóléti Szolgálat megvizsgálta a kérelmet és úgy találja, hogy a magántanulói státusz nem hátrányos a tanulóra nézve és a tanuló magánúton is fel tud készülni a vizsgáira...
A magántanulónak félévkor s évvégén osztályvizsgát kell tennie a fő tantárgyakból (készségtantárgyakból fel lesz mentve)...
Ha úgy látják, hogy nem tudsz felkészülni a vizsgáidra illetve megbuksz a tantárgyakból, akkor megvonhatják a magántanulói státuszt!
Olyan iskola meg sehol nincs, ahol 1 év alatt érettségizni tudnál!!!
Esti gimnáziumban olyat lehet, hogy 3 év alatt leteheted a 4 évet, de estin is pont ugyanabból kell érettségi vizsgát tenned, mint a nappalisoknak, ugyanaz a követelmény, ugyanazok a tételek...
Én inkább a helyedben járnék szépen tovább a suliba, magántanulóként rohadt nehéz felkészülni a vizsgára (az iskolába többször felelhetsz, több dolgozatot megírhatsz, valahogy csak átmész minden tantárgyból, de ha csak 1x vizsgázhatsz és akkor nem tudsz, az bukás)...
Járnod kell suliba, akár tetszik, akár nem, de ezt pár év múlva saját magad is belátod : érettségi nélkül csak takarítónak vesznek fel, pucolhatod majd mindenki sz@rát...
Az elköltözés szülői engedéllyel történt,egyébként gyámhatóság mondta,így megtörténhet.( súlyos és visszafordíthatatlan családi konfliktusok jöttek,apám alkoholista,anyám pedig internetfüggő és nem tud etetni sem engem sem 11 éves öcsémet,minden hónapban csak szendvicsen éltünk,ráadásul anyám elcibált minket az ország másik végére,most készülnek válni.nem mesélem tovább,elég rossz volt)
A családsegítős elvileg bejelentené,hogy elköltöztem és hivatalos átjelentés is fog történni,bár erre már másfél hónapja várunk,mégse kaptunk semmi visszajelzést.(a családsegítnősnél anyám jelentkezett,mert berágott,hogy pár ezer forintos fizetésemet nem adtam oda neki,és nem végeztem el ŐHELYETTE a házimunkát.elvileg fel akarják mérni az életkörülményeinket is,de ez sem történt meg. a családi pótlék ami utánam járna,nem látok belőle egy forintot sem. Alapjában a megélhetéssel nincs gond,mivel párom jól keres,vígan élünk és szép lakásban. Ami még fontos itt végre jó körülmények között,ami életem 16 évéből 13ban hiányzott(első két évemet nagymamámnál éltük.)Szóval jelenleg ugyan szülői papirom van arról,hogy itt élhetek,mégis gondok vannak anyám viselkedésével,ha ez nem lenne nem kéne dolgoznom.mai napig segitek nekik haza,kaját viszek és cigit is néha,bár most volt egy szemét beszólása anyámnak,miszerint párom számitógépét amit használatra kapott,nem adja vissza(szükségünk lene rá munka miatt,nem szivatásból akarjuk) és a kijelentése miserint"vigye el ha tudja" enyhén sziven ütött.
szóval: a papirom ugyan megvan a szülői engedélyről, viszont a családsegítős nem tesz semmit a hivatali eljárásokért,mikor ezt már 2 hónapja várjuk.
a munkát akkor ha méást nem délutániba vállalom el.
a második válaszoló kérem küldje el privátban a linket,mert az oldal nem jeleníti meg.Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!