Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Melyik a jobb? Magyar szak...

Melyik a jobb? Magyar szak vagy informatikus könyvtáros szak?

Figyelt kérdés

Szerintetek melyiket válasszam?

Köszi!!

2009. aug. 22. 08:27
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok: valaki tényleg nagyon vicces kedvében volt, vagy csak fáj az igazság, hogy így lepontozott? Pedig csak a valóságot írtam le, és teljesen egyetértek a második válaszolóval... Évek óta a felsőoktatásban dolgozom, eleinte BTK-n demonstrátorként, újabban tanárként, szintén a BTK egyik nyelvi szakán. Belülről látok rá az egész magyar felsőoktatásra. A bologna-rendszer már akkor bukás volt, mikor bevezették, de egy ideig mindenki megpróbált jó képet vágni hozzá. Bizalmasan azonban már akkor megmondták nekem a tanszékemen, hogy a bolognai rendszer arra jó, hogy a leendő titkárnőknek és recepciósoknak, valamint éttermi dolgozóknak ne kelljen öt évig az egyetemen ülniük ahhoz, hogy aztán kávét főzzenek. Erre a borzasztó piacképes diplomával rendelkező szabad bölcsészek és andragógusok nagyon ki vannak akadva, de hiába hirdetik pl. az andragógiát "a jövő tudományaként", ugyanaz történt velük, mint a szakjuk elődjével, a művelődésszervezővel: az itt végzettek most kígyóznak a munkaügyi központ előtt, mert senki nem akarja alkalmazni őket. Ennyit arról, hogy milyen piacképes az egész...

Magyar szakkal semmit nem tudsz kezdeni, kedves Kérdező: ha elvégzel egy tanári mastert, mehetsz magyart tanítani, és az idegrndszered leépítését az állam nettó 89 000 forinttal honorálja, harminc év tanítás után pedig nettó 120-at kapsz.

A könyvtárosok, ahogy az előző válaszoló is mondta, kihalásos alapon jutnak álláshoz. Két könyvtárszakot végzett ismerősöm is van: az egyikük egy uniós pénzből újonnan alapított könyvtárban helyezkedett el amolyan mindenesként, a másikuk meg arra vár, hogy a szülővárosában nyugdíjba menjen a könyváros néni két év múlva, mert neki ígérték az állást, minimálbérért. Mégis jobb, mint ugyanúgy minimálbérért 12 órázni egy gyorsétteremben...

Szóval azt mondom, hogy a bölcsészkart inkább felejtsd el, ha nem éppen nyelvszakra szeretnél menni. De jó, ha tudod, hogy a nyelvszakos bölcsészdiploma is csak a kezdet: a munkáltatók annyit szűrnek le belőle, hogy viszonylag normálisan beszéled az adott nyelvet, emellett mindig kérnek vagy szakmát, vagy a klasszikus "minimum hároméves gyakorlatot". Hogy ki az, aki 21 évesen nappalis diplomával mág három éves gyakorlatra tett szert, az kérdés, de nagyon jól mutatja a mostani állapotokat. Még egyszer köszönöm a lepontozást annak, akinek fáj az igazság, remélem, azért a lepontozó átképzése jól sikerül. :)

2009. aug. 23. 10:09
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Második hozzászóló vagyok. Nagyon jól írtad le a helyzetet, ez teljesen így van!Már Olaszországban is nagy bajok vannak ebből a bolognai rendszerből, ott is inkább már a régi képzési rendszert sírják vissza.

Tényleg nem tudom amúgy, h hogy lehetne 2 vagy 3 év szakmai tapasztalatra szert tenni nappali suli mellett úgy h 4 év alatt pl az én szakom esetében 2 szakmai nyelvvizsgát össze kellett hozni a diplomáig, van 4 brutál szigorlat,10-12 tantárgy egy félévben és bent voltam a suliban du-ig.A nagyobb cégek hirdetnek több hónapos gyakornoki programokat, amelyeket a suli mellett is lehet végezni. De ez egy dolog: ez csak a Pesten tanulóknak lehet lehetőség, m. ilyen gyakornoki programok vidéki nagyvárosokban nincsenek, mivel alapból alig van pár nagyobb cég, minden Pesten van. A másik dolog meg mérlegelni kell, h vagy tanul vagy gyakornokoskodik az ember és akkor számolhat, h lehetséges gyakorlat mellett nem tud úgy készülni a vizsgákra és lehet csúszni fog a tanulmányaival.

Szóval nagyon nincsenek rendben ebben az országban a dolgok. Nagyon fővárosközpontú az ország,de nem mindenkinek van pénze Pestre felköltözni, ráadásul a fizetése rámegy az ott lakásra(albi stb...).

2009. aug. 23. 10:30
 13/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!!! Én pozitív értékelést adtam!! Az is lehet, hogy leérettségizek valami olyan tárgyból, ami könnyűipari mérnöki szakhoz kell. Csak attól tartok, hogy nekem, mint humán beállítottságúnak, nehéz lesz az a szak.. Nem tudom.:S
2009. aug. 23. 11:13
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Igazán nincs mit. Biztos megtalálod a megfelelő szakot!:)Sok sikert!
2009. aug. 23. 14:26
 15/18 anonim válasza:

Szia.

remélem elolvasod, amit írok.

én is ilyen hekyzetben vagyok. nem tudom eldönteni, milyen szakra menjek. én is a könnyűipari mérnökasszisztensit plussz humán beállítottságom miatt az idegennyelvi kommunikátort jelölöm meg.

látom már régebben jelentkeztél. és ha könnyűiparira mentél milyen a szak?nehéz volt?

2011. febr. 9. 13:48
 16/18 A kérdező kommentje:
Szia! :) koszi, hogy írtál. Én végül másik szakra mentem, de még mellé most jelentkezek egy felsőfokú szakképzésre is kiegészítésként, majdnem arra, amire Te, csak az intézményi kommunikátor. Sztem jó választás az idegennyelvi is ;) Te melyik városban fogsz tanulni?
2011. febr. 13. 12:06
 17/18 anonim válasza:

én pestre eltére jelentkezem, mert németet szeretnék tanulni. csak nem tudom elég e a német tudásom, nincsen nyelvvizsgám.

nem tudod mennyire durva a nyelv?

2011. febr. 13. 18:55
 18/18 A kérdező kommentje:
Hát így konkrétan nem tudom, de azt olvastam, h mindent az adott nyelven tanítanak azt hiszem. De ne aggódj, biztos belejössz hamar ;)
2011. febr. 15. 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!