8,9999 (szakaszos végtelen tizedes tört) = 9?
utolsónak:
egyenlet első sorába mi is volt írva? csak nem az a bizonyos leszögezés?
8.999=9
Azért, mert két szám akkor különbözik egymástól, ha található a két szám között egy harmadik. De mivel ilyen nincs, ezért a két szám egyenlő.
A 2 nem egyenlő 3-al, mert van köztük vágtelen sok szám, pl. a 2.5.
Akkor jól gondoltam, csak közben én is elbizonytalanodtam néha.
köszönöm
A valós számok lényegében egy monoton növő és egy monoton csökkenő számsorozat határértéke által definiálhatók. Kezdjük el a számolást 8-tól. A sorozat következő tagja legyen 0,9-del több: 8,9. A harmadik tag legyen 8,99. Tehát, nézzen ki a sorozatunk így:
a(n)=8+9*(0,1+0,01+0,001+...10^(-n)) Ez igazából egy sor (mértani) n-edik részösszege:
a(n)=8+9*SZUM(i=1-től n-ig)10^(-i)=8+9*(q^n-1)/(q-1)
q=0,1
Ha n tart végtelenhez:
SZUM(i=1-től végtelenig)(q^n-1)/(q-1)=1/(1-q)-1
Az egy a sorozat 0.eleme lenne, de ez nincs az összegünkben...
SZUM(i=1-től végtelenig)(q^n-1)/(q-1)=1/(1-q)-1=1/(1-1/10)-1=
=1/(9/10)-1=10/9-1=10/9-9/9=1/9
Visszatérve a kifejezésünkhöz:
a(n)=8+9*SZUM(i=1-től n-ig)10^(-i)=8+9*(q^n-1)/(q-1)
q=0,1
n tart végtelenhez:
a(n)=8+9*SZUM(i=1-től végtelenig)10^(-i)=8+9*SZUM(i=1-től végtelenig)(q^n-1)/(q-1)=
(behejettesítve a sörösszegre kapott 1/9-et:)
8+9*(1/9)=9
Ezt kellett bizonyítanunk, tehát: a 8,9999... végtelen tizedestört értéke valóban 9.
(Sorozattal úgy juthatnánk el 8-től kilencig /csak, hogy az elejének is legyen értelme:/, hogy a(n)=9-10^(-n). Ennek a sorozatnak a supremuma 9.
Nem tökéletes a bizonyítás, de szerintem megteszi...
22:46-os vagyok... néhány helyen nem kellett volna kiírnia SZUM(i=1-től végteleniget), mert nincs értelme... Csak fáradt vagyok, azért került rossz helyre... A "SZUM(i=1-től végtelenig)(q^n-1)/(q-1)" teljesen hibás kifejezés helyett azt szándékoztam írni:
lim(n tart a végtelenbe)(q^n-1)/(q-1)=1/1-q...
És ebből a határértékből kell kivonni 1-et, ekkor kapjuk a sorösszeget...
Ha már itt tartunk, akkor ki kell kötnünk, hogy ez csak 1-nél kissebb q-ra igaz, egynél nagyobb számokra a sorozat divergens...
És 10-ből 10 alkalommal az előző módszerrel bizonyítanám, hogy 8,9999...=9-cel.
Persze nem tudom, hogy TE hol tanulsz, és mennyire kell tudnod a matekot, meg, hogy egyáltalán gimi vagy egyetem, én másodéves vegyészmérnök hallgató vagyok a BME-n...
Szept. 25. 13:33-asnak: x értékét megszabhatjuk: vegyük például a következő lineáris EGYISMERETLENES EGYENLETRENDSZERT!:
10x=25
x=9
Természetesen ennek az általam felírt egyenletrendszernek direkt nincs értelme, de az ember felírhatja, csak ellentmondásra jut. Viszont, a kérdező lineáris átalakításokkal jutott x=8,999...-től x=9-ig, tehát abszolút nem mond ellent semminek (szerintem). És nekem nagyon is tetszik a kérdező megoldása (személy szerint nem találok benne semmilyen kivetnivalót, bár én nem vagyok igazi matekos... /Mondjuk, az érdekelne, hogy hogyan csinálnál kilencből 8,9999...-et ugyanezzel a módszerrel...Kedves kérdező:)/)
22:46-os voltam... (És maradok a megoldásomnál.:))
"hogy 8,99999-et írjuk fel 2 szám hányadosaként"
Leeset, hogy a megoldás triviális.
Íme:
x=8.9'
10x=89.9'
10x-x=89.9'-8.9'
9x=81
x=81/9 ami 9
Néha a legegyszerűbb megoldások sem jutnak az emberek eszébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!