Mi a különbség a mentőápoló és a mentőtiszt között? Mi a feladata az egyiknek s mi a másiknak?
mentőápoló okj-t végzett, a tiszt pedig főiskolát. ha nagyobb a baleset és van a kocsin tiszt is akkor ő irányítja a mentést, intubál(ugyan ezeket a mentőápoló is el tudja végezni ha szükséges).
másfelől pedig a tiszt minimum esetkocsin van, a sima mentőautón(a toyotások) ott pedig ápoló(persze ő is lehet magasabb rendű kocsin, de a sima mentőautón csak ő van és a sofőr)
A mentőápoló a mentőtiszt "segédje"
A mentőtisztnek magasabb végzettsége van
Lenne pár kérdésem még.
1. Egy mentőápolónak elegendő érettségi is?
2. És ez az okj mennyi idő? Mert én már hallottam azt is, hogy 10 hónap de azt is hogy 2 év, manapság pedig 5 év. Szóval aki 27 évesen mentőápoló annak mennyi idő volt a képzés?
3. Mentőápoló lehet akár betegszállító is?
4. Mentőápoló lehet vki ha főiskolán elvégezte a mentő ápolóit?
5. Ha egy mentőápoló is eltudja végezni azokat a feladatokat mint egy tiszt, akkor egy ápolónak is azt kell/ ugyanannyit kell tudni mint egy tisztnek ?
6. Milyen nagyobb baleseteknél van a kocsin mentőtiszt is és ápoló is? S akkor esetkocsival vagy sima mentő autóval vonulnak ki?
Hirtelen ennyi jutott eszembe :)
elvileg kell, de az omsznál van mentős képzés, oda szinte bárki bemehet, annyi a feltétel, hogy x éven belül papírnak kell lennie(mármint mentőápolós). a raoulban 2 év, de a gyorstalpalók rövidebb ideig tartanak.
a betegszállítók más kategória. ők az un taxi szolgáltatás. ha olyan a beteg állapota, hogy nem kell minimum mentőápoló a hurcibálásukhoz, akkor ők viszik(olyanok mint a kórházban a beteghordók).
a tisztek 4 évig tanulnak(ha nem buknak meg) vannak közös dolgok(elég sok), de a tisztnek nagyobb a mozgásköre.
nagyobb baleset pl amikor vontat elüt egy autót.
És milyen állapotban vagy milyen betegségnek /betegségekben kell szenvednie a betegnek, hogy egy betegszállítás során mentőápolónak is jelen kell lenni a szállítás során?
Lehet, hogy ez egy hülye kérdés de egy mentőápolónak kell tudni latinul? S minden gyógyszert ismernie kell?
Olyan van, hogy csak 14 napot dolgozik egy mentőápoló egy hónapban?
S te honnan tudsz ennyi mindent?
betegszállítókat akkor hívnak ha pl valaki egyedül él és nem tud elmenni a kórházba vizsgálatra. amúgy sokszor tapasztaltam hogy ekkor is mentős viszi be mert ingyen van.
a gyógyszereket tudni kell, hogy milyen reakciók léphetnek fel stb. latinul nem kell sokat csak az orvosit de az meg szavakbol áll és néhány szerkezetből, ill a szerveket.
amúgy onnan tudok ennyi mindent, hogy en is eus vagyok és van néhány mentős ismerősöm.
Szia!
Én mentőápolóként dolgozok, úgyhogy igyeszem neked segíteni ha tudok.
Munka: 12 órás műszak. Havi órakeret van. 14-16 napot dolgozol egy hónapban.
Mentőápoló: Képzés. Ha az utcáról esel be az OMSZhoz 3éved van elvégezni a OKJ-t. Iskolarendszerben 2év felnőttképzésben 10hónap. Ha belépsz az OMSZhoz 1 hónapos képzés van a végén minimumvizsga.
Különbség a tiszt és az ápoló között. Az ápoló kissebb kompetenciakörrel rendelkezik mint a tiszt. Kötözések, rögzítések, alap vizsgálatok, újraélesztés (ballonnal, félautómata defivel). DE nem gyógyszerelhet, nincs EKG a kocsin amin dolgozik.
Így hirtelen ennyi, ha van még kérdésed akkor nyugodtan zaklass meg vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!