Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan lehetek logopédus?

Hogyan lehetek logopédus?

Figyelt kérdés
Most vagy 11.-es de van még 2 évem,mert nyelvi előkészítős voltam. Nagyon megtetszett a logopédus szakma,viszont azt sem tudom hol fogjak hozzá..Nem nagyon értek hozzá..Hogyan kell elkezdeni,milyen tantárgyak kellenek hozzá stb. Tudnátok segíteni??
2013. jan. 25. 21:19
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Szia. Gyógypedagógia szak az, amire neked menned kell. Na most én csak az ELTE-n lévő gyp-t ismerem, de van még pár az országban, talán Szegeden pl. Azt tudom, hogy logopédia szakirány nem mindenhol indul, tehát ha majd arra kerül a sor, hogy jelentkezz gyp-re, mindenképp nézz utána, hogy lesz e ilyen szakosodás.

Egész pontosan őróla van szó:

[link]

Ide elég magas, 400 feletti ponthatárok kellettek az elmúlt években, ez gyanítom a jövőben sem fog változni. Úgyhogy javallott egy emelt szintű érettségi a linkben felsorolt tárgyak egyikéből. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha jó bioszos vagy, akkor esetleg belőle vállalhatnál emelt szintűt, de legalább egy középszintű érettségid legyen belőle, mert azért elég szépen leadnak anatómiát, meg hasonló bioszos tárgyakat, amihez nagy segítség lesz, ha van már némi alap tudásod. Tudom, mert barátnőm épp az ELTE-n tanul és nagyon sokat szívott ezekkel a tárgyakkal. Nagyon bánja, hogy nem érettségizett bioszból, bár azért megy neki, mert nagyon szereti.

Rengeteg a kreatív munka, csinálnak pl bábokat, maguk varrnak, akkor olyan beadandó munkáik vannak, hogy egy elsős füzetbe írd le elsős gyöngybetűkkel az ABC-t meg hasonlók. De ezek érthetők, hiszen hogyan tanítanád meg egy 7 éves gyereknek a szépírást, ha Te sem tudsz. Szóval érted. Engem is komolyabban el kezdett érdekelni, bár én továbbra is orvosi irányban szeretnék tanulni, még ha tavaly el is rontottam a felvételim. De ha nem ez érdekelne, én is biztos erre mennék. Nekem legalábbis nagyon jónak tűnik :)

2013. jan. 26. 00:05
 2/3 anonim ***** válasza:
92%

AZ ELTE BGGYK szakán van, de csak a második évfolyamon tudod felvenni a szakot. Első évfolyamon viszont már van 2 fordulós előszűrés. Az első, ami magyar nyelvtanból áll. Ha nem sikerül, akkor a másodikra már nem engednek be, ami egy oldal felolvasásából áll. A felolvasás után megmondják, hogy egyáltalán van-e esélyed logopédia szakot választani. Ha valamilyen csekély hangképzési problémád van, azt a második évfolyam elkezdése előtt ki kell javítanod. Ott lesz még egyszer szűrés.

Az említett 400 pont a nemfizetős, ennél jóval alacsonyabb ponttal felvesznek a fizetősre, de ott mélyen zsebbe kell nyúlni.

2013. jan. 26. 01:27
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Logopédia szakirány

Beszédalkalmassági és nyelvhelyességi vizsga

A logopédia szakirányra jelentkező hallgatók részére a szaktanszék a jelentkezőknek alkalmassági szűrést ír elő. A logopédia szakirányra bejutás feltétele nyelvi, helyesírási feladatsor teljesítése, valamint jó beszédtechnika és hibátlan kiejtés.

A fogállási és fogsorzáródási rendellenességek, a nem szimmetrikus arc- és ajakmozgások, a rekedtség, az erőtlen hang, az orrhangzós beszéd, a beszédhangok (különösen az sz, z, c, s, zs, cs, r hang) eltérő vagy hibás, illetve nem tökéletes képzése, a túl gyors, az érthetetlen, a hadaró, illetve akadozó, dadogó beszéd bármelyike kizáró ok a szakirányra való bekerülésben.

A VIZSGÁLAT RÉSZEI

A) Írásbeli vizsga (időtartam 30 perc)

A helyesírási készség és a szókincs vizsgálata feladatlap kitöltésével történik, amelynek legalább 70%-os teljesítése a további eljárásban való részvétel feltétele. Az írásbeli vizsga az adott évben nem ismételhető meg, eredménye a következő felvételire nem vihető át.

Az írásbeli vizsgára fel lehet készülni a következő könyvekből: Laczkó K.- MártonfiA.: Helyesírás – Osiris – Bp. 2004. Tolcsvai Nagy G.: Idegen szavak szótára – Osiris Bp. 2008. Szemerkényi Á.: Szólások és közmondások – Osiris Bp. 2009

B) Szóbeli vizsga

Hangos felolvasás: a beszédtechnika (légzés, hangadás, artikuláció) és a szövegnek megfelelő előadásmód, a kifejező olvasás megfigyelése, továbbá a középhang, hangerő, hangsúly, hanglejtés, tempó, szünet helyes, szöveghez illő alkalmazásának megítélése egy szabadon választott egyoldalas prózai szöveg vagy vers felolvasása alapján.

Kötetlen beszélgetés: a spontán beszédben a kommunikációs képesség és a már kifejtett jelenségek megfigyelése történik.

A bizottság a vizsgálat után szóban közli döntését a hallgatóval. A szóbeli alkalmassági vizsga az adott évben nem ismételhető meg, eredménye a következő évre nem vihető át.

A vizsgálat alkalmával az aktuális, jelen beszédállapot megítélése történik, ezért logopédiai terápiában részvételt és előrehaladást igazoló logopédusi vélemények figyelembevételére nincs lehetőség.

Aki a megjelölt időpont(ok)ban nem jelenik meg az alkalmassági vizsgán, csak orvosi igazolás bemutatásával kérhet újabb, de már nem halasztható időpontot. Felülvizsgálatra nincs lehetőség.

A vizsgálat lebonyolításának rendje

BA nappali tagozat

A vizsgálat ideje: az első évfolyam második félévében, a szakirányválasztás előtt, a regisztrációs héten, februárban.

BA levelező tagozat

A vizsgálat ideje: az első félévben, a szakirányválasztás előtt, az őszi szünet idején, novemberben.

Átvételüket kérők (más felsőoktatási intézményből átvételt kérő hallgatók) és gyógypedagógus diplomával rendelkező felvételt nyert hallgatók

A vizsgálat ideje: szeptember eleje

Szakiránymódosítók (más gyógypedagógiai szakirányról átvételt kérő hallgatók. Feltétel: két lezárt félév)

A vizsgálat ideje: június első hete

5

Az átjelentkezők felvehető maximális létszáma a szakirányon lévők 5%-a.

Azok a nappali, esti (levelező) hallgatók, akiknek nem sikerült az alkalmassági vizsgájuk, a következő évben újabb próbát tehetnek. Ebben az esetben mindig új eljárás kezdődik, azaz nem vehető figyelembe az előző alkalommal elért eredmény. A vizsgára, a többiekkel együtt, június első hetében kerül sor.

Megjegyzés

A logopédiai szakirányra tagozatonként két szakirány választása esetén nappali tagozaton max. 50 fő, levelezőn 60 fő, egy szakirány választása esetén nappalin max. 25. fő, levelező tagozaton 25 fő hallgató kerülhet be. Ha ennél több hallgató bizonyul alkalmasnak, akkor a kreditindex x 30 /felvett kredit szerinti rangsor dönt a felvételről.

Tájékozódni a konkrét időpontokról, a kari honlapon lehet.

Budapest, 2012. március 1.

Dr. Márkus Eszter

oktatási dékánhelyettes

2013. febr. 1. 09:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!