Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Van értelme a matematikának?

Van értelme a matematikának?

Figyelt kérdés

Jó, tudom hogy mindenkinek meg kell tanulnia számolni, de valami mélyebb értelme van a mateknak?

Mert a rajz, az művészet...

Az irodalom az a szépségével és a költőiségével egyszerre lenyűgöző és érdekes...

A történelem órán a történelmünk keletkezéséről, a régi idők hőseiről és küzdelmeiről tanulhatunk, minek, kiknek köszönhetjük hogy itt élünk...

Természetismereten a természet titkait lehet megtudni, összhangban lenni a természettel...

Éneken a zene szépsége érvényesül...

Ennek alapján van értelme a mateknak?

2013. jan. 11. 16:04
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
37%

Azért szerintem az elé necces, ha vki nem látja azt, hogy mi értelme is van a mateknak...

Matek nélkül nem tudnál gépezni, nem tudnál tévét nézni, nem lenne telefonod, de még csak egy normális asztalod se, mert még ahhoz is matek kell.

Az épületekhez, a közlekedési eszközökhöz, a világításhoz. Egyszóval MINDENHEZ matek kell. Ha nem lenne matek, ezek a dolgok sem lennének.

Még mindig a barlangban ücsörögnénk.

Az egy más dolog, hogy téged nem érdekel. Minden embert más érdekel, de azért azt mondani, hogy valaminek nincs értelme csak azért, mert téged nem érdekel.....

Óriási naivságra és gyerekességre vall.

2013. jan. 11. 18:39
 12/16 anonim ***** válasza:

VAnegy kis zavar a kérdésben és a válaszokban is. Szerintem a kérdező nem arra gondolt, hogy nem jó semmire, hanem hogy az iskolában nem látja a hasznát tanulni.

Viszont az is kiderült, hogy a matektanárával is baja van, vagyis a kérdés nem éppen a matekról szól. A matek védelmében elég sok elhangzott (pl. problémamegoldás, NEM egyszerűen a gondolkodás fejlesztése!), amelyre érdemi cáfolat nem érkezett, így aztokat nem ismételném meg.

Viszont újra kérdeznék, mert erre nem reagáltál: mi értelme van a történelemnek? Eléggé gyenge érv, hogy "a történelmünk keletkezéséről, a régi idők hőseiről és küzdelmeiről tanulhatunk, minek, kiknek köszönhetjük hogy itt élünk..." Mégis minek tudni róluk?

Egyébként még sosem gondoltam volna, hogy a biológia segít, hogy összhangban legyünk természettel...

2013. jan. 11. 19:24
 13/16 delusion ***** válasza:
49%

Elég sokan megvédték már a matekot, felesleges lenne csatlakoznom hozzájuk, plusz eléggé érdekel is (bár nem vagyok annyira jó belőle, sőt), tehát elvakult választ adnék egyébként is.

De azért most elképzeltem egy matek nélküli világot. Hát, életem egyik legrosszabb perce volt... egy nulla, buta embernek érezném magam.

Az igazi probléma talán abban van, hogy a matematikai szemléletmód elsajátítása időigényes, és sokak számára nehéz. De ha ez megvan, és adott hozzá a megfelelő mennyiségű és minőségű háttértudás, akkor nincs megállás, hidd el, neked is tetszene a matek.

És én szeretem a törit, vagy épp az irodalommal is elvagyok, de soha nem említeném egy lapon ezekkel. A matematikának rengeteg hétköznapi alkalmazása ismert, amik egy egyszerű, halandó ember életét is megkönnyítik, a történelemnek, irodalomnak pedig... hát nem tudom.

2013. jan. 11. 22:59
 14/16 anonim ***** válasza:

Elhiheted nagyon is sőt,a világ leges legfontosabb tantárgya a matek,csak sz@rul tanítják mindenhol,nálunk az egyetemen is,pedig szeretem a matekot nagyon.Erre épül minden mérnök dolog,maga a gép is,a facebook,a gugli,a TV nézés,a mobilozás(effektíve ez az analízis),minden,még az edzőterem is fele matek,most ha nyomok 100kg akkor ha megelem 5kg-val hoppá megint matek.Én az irodalomtól mászok falra,minek elemezgessem egy olyan ember versét aki piált és depressziós volt,és jajj a kis Mariska elhagyott és jaj de rossz most nekem,utálom a világot,jajj,konkrétan ennek hol veszed hasznát?Vagy a törinek,amikor már a fele tankönyvet kidobhatnánk.

A matekkal fejleszted a logikádat a probléma megoldóképességedet,ami MINDIG kell enélkül semmit se érsz el,mert ez az ami mindenhol kell.

Gondold csak át megint ezt,egy komoly álláshoz kell a matek,mint gondolkodás,pl:programozó,nem is minimálbért keresnek.

2013. jan. 11. 23:06
 15/16 anonim ***** válasza:

# 14/14

azért több ponton is hibádzik a levezetésed. a legnagyobb gond vele az, hogy amit az ember megtanul általános vagy gimiben, annak a nagy része hamar kieesik a fejéből, ha nem foglalkozik vele, vagy nem olyan területen tanul tovább. tehát a te logikád szerint akkor szinte minden felesleges, amit tanulni, kivéve az az 1-2 tárgy, ami kell majd neki a továbbtanuláshoz.

a másik: a törit nem árt tudni, h ne csak pislogj márc. 15-én, h akkor msot mit is ünneplünk. vagy nem árt tanulni a múlt hibáiból.

a matek vmennyire fejleszti a logikát vmennyire, ez tény. de aztán megint jön egy csúsztatás. imádom, h a reál szakosok mennyire szeretik felnagyítani a matek fontosságát. ja fontos jó megoldóképesség, csak gyanítom, h ehhez a matematikaoktatás jóval kisebb mértékben járul hozzá, mint azt a kedves matekosok hiszik. bár egyszer egy matektanár nekem azt mondta, h a logaritmus azért kell, h tudjunk logikusan gondolkodni :D ezen akkor majdnem hangosan felröhögtem. igazából már semmin nem lepődök meg.

"Én az irodalomtól mászok falra,minek elemezgessem egy olyan ember versét aki piált és depressziós volt,és jajj a kis Mariska elhagyott és jaj de rossz most nekem,utálom a világot,jajj,konkrétan ennek hol veszed hasznát?"

bocsáss meg, de ezzel csak erősíted a sztereotípiát, talán nem véletlenül mondják, h a a reál szakosok között annyi az érzéketlen és érzelmi analfabéta. akinek tényleg ennyit jelent egy vers, hát...attól sokat nem várnék.

kérdező: nagyrészt igazad van, abban meg nincs semmi meglepő, h neked esteg reál szakosok. tehát tegyük fel, h arra gondolsz, h mi értelme iskolában tanítani ilyen szinten.

a válaszolók nagy része szokás szerint nem a kérdésre válaszolt, hanem mindenféle csúsztatásokkal elkezdett arról magyarázni, h mennyire fontos a matek.

a matek viszi előre a világot, viszont ettől még az ÁTLAGEMBER az alapműveleteken kívül semmit használ az élete során.

mélyebb értelme meg nincs. a személyiségedhez nem tesz hozzá, nem segít megismerni a történelmed, környezeted. de még beszélgetni sem tudsz róla, mert valljuk be, ha elmész egy társaságba, a kutyát nem fogja érdekelni, h te mennyire tudsz egyenletet megoldani. és meggyőződésem, h pont ezért ennyire frusztrált a reál szakosok nagy része. mert az ő "műveltségüket" nem nagyon értékelik az ember, max. a munkáltatókat.

kérdező, és talán az sem véletlen, h a mennyi érzéketlen, empátiahiányos ember van a reál szakosok között. elgondolkodtató. tehát alapokat nem árt tudni matekból, h pl tudj számolni, de ezt leszámítva a matek egy nagyrészt elvont vmi, aminek mélyebb értelme nincs, se szépsége.

az meg egy másik kérdés témája lehetne, h csodás, h fejlődik a világ technikailag, de az erkölcs a béka segge alatt van, és egyre rosszabbak az emberek.

2015. márc. 4. 14:27
 16/16 anonim ***** válasza:
Nekem a töri a kedvencem
2021. máj. 8. 23:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!