Melyik a jobb? Magyar szak vagy informatikus könyvtáros szak?
Szerintetek melyiket válasszam?
Köszi!!
Első vagyok: valaki tényleg nagyon vicces kedvében volt, vagy csak fáj az igazság, hogy így lepontozott? Pedig csak a valóságot írtam le, és teljesen egyetértek a második válaszolóval... Évek óta a felsőoktatásban dolgozom, eleinte BTK-n demonstrátorként, újabban tanárként, szintén a BTK egyik nyelvi szakán. Belülről látok rá az egész magyar felsőoktatásra. A bologna-rendszer már akkor bukás volt, mikor bevezették, de egy ideig mindenki megpróbált jó képet vágni hozzá. Bizalmasan azonban már akkor megmondták nekem a tanszékemen, hogy a bolognai rendszer arra jó, hogy a leendő titkárnőknek és recepciósoknak, valamint éttermi dolgozóknak ne kelljen öt évig az egyetemen ülniük ahhoz, hogy aztán kávét főzzenek. Erre a borzasztó piacképes diplomával rendelkező szabad bölcsészek és andragógusok nagyon ki vannak akadva, de hiába hirdetik pl. az andragógiát "a jövő tudományaként", ugyanaz történt velük, mint a szakjuk elődjével, a művelődésszervezővel: az itt végzettek most kígyóznak a munkaügyi központ előtt, mert senki nem akarja alkalmazni őket. Ennyit arról, hogy milyen piacképes az egész...
Magyar szakkal semmit nem tudsz kezdeni, kedves Kérdező: ha elvégzel egy tanári mastert, mehetsz magyart tanítani, és az idegrndszered leépítését az állam nettó 89 000 forinttal honorálja, harminc év tanítás után pedig nettó 120-at kapsz.
A könyvtárosok, ahogy az előző válaszoló is mondta, kihalásos alapon jutnak álláshoz. Két könyvtárszakot végzett ismerősöm is van: az egyikük egy uniós pénzből újonnan alapított könyvtárban helyezkedett el amolyan mindenesként, a másikuk meg arra vár, hogy a szülővárosában nyugdíjba menjen a könyváros néni két év múlva, mert neki ígérték az állást, minimálbérért. Mégis jobb, mint ugyanúgy minimálbérért 12 órázni egy gyorsétteremben...
Szóval azt mondom, hogy a bölcsészkart inkább felejtsd el, ha nem éppen nyelvszakra szeretnél menni. De jó, ha tudod, hogy a nyelvszakos bölcsészdiploma is csak a kezdet: a munkáltatók annyit szűrnek le belőle, hogy viszonylag normálisan beszéled az adott nyelvet, emellett mindig kérnek vagy szakmát, vagy a klasszikus "minimum hároméves gyakorlatot". Hogy ki az, aki 21 évesen nappalis diplomával mág három éves gyakorlatra tett szert, az kérdés, de nagyon jól mutatja a mostani állapotokat. Még egyszer köszönöm a lepontozást annak, akinek fáj az igazság, remélem, azért a lepontozó átképzése jól sikerül. :)
Második hozzászóló vagyok. Nagyon jól írtad le a helyzetet, ez teljesen így van!Már Olaszországban is nagy bajok vannak ebből a bolognai rendszerből, ott is inkább már a régi képzési rendszert sírják vissza.
Tényleg nem tudom amúgy, h hogy lehetne 2 vagy 3 év szakmai tapasztalatra szert tenni nappali suli mellett úgy h 4 év alatt pl az én szakom esetében 2 szakmai nyelvvizsgát össze kellett hozni a diplomáig, van 4 brutál szigorlat,10-12 tantárgy egy félévben és bent voltam a suliban du-ig.A nagyobb cégek hirdetnek több hónapos gyakornoki programokat, amelyeket a suli mellett is lehet végezni. De ez egy dolog: ez csak a Pesten tanulóknak lehet lehetőség, m. ilyen gyakornoki programok vidéki nagyvárosokban nincsenek, mivel alapból alig van pár nagyobb cég, minden Pesten van. A másik dolog meg mérlegelni kell, h vagy tanul vagy gyakornokoskodik az ember és akkor számolhat, h lehetséges gyakorlat mellett nem tud úgy készülni a vizsgákra és lehet csúszni fog a tanulmányaival.
Szóval nagyon nincsenek rendben ebben az országban a dolgok. Nagyon fővárosközpontú az ország,de nem mindenkinek van pénze Pestre felköltözni, ráadásul a fizetése rámegy az ott lakásra(albi stb...).
Szia.
remélem elolvasod, amit írok.
én is ilyen hekyzetben vagyok. nem tudom eldönteni, milyen szakra menjek. én is a könnyűipari mérnökasszisztensit plussz humán beállítottságom miatt az idegennyelvi kommunikátort jelölöm meg.
látom már régebben jelentkeztél. és ha könnyűiparira mentél milyen a szak?nehéz volt?
én pestre eltére jelentkezem, mert németet szeretnék tanulni. csak nem tudom elég e a német tudásom, nincsen nyelvvizsgám.
nem tudod mennyire durva a nyelv?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!