Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi a különbség a mentőápoló...

Mi a különbség a mentőápoló és a mentőtiszt között? Mi a feladata az egyiknek s mi a másiknak?

Figyelt kérdés

2013. máj. 22. 14:30
 1/9 anonim ***** válasza:

mentőápoló okj-t végzett, a tiszt pedig főiskolát. ha nagyobb a baleset és van a kocsin tiszt is akkor ő irányítja a mentést, intubál(ugyan ezeket a mentőápoló is el tudja végezni ha szükséges).

másfelől pedig a tiszt minimum esetkocsin van, a sima mentőautón(a toyotások) ott pedig ápoló(persze ő is lehet magasabb rendű kocsin, de a sima mentőautón csak ő van és a sofőr)

2013. máj. 22. 14:37
 2/9 anonim ***** válasza:

A mentőápoló a mentőtiszt "segédje"

A mentőtisztnek magasabb végzettsége van

2013. máj. 22. 14:40
 3/9 A kérdező kommentje:

Lenne pár kérdésem még.

1. Egy mentőápolónak elegendő érettségi is?

2. És ez az okj mennyi idő? Mert én már hallottam azt is, hogy 10 hónap de azt is hogy 2 év, manapság pedig 5 év. Szóval aki 27 évesen mentőápoló annak mennyi idő volt a képzés?

3. Mentőápoló lehet akár betegszállító is?

4. Mentőápoló lehet vki ha főiskolán elvégezte a mentő ápolóit?

5. Ha egy mentőápoló is eltudja végezni azokat a feladatokat mint egy tiszt, akkor egy ápolónak is azt kell/ ugyanannyit kell tudni mint egy tisztnek ?

6. Milyen nagyobb baleseteknél van a kocsin mentőtiszt is és ápoló is? S akkor esetkocsival vagy sima mentő autóval vonulnak ki?

Hirtelen ennyi jutott eszembe :)

2013. máj. 22. 15:36
 4/9 A kérdező kommentje:
Ja, és mennyit keres egy mentőápoló?
2013. máj. 22. 15:41
 5/9 anonim ***** válasza:

elvileg kell, de az omsznál van mentős képzés, oda szinte bárki bemehet, annyi a feltétel, hogy x éven belül papírnak kell lennie(mármint mentőápolós). a raoulban 2 év, de a gyorstalpalók rövidebb ideig tartanak.

a betegszállítók más kategória. ők az un taxi szolgáltatás. ha olyan a beteg állapota, hogy nem kell minimum mentőápoló a hurcibálásukhoz, akkor ők viszik(olyanok mint a kórházban a beteghordók).

a tisztek 4 évig tanulnak(ha nem buknak meg) vannak közös dolgok(elég sok), de a tisztnek nagyobb a mozgásköre.

nagyobb baleset pl amikor vontat elüt egy autót.

2013. máj. 22. 15:51
 6/9 A kérdező kommentje:

És milyen állapotban vagy milyen betegségnek /betegségekben kell szenvednie a betegnek, hogy egy betegszállítás során mentőápolónak is jelen kell lenni a szállítás során?

Lehet, hogy ez egy hülye kérdés de egy mentőápolónak kell tudni latinul? S minden gyógyszert ismernie kell?

Olyan van, hogy csak 14 napot dolgozik egy mentőápoló egy hónapban?

S te honnan tudsz ennyi mindent?

2013. máj. 22. 21:47
 7/9 anonim ***** válasza:

betegszállítókat akkor hívnak ha pl valaki egyedül él és nem tud elmenni a kórházba vizsgálatra. amúgy sokszor tapasztaltam hogy ekkor is mentős viszi be mert ingyen van.

a gyógyszereket tudni kell, hogy milyen reakciók léphetnek fel stb. latinul nem kell sokat csak az orvosit de az meg szavakbol áll és néhány szerkezetből, ill a szerveket.

amúgy onnan tudok ennyi mindent, hogy en is eus vagyok és van néhány mentős ismerősöm.

2013. máj. 23. 11:50
 8/9 anonim ***** válasza:
azt viszont nem tudom mennyit dolgoznak. egy műszak 12 órás.
2013. máj. 23. 11:51
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én mentőápolóként dolgozok, úgyhogy igyeszem neked segíteni ha tudok.

Munka: 12 órás műszak. Havi órakeret van. 14-16 napot dolgozol egy hónapban.

Mentőápoló: Képzés. Ha az utcáról esel be az OMSZhoz 3éved van elvégezni a OKJ-t. Iskolarendszerben 2év felnőttképzésben 10hónap. Ha belépsz az OMSZhoz 1 hónapos képzés van a végén minimumvizsga.

Különbség a tiszt és az ápoló között. Az ápoló kissebb kompetenciakörrel rendelkezik mint a tiszt. Kötözések, rögzítések, alap vizsgálatok, újraélesztés (ballonnal, félautómata defivel). DE nem gyógyszerelhet, nincs EKG a kocsin amin dolgozik.

Így hirtelen ennyi, ha van még kérdésed akkor nyugodtan zaklass meg vele.

2013. máj. 24. 07:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!