Mi alapján döntik el, hogy mi legyen kötelező olvasmány? Miért pont a legnehezebb könyvek azok?
Olyan, mintha direkt az lenne a céljuk, hogy megutáltassák a gyerekekkel az olvasást.
Most komolyan, Odüsszeiai, Antigoné, Hamlet, Anyegin, Csongor és Tünde meg hasonlók? Ezek a nagy írók, vajon a tizenéves korosztálynak írták ezeket a műveiket? Nem hiszem.
Szerintem ezek voltak a kötelezők 20, 30 éve is, és azóta sem változtatták meg.
Szerintem sem a tizenéves korosztálynak íródtak. Én elolvastam mindet, de csak pár évvel utána tudtam igazán értékelni őket.
A nagy helyzet az hogy a gimnáziumot egy olyan célközönségnek találták ki akik egyetemen szándokoztak tovább tanulni. És anno az egyetemeken is csak a jelenlegi keretszám töredéke tanulhatott.
De szerintem is középiskolában megszerettetni kellene az irodalmat és nem megutáltatni, ami elsősorban a mennyiségre és a tudományoskodás mélységeire vonatkozik...
Épp azért kellene ezeket a műveket a magyarból emelt szintű érettségizőknek kötelezővé tenni.
Én pl valamilyen véletlen folytán egy biológus osztályba kerültem (bár nekem az irodalom a mindenem), és elmondhatom, hogy az osztálytársaim még egy Helyég kalapácsát vagy Tartuffe-öt sem tudnak értékelni, pedig azok azért tényleg szórakoztató művek.
pont amiket fent felsoroltál, azok alkotják nálam a tűrhető kategóriát.
én inkább az általános iskolás kötelezőkön voltam kibukva. mint például a kőszívű ember fiai. egy kamasz gyereknek minek kell egy lehangoló könyvet kötelezően elolvasni?
no de mindegy. az érettségiig bírd ki. ha nem ebbe az irányba mész tovább, akkor a kutya se fogja megkérdezni, hogy melyikbe mi volt.
ui.: egy kötelezőt sem olvastam ki, mindig a rövidítettet néztem meg persze a filmeket, mégis a magyar érettségim 91%-os lett, szval tényleg elég felületesen vágni a dolgokat.
Ne haragudj, nem kötekedni akarok, de szerintem ezek nem nehezek. Amiket felsoroltál azok közül talán csak az Odüsszeia, ami tényleg nehéz nyelvezetű, de annak meg a története egyszerű. Mondjuk a Szigeti veszedelemnek, vagy Balassi verseinek nehéz szerintem a nyelvezete. Meg Anyegin? Az szerintem elég könnyű olvasmány.
Amikor ezek az írók éltek, egy tizenéves nőnek már néha gyereke is volt. Úgyhogy igen, nekik (is) szánták.
"mikor ezek az írók éltek, egy tizenéves nőnek már néha gyereke is volt. Úgyhogy igen, nekik (is) szánták."
Ez egy rettentő logikátlan érv. Az őskorban meg a gyerekek is vadásztak, ma meg az oviban játszanak. Ez egy elég szélsőséges példa, de szerintem érted a lényegét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!