Miért indítanak olyan szakokat, amelyek, senki se tudja, mire jók?
Nem kell hozzá speciális oktató és eszköz, ezért tömegesen indítják az adott szakot, így 10-20 helyen van ilyen képzés.
Elhelyezkedni szakmában lehetetlen.
A szak neve lehet hangzatos, de lehet, hogy már a név sugallja, hogy ez egy sz*r.
Se a tanárok, se a munkáltatók, de sokszor még a hallgatók se tudják, ez mire jó.
Miért indítanak ilyen szakokat?
Van még bőven...
A környezeteseket szokták nagyon leszólni, az egyiket én magam is. :P Mármint az egyik környezetes szakot.
Ott van az, hogy a karok többi hallgatója, a tanárok, és majd a munkáltatók is kiröhögik őket.
Milyen környezetes szakra gondolsz?
Én pont környezetgazdálkodási agrármérnöknek tanulok, és ezt egyáltalán nem szólják le, adott vele az elhelyezkedési lehetőség és széles skálája van a helyeknek, ahova mehetek dolgozni diploma után.
Környezettan és környezetmérnöki.
A környgazd-ról vegyeseket hallottam és se én, se ismerősöm nem jár oda, így nem alkotnék róla véleményt.
De a másik kettőről igen, és nem épp pozitívat.
Persze van humán szak is bőven, ami megkérdőjelezhető.
Meg például a turizmus - vendéglátás. Aláírom, hogy szükség van ilyen emberekre, de ennyire??
A környezetmérnöki szak nagyon is jó, és hasznos, de csak az EU-ban. Ez az ország nincs azon a szinten hogy elhelyezkedést biztosítson az ott végzetteknek.
Egyébként azok a mérnökök, akik ezt végzik el, általában a megújuló energiaforrások kihasználását oldják meg. Tehát szélerőműveket, geotermikus megoldásokat és napkollektorokat terveznek és építenek.
Ennek tudatában el tudod képzelni hogy nálunk, és a szomszédos Ausztriában milyen eséllyel lehet ezzel elhelyezkedni. Nem a szakkal van a probléma, hanem a régióval!
Sehol se lehet ezzel itthon elhelyezkedni, a munkáltatók a képedbe röhögnek (ha egyáltalán van hova elküldeni a CV-t és utána behívnak, de már erre igen kevés az esély).
A képzés gyatra, minden iskolában egyedi jellege van és elavult. A tanárok sok helyen komolyan se veszik, csak legyen kit tanítani oszt' jól van.
Végzettet még nem hallottam erről a szakról pozitívan nyilatkozni. Mind úgy érzi, hogy igazából semmihez se ért, és nem érti, mire volt jó, hogy 3,5-5,5 évet tanult...
Megújuló energiaforrásokkal elég nehezen lehet ilyen végzettséggel foglalkozni.
A környezettan már jobban néz ki szerintem, de ők is közröhej tárgyai sajnos. :/ És az a szak sincs jól megszervezve + az is erősen túlképzéses. Az ELTÉ-n például arra jó, hogy agyon szívassák őket, kb. mindenki csúszik, csak 5 % nem, közben az egész kar utálja őket és röhög rajtuk, kivéve a patronáló tanárt.
Ó, a leendő értelmiségiek... Azért utálnak személyeket, mert x szakra járnak. Hagyjuk.
Az én szakomról sem tudják sokan, hogy mire jó, itthon nem is lehet vele elhelyezkedni. Ellenben Európában, sőt az USA-ban is könnyedén megtaláltam vele a számításaimat. Megjegyzem tisztában voltam vele, hogy itthon esélytelen lennék vele, de nem igazán érdekelt. Nálunk is voltak a főiskolán, akik lenézték azt a szakot pedig ebben az esetben az többszörösen nehezebb szak volt mint ott bármely másik. Velük most nem tudom, hogy mi van mert egyik sem lett a szomszédom sem az Egyesült Államokban, sem Dániában, de nagy valószínűséggel még itthon sincs munkájuk.
Ettől függetlenül aláírom, hogy lehetnek olyan szakok, amik semmire sem jók sehol a világon (?), de mindenkinek legyen már annyi esze aki felsőoktatásba jár, hogy nagyjából utánajárjon a későbbi lehetőségeinek a választott szakkal kapcsolatban. Meggyőződésem, hogy azok az emberkék akik azt sem tudják mire mehetnek a leendő végzettségükkel, pusztán azért mennek főiskolára, hogy melegedjenek, és legyen még pár jó évük amíg anyuci+apuci finanszíroz mindent.
Utolsónak:
Utánajárni... de ez a nehéz!
Nem tudni, kinek higgyünk, hol járjunk utána... Talán az internetes fórumok a legjobbak erre, mert ott sok ember véleménye szerepel, de ott érvényes az, hogy bárki bármit írhat, lejárathat. Meg... egyik általam emlegetett szaknál szerintem még rosszabbakat lehet hallani, mint a tények. Akik elvégezték, vagy nem találnak állást, azért nyavalyognak. Vagy alacsony a bérük, azért nyavalyognak, de utóbbi nem jogos, mert manapság kegyetlen robotmunkáért is alacsony a bér... A sok nyavalygást pedig átveszik, és ezért sokan minden ismeret nélkül is azt a szakot szidják...
Mondjuk ettől még tényleg nem jó szak, legalább is itthon.
Viszont azt látom, minimális mennyiségű ember TDK-zik, próbál a kötelezőnél több szakmai gyakorlatra szert tenni, önkénteskedik, tanul nyelvet stb... Pl. haverjaim, barátaim még csak tervezik a középfokút, merthogy nincs nyelvérzékük. Nekem sincs, mégis megcsináltam gimi utolsó éve előtt, sok-sok szenvedéssel, magántanárral, gyakorlással. Úgyhogy ebben nem ismerek lehetetlent, csak kifogásokat.
Ezt azért írtam, hogy ne csak a szakokat f*kázzam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!