Nyomdász OKJ-s tanfolyam.2 éves képzés lenne, állítólag hiányszakma és jó elhelyezkedési lehetőségek vannak. Fizetési szempontból sem rossz, azt olvastam, hogy a magyarországi átlag 200 bruttó. Valakinek valamilyen tapasztalat esetleg?
Nem tudom, ki mondta ezt, amikor sok magasan képzett nyomdász munka nélkül van évek óta. Magam is.
A válság előtt a nyomdák kapacitása kb. kétszerese volt az igényeknek, a válság elején már négyszeres. sok cég bezárt.
Annak ellenére így van, hogy rengeteg nyomtatott sajtóterméket látsz.
A reklámadó is rontani fog a helyzeten.
A kiadói munkával ugyanez a helyzet. Az újságok, magazinok nem tudnak versenyezni az ingyenes online kiadványokkal, a könyveknél is lassan kezd jelentőssé válni az akár lopva is megszerezhető e-book.
Nekem tördelőként egy kiadóban a nettó keresetem (fizu+benzinpénz+kafettéria együtt, de minimálbérre bejelentve)170 ezer volt. Később papíron 4, valóságban teljes munkaidőben 70 ezer, 2 és fél éve pedig semmi.
A 200 bruttó, mire kézhez kapod szerintem úgy 90e.
Ja, ezek a végzettségeim vannak, s mindben sokéves gyakorlat:
reprodukciós fényképész,
kéziszedő,
nyomdai technikus
tervezőszerkesztő
Gépmester lennél? A nyomdában az ő fizetésük aránylag elfogadható volt. Amikor lehetett fusizni, akkor tudtak kaszálni (na akkor sem őrült sokat), ez ma már a múlté.
S ma már a nyomógép mellett nem nagyon dolgozik segédmunkás, kirakónő, s rendszerint maguk vágnak, csomagolnak. Kötészeten nem lehet keresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!