Hogy néz ki egy anatómia számonkérés az orvosin? (vizsgák, demók)
Egyetemfüggő.
Nálunk 4 féléves volt (de azt hiszem át akarják alakítani 3 félévesre). A demók szóban voltak a gyakorlatvezetőnél, a kollokviumok írásban, a szigorlat szóban.
Szerintem is egyetem ill intézetfüggő, én a SOTE Humánmorfológiai Intézetéről tudok írni (az évfolyam fele másik intézetnél tanul és ott más a számonkérés módja is).
Az anatómia 4 féléves tárgy:
- 1. félév: csonttan, izomtan, ízülettan, végtagok (ezen erek idegek is)
- 2. félév: zsigertan
- 3. félév: neuroanatómia
- 4. félév: tájanatómia, szeletanatómia
Bonctermi demón mindig az aktuális anyagrészhez tartozó preparátumok vannak a teremben, jön egy vagy két vizsgáztató tanár és szóban történik a demózás, kivéve a 3. félévben, ott gombostűvel megjelölt beszámozott anatómiai képleteket kell megnevezni - ez írásbeli demó.
Szövettan demó írásbeli, ill. vetítés során néhány másodpercig mutatnak képeket és arról kell különböző sejteket vagy mondjuk szövettani struktúrákat azonosítani
kollokviumnál és szigorlatnál is ugyanaz a vizsga felépítése: szóbeli résszel kezdődik, írásbelivel folytatódik.
szóbeli:
-boncterem (ált. 3 különböző témakörben preparátumon)
-szövettan (itt metszeteket kell felismerni és azokról beszélni)
(- 1. félévben és szigorlaton sejttan vizsga is van: itt tételt kell húzni és egy EM képről beszélni)
írásbeli:
- képes/táblázatos/felsorolós az adott félév témaköréből
- embriológia/fejlődéstan
röviden ennyi :)
Az anatómiának igen nagy részét már következő évben elfelejted. Utána persze tárgyanként egy-egy része megint előjön, meg az alapokat tudja az ember.
Az meg, hogy utána mekkora és melyik részét használod, szakterülettől függ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!