Mi a különbség a mentőtiszt és a mentőápoló között?
A mentőápolóhoz elegendő érettségi és egy 10 hónapos továbbképzés. A mentőápoló feladata egy esetkocsin illetve rohamkocsin a mentőtiszt munkájának segítése. De mentőápolók szolgálnak más alacsonyabb besorolású kocsikon is, hiszen pl betegszállítás közben történhetnek olyan esetek amikor rá van szükség.
(Egyébként ma már van diplomás mentőápoló is)
Mentőtiszt magasabb beosztás és több felelősség. Ehhez szükséges, hogy egészségügyi főiskolán lediplomázz. Különben nem szolgálhatsz ebben a formában. Ők közel azonos feladatokat látnak el eset és rohamkocsikon ,mint az orvos.
Szóval a rangsor így van a mentőn: sofőr, akinek ma már mentőápolói végzettségűnek kell lennie. Aztán az ápoló- mentőtiszt és az orvos.
Tehát az elsőnek abszolúte nincs igaza.
Ennyi marhaságot gyerekek! Egy kis helyesbítés, ha nem gond:
M.gépj.sofőr: PÁV III. vizsga, ő nem "ápoló", de segédkezik minden mentési feladatban, de LEHET ápolói végzettsége is.
mentőápoló: 2-3 hetes tanfolyam utána "alapvizsga kell", amivel már kocsira kerülhetsz
és 2, de manapság 5 év alatt a szákápolóit kell tenni.
Ezek után van "KIM" es tanfolyam ami kb. 2 hetes, ezzel mehetsz ONE kocsira (orvos nélküli eset, manapság KIM)
Mentőtiszt egészségügyi főiskolán végez. Esetkocsin teljes jogköre van, ő vezeti az egység munkáját. Minimálisan eltérés az orvoshoz képest, pl. mélyaltatás
Mentőorvos:6 év egyetem+oxiologia szakvizsga kell. itt vannak még fokozatok sz.vizsga előtt, de ezt nem részletezném. Továbbá gyakran vannak anesztesz dokik is rohamon.(!)
A SOTE az egyetem, és nem főiskola, ahogy azt korábban egy tanult """kolléga""" írta.
Mentőápoló természetesen rakhat le diplomát, mondjuk közgázból, v. műszakiból de attól még nem lesz mentőtiszt.
Viszont, ha főiskolai dipl. szerez mentésből, mondjuk Debreceni suliban, akkor már mentőtisztnek hívjuk.
p
A SOTE az egyetem, és nem főiskola, ahogy azt korábban egy tanult """kolléga""" írta.
Bocsika de javítalak a SOTE az igen egyetem, ez az orvosi régi neve.. de mentőtisztet nem az orvosin képeznek az főiskola méghozzá SE-ETK.
// A SOTE az egyetem, és nem főiskola, ahogy azt korábban egy tanult """kolléga""" írta.
Bocsika de javítalak a SOTE az igen egyetem, ez az orvosi régi neve.. de mentőtisztet nem az orvosin képeznek az főiskola méghozzá SE-ETK //
NE JAVÍTSd KI! Az egész családom egészségügyben dolgozik. Tanuld meg értelmezni amit írtam. A SOTE EGYETEM (!!!) mostanság SE a becenve, ott van az egészségügyi fősikolai kar azon belül a szakok. pl a mentőtiszt. Az elöttem kommentelő szépen leírta. Senki nem állította, hogy a m.tiszt orvosi képzés. Szájkaratét ezennel lezárom. Az erő legyen a bajtársakkal!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!