Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Emelt töri szóbeli, hogy is van?

Emelt töri szóbeli, hogy is van?

Figyelt kérdés
Például van az a tétel , hogy M.o. gazdasága a XIV-XVI. században..akkor majd nekem csak a Károly Róbert gazdaságát kell elmondani és beszélni róla 10 percig, vagy az egész tételt?
2013. máj. 15. 18:57
 1/8 anonim ***** válasza:
Addig beszélsz az adott témáról, amíg azt nem mondják, hogy elég... ennyi.
2013. máj. 15. 19:04
 2/8 anonim ***** válasza:
Szerintem az egész tételről átfogóan kell beszélni.
2013. máj. 15. 19:05
 3/8 anonim ***** válasza:

Az első válasz teljesen rossz.

Itt vannak a felelet értékelésének szempontjai a vizsgaleírásnál: [link]

A vizsga része, hogy neked kell eldöntened, mi tartozik a tételedhez és mi mekkora súllyal. Amit írsz, az tételnek szerintem valószínűtlenül kövér, de nem vagyok töritanár. Természetesen az egész tételt kell elmondani logikusan, súlyozva, fontos dolgokat kiemelve, 20 percben. Ennél kevesebb lehet, ha mindent el tudsz mondani, de nem hiszem, hogy fele időben el lehessen érni a max. pontszámot.

2013. máj. 15. 20:03
 4/8 A kérdező kommentje:
Rossszul fogalmaztam, mármint kihagytam azt, hogy a tanár fogja majd mondani, hogy na akkor mondja el Károly RÓbertet?
2013. máj. 15. 20:13
 5/8 anonim ***** válasza:
Te kihúzod a tételt, kitalálod, mi tartozik hozzá. Ha a tanár mondja, hogy valamit kihagytál, az már pontlevonás, mert nem volt jó a tételed felépítése.
2013. máj. 15. 20:49
 6/8 anonim ***** válasza:
ez úgy néz ki, hogy ezek a tételek csak témakörök. pl az amit te írtál, a gazdaság a XIV-XVI. században, az egy témakör. ezen belül tétel lehet pl. Károly Róbert, Mátyás, vagy a török hódoltságos idők is. Ezen tételek közül az iskola dönti el, hogy a szóbelik alatt melyik nap melyik tétel lesz. te húzol valamit, amin rajta lesz a témakör, és a tétel maga is - tehát a feladat. ha az van rajta, hogy témakör: Mo. gazdasága XIV-XVI. században, feladat: hasonlítsa össze Mátyás és Károly Róbert gazdaságpolitikáját. akkor értelemszerűen nem kell beszélned az 1500-as évekről, a török hódoltságról. csak arról kell beszélned, amit a feladat kér, és akkor is főként a források használatával.
2013. máj. 17. 10:00
 7/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm szépen:)
2013. máj. 17. 10:49
 8/8 anonim ***** válasza:
Helyesbítés: az iskola nem dönt el semmit, csak adja a termet. Emelt érettségit a kormányhivatalok szerveznek, és ők adják a tételeket is a vizsgáztatók kezébe.
2013. máj. 17. 18:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!