Egy kis matematika, jól értelmezem az alábbiakat?
Figyelt kérdés
Tetszőleges A, B, C halmazokra érvényesek a következő állítások:
A=A; (reflexivitás)
ha A=B, akkor B=A; (szimmetria)
ha A=B és B=C, akkor A=C; (tranzitivitás)
Ha a 3 halmazból kettő elemei ugyanazok, akkor szimmetrikus, ha mind a három akkor meg tranzitív, ha meg csak egy, akkor reflexiv. Az utóbbinál, nem értem, hogy ez milyen feltétel lenne, hisz egyértelmű vagy nem, hogy az A=A-val? Vagy van olyan eset, amikor nem?
2013. júl. 25. 20:57
2/8 A kérdező kommentje:
igen az, de nem tudom, hogy teljesen jól értem-e. Mi az az A=A-val?
2013. júl. 25. 21:08
3/8 anonim válasza:
1. vagyok:
reláció alaphalmazának minden eleme relációban áll önmagával.
4/8 A kérdező kommentje:
Ja, ez lenne pl az A X A?
2013. júl. 25. 21:30
6/8 A kérdező kommentje:
Ja, ok köszi!
2013. júl. 25. 21:37
7/8 anonim válasza:
Ez egy ekvivalenciareláció. Az egyenlőségjel nem egyenlőséget jelöl, hanem egy viszonyt. Például A város szárazföldön elérhető B-ből, ez ekvivalenciareláció. De pl. a vérrokonság nem az, mert nem teljesül a tranzitivás: ha A-nak vérrokona B, és B-nek C, abból nem következik A is vérrokona C-nek.
8/8 A kérdező kommentje:
Jó, nagyon jó!!! Köszi
2013. júl. 26. 01:29
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!