Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi alapján döntik el, hogy mi...

Mi alapján döntik el, hogy mi legyen kötelező olvasmány? Miért pont a legnehezebb könyvek azok?

Figyelt kérdés

Olyan, mintha direkt az lenne a céljuk, hogy megutáltassák a gyerekekkel az olvasást.

Most komolyan, Odüsszeiai, Antigoné, Hamlet, Anyegin, Csongor és Tünde meg hasonlók? Ezek a nagy írók, vajon a tizenéves korosztálynak írták ezeket a műveiket? Nem hiszem.

2013. márc. 9. 23:15
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezek voltak a kötelezők 20, 30 éve is, és azóta sem változtatták meg.

Szerintem sem a tizenéves korosztálynak íródtak. Én elolvastam mindet, de csak pár évvel utána tudtam igazán értékelni őket.

2013. márc. 9. 23:24
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ezen már én is gondolkodtam. Középiskolában korosztálynak megfelelő, de általánosban biztos hogy nem. Én legalábbis nem tartottam izgalmasnak és érthetőnek az általános kötelezőket, nem úgy mint a középiskolait. Velem speciel akkoriban megutáltatták az olvasást. A Pál utcai fiúkat Nemecsek haláláig tudtam elolvasni. Sírtam és ott befejeztem. Nem egy 10-11 évesnek való olvasmány. Az egri csillagok dettó.
2013. márc. 9. 23:24
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

A nagy helyzet az hogy a gimnáziumot egy olyan célközönségnek találták ki akik egyetemen szándokoztak tovább tanulni. És anno az egyetemeken is csak a jelenlegi keretszám töredéke tanulhatott.

De szerintem is középiskolában megszerettetni kellene az irodalmat és nem megutáltatni, ami elsősorban a mennyiségre és a tudományoskodás mélységeire vonatkozik...

2013. márc. 9. 23:27
 4/8 A kérdező kommentje:

Épp azért kellene ezeket a műveket a magyarból emelt szintű érettségizőknek kötelezővé tenni.

Én pl valamilyen véletlen folytán egy biológus osztályba kerültem (bár nekem az irodalom a mindenem), és elmondhatom, hogy az osztálytársaim még egy Helyég kalapácsát vagy Tartuffe-öt sem tudnak értékelni, pedig azok azért tényleg szórakoztató művek.

2013. márc. 9. 23:37
 5/8 anonim ***** válasza:

pont amiket fent felsoroltál, azok alkotják nálam a tűrhető kategóriát.

én inkább az általános iskolás kötelezőkön voltam kibukva. mint például a kőszívű ember fiai. egy kamasz gyereknek minek kell egy lehangoló könyvet kötelezően elolvasni?

no de mindegy. az érettségiig bírd ki. ha nem ebbe az irányba mész tovább, akkor a kutya se fogja megkérdezni, hogy melyikbe mi volt.

ui.: egy kötelezőt sem olvastam ki, mindig a rövidítettet néztem meg persze a filmeket, mégis a magyar érettségim 91%-os lett, szval tényleg elég felületesen vágni a dolgokat.

2013. márc. 10. 00:24
 6/8 A kérdező kommentje:
Áh, nem magamról beszéltem. Bár az eposzokon meg az Antigonén én is lesokkolódtam, de amúgy imádok olvasni, főleg klasszikus irodalmat.
2013. márc. 10. 00:34
 7/8 anonim ***** válasza:
50%

Ne haragudj, nem kötekedni akarok, de szerintem ezek nem nehezek. Amiket felsoroltál azok közül talán csak az Odüsszeia, ami tényleg nehéz nyelvezetű, de annak meg a története egyszerű. Mondjuk a Szigeti veszedelemnek, vagy Balassi verseinek nehéz szerintem a nyelvezete. Meg Anyegin? Az szerintem elég könnyű olvasmány.

Amikor ezek az írók éltek, egy tizenéves nőnek már néha gyereke is volt. Úgyhogy igen, nekik (is) szánták.

2013. márc. 24. 13:54
 8/8 anonim ***** válasza:

"mikor ezek az írók éltek, egy tizenéves nőnek már néha gyereke is volt. Úgyhogy igen, nekik (is) szánták."

Ez egy rettentő logikátlan érv. Az őskorban meg a gyerekek is vadásztak, ma meg az oviban játszanak. Ez egy elég szélsőséges példa, de szerintem érted a lényegét.

2013. márc. 24. 14:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!