OKJ képzés érettségi?
üdv az lenne a gondom hogy idén érettségizem és németből nem fogok átmenni év végén, szóval csak augusztusban pótvizsgán minden más elég könnyű számomra (a többiből leérettségizni)
A kérdésem pedig az hogy ha októberbe megyek érettségizni németből addig mit csináljak? utána felvesznek OKJ képzésre még vagy azt az évet buktam esetleg volt már valaki ilyen helyzetbe?
Na akkor leírom normálisan:
AZ OKJ-k 99%-a középszintű! Kivéve ami nem emelt!
Ennek alapfeltétele az érettségi!
Ha megvan a 12. évfolyamod (akár pótvizsgával), és legkésőbb ősszel sikerül az érettségi is, akkor kihagyás nélkül tanulhatsz!
2 esélyed van az érettségire. Májusi időszak (előrehozott a többiből) és ősz (német)
Nincs igaza. Tanfolyam, Esti, levelezős teljesen mindegy. Ha estin diplomázol akkor az is felsőfokú, nem csak ha nappalin teszed. Estin érettségizel az is egyenértékű a nappalival. Érthető?
Ha megszakadsz az erőlködéstől akkor is úgy van ahogy írtam.
Kiegészítem magam: Jelenleg hatályban lévő törvénnyel:
Mi az, hogy "a szakképesítés szintje"?
A szakképesítés szintje a szakképesítések azonosító számának első két számjegyét képezik. A 12 szint száma és meghatározása: 21-alapfokú részszakképesítés, amely befejezett iskolai végzettséget nem igényel, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben, illetve a HÍD II. programban szerezhető meg. 31-alsó középfokú résszakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre(bemeneti kompetencia)épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben, a speciális szakiskolai képzésben, illetve HÍD II. programban szerezhető meg. 32-alsó középfokú szakképesítés, amely alapfokú skolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg. 33-alsó középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül. 34-középfokú szakképesítés, amely alapfokú iskolai végzettségre vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg. 35-középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igénylő, jellemzően iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül. 51-felső középfokú részszakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött és iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerehető meg. 52-felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött és elsősorban iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg. 53-felső középfokú szakképesítés-ráépülés, amely érettségi végzettséghez kötött, az iskolarendszeren kívüli szakképzésben megszerezhető szakképesítésre épül. 54-emeltszintű szakképesítés, amely érettségi végzettséghet kötött és elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg. 55-emelt szintű szakképesítés-ráépülés, amely érttségi végzettséghez kötött és elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg. 62-felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítés
Szóval, igen, van olyan középfokú melyhez kell érettségi de ez a kevesebb, és azt is felső középfokúnak nevezzük, de amit a kérdező alapul vett cukrász az középfokú és nem kell hozzá érettségi.
cukrász az más, én azt nem olvastam el.
Én vendéglátósra gondoltam. (szakács, pincér)
hát én mikor ezt a vitát kezdtem, azzal érveltem hogy nálunk kell a vendéglátós tevékenységhez (szakács pincér), hiszen most érettségit tanulok, és ez már hozzá is kapcsolódik, így a szakma erre épül. Ezért sem értik, hogy minek itt szerzek érettségit, ha nem maradok itt tovább.
Na de cukrászhoz tényleg nem kell.
sima középiskolában lehet felsőfokú szakképesítés?
Én úgy tudom, hogy ezt átvette a felsőoktatás, itt még mégis indul.
Na utánajártam
Nálunk vendéglős 52 811 02 0000 00 00 számú képzés megy.
A szak leírását itt találtam meg:
Ez egy középszintű képzés, ami nem emelt, se nem felsőfokú, hanem közép, és szakács, illetve pincér munkakör tölthető be vele.
És igen, ez érettségire épül, vagyis kell hozzá érettségi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!