Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Reális lenne így angolt tanítani?

Reális lenne így angolt tanítani?

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok, de nem angol szakos. Csak a minor szakom nyelv (holland). De van középfokú nyelvvizsgám, még több éve csináltam meg. Azóta azonban szerintem nem sokat felejtettem, azóta is napi kapcsolatban vagyok az angol nyelvvel, a sorozatokat is angolul nézem, ez folyton 'edzésben' tart, sőt, talán még tovább is fejlesztett. Úgy gondoltam, hogy következő félévtől szívesen tanítanék angolt, különórában. (Addig még persze frissíteném azokat a részeket, amiket tudok alapból, csak esetleg megkoptak). Persze nem felsőfokra való felkészítés lenne, hanem amolyan felzárkóztatás, alapfokról, középfokú nyelvvizsgára / középszintű érettségire való felkészítés. Úgy gondoltam, hogy egy alkalomra (ami kb. 1,5 óra lenne), 1500-2000 Ft-ot kérnék, plusz az első órát ingyen gondolnám. (felmérni ugye, hogy milyen szinten áll nagyjából, meg megismerni pár szóban egymást...). Szerintetek ez így reális feladat lenne?

19/F

2012. szept. 29. 14:35
 1/9 anonim ***** válasza:
Szerintem baromi irreális, elvagy a konyha angollal, de nem hinném, hogy ezt így tanítani is kéne vagy állsz nyelvtanilag olyan szinten, hogy taníts. Főleg nem 1500-2000 forintért. Mégha anglisztikás lennél... De így semmiképp sem.
2012. szept. 29. 18:28
 2/9 anonim ***** válasza:
Szerintem a tanításhoz legalább egy erős felsőfok kell, nekem ez a véleményem. Lehet, hogy kevesebbel is el lehet lenni, de olyanokat tudnak néha a diákok bekérdezni, hogy csak lesel. Nagyon képben kell lenni. Az 1500-2000 Budapesten reális, bár sok a tanár, és kéne referencia, nomeg mint írtam, kicsit több tudás.
2012. szept. 29. 18:42
 3/9 A kérdező kommentje:

Szerintem az, hogy "felsőfok kell", az ilyen irányú munkahelyen ajánlott, de attól, hogy valakinek nincs meg, állhat olyan szinten. Az úgymond 'csak' egy papír, amivel bizonyítva van, hogy tud egy bizonyos szintet. De attól, hogy nincs megerősítve hivatalilag, attól még az azt lefedő tudás létezhet.

Azt, hogy csak elvagyok a "konyha angollal", nem tudom, miből érződött ki. Szerintem ennél magasabb fokon vagyok. Az hogy nem anglisztikás vagyok, az is csak azért van, mert vannak olyan tárgyak, amik ennél jobban érdekeltek és nyílván ezért azt választottam. Ez azonban nem abban jelenik meg, hogy engem abszolút nem érint az angol, hanem azt, hogy egy listán nem az első, de ez nem feltételezi azt, hogy szükségesen az első számú tárgyat hibátlanul tudom, a másodikat meg nem, sőt!

Az 1500 Ft szerintem abszolút nem sok. Én Debrecenben 3500 Ft-ért vettem 1-1,5 órás órákat egy gimnáziumi nyelvtanártól, és ez egy egészen középszerű ár volt.

Akkor úgy látom, felesleges az egész, pedig nem áll távol tőlem sem az angol nyelv szeretete, sem a tanári-attitűd, de úgy látszik, hogy ezen irányultság másfajta alakban fog manifesztálódni valamikor az életemben.

Köszönöm a válaszokat!

2012. szept. 29. 19:13
 4/9 anonim ***** válasza:

3: "Szerintem az, hogy "felsőfok kell", az ilyen irányú munkahelyen ajánlott, de attól, hogy valakinek nincs meg, állhat olyan szinten. Az úgymond 'csak' egy papír, amivel bizonyítva van, hogy tud egy bizonyos szintet. De attól, hogy nincs megerősítve hivatalilag, attól még az azt lefedő tudás létezhet."

Nézd, én leírtam a véleményem, hogy szerintem mi kell hozzá. Évekig tanítottam angolt (magánt is, nyelviskolában is), úgy érzem jobban belelátok, de ha te így szeretnéd, azzal sincs semmi gond, csak akkor nincs szükséged mások tanácsára. Sok sikert.

2012. szept. 30. 09:40
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólást, direkt ezért írtam a kérdést, hogy úgymond 'szakmabeliek' véleményét halljam és megértsem. Nyílván Ön/Te nem ismer engem, tudásfokozatom sem ismert, csak magam tudom elmondani, hogy én szerintem hogy állok. Ez csak egy kósza ötlet volt, hogy tanítsak, mivel szeretem magát az angol nyelvet, a kultúrát is, angolul nézek sorozatokat, filmeket, közel áll hozzám ez a világ, s ezt a szeretet tudnám visszaadni olyanoknak, akik az angollal csak iskolában találkoznak és ott is alapszinten. Következő félévig még én is mérlegelni tudom, hogy készen állok -e rá. De nyílván csak úgy mérettethetek meg, ha kiállok és megpróbálom.

A másik dolog. Azon is morfondíroztam, hogy inkább vagy mellette történelmet is tanítanék különórában. Ugyanis történelem szakos vagyok és emelt szintű érettségim is van (90%-os írásbeli, 100%-os szóbeli). Tehát ehhez úgymond jobb képesítésem van.

Ez jobban mehetne szerinted/Ön szerint?

2012. szept. 30. 13:00
 6/9 anonim ***** válasza:
5: Én nem azt mondom, hogy ne taníts, ha jó az angolod, hanem azt, hogy kell egy felkészültségi szint hozzá, amit én valahova oda tennék, hogy az English Grammar in Use-t betéve tudod, megfelelő a szókincsed, sok Eeveryday Converstaiont tudsz, de ami a legfontosabb az az, hogy jó pedagógiai vénád legyen. Én is azt mondom, hogy próbáld ki magad és meglátod hogy megy. Közben is lehet fejlődni, csak akkor a "sok" hibázást is tudni kell kezelni, ennyi.
2012. szept. 30. 15:05
 7/9 A kérdező kommentje:

Teljesen világosan értem ami leírtál, egyet is értek vele, hogy aki nem tud, az ne tanítson, ez alapvető. Az English Grammar in Use régi ismerősöm, nyelvvizsgára való felkészülésnél anno bemagoltam, kívülről-belülről ismerem ezt a könyvet. A mindennapi angol használatához annyit tudok hozzáfűzni, hogy 2 levelezőpartnerem van, egy svéd és egy indiai, mindkettővel angolul vitatjuk meg a napi kérdéseket. Szerintem azonban az olyan könyvek mint az 1000 kérdés, 1000 válasz csak egy bizonyos szintig jó például. Én egy 'idealizált' élethelyzeteket bemagoltató könyvnek tartom, aminek a 80-85%-a valóban hasznos, de a maradék része olyan témákat taglal, amit lehet, hogy az ember az életében soha nem fog használni, hacsak nem környezetvédelmi aktivista lesz, vagy EU-ügyekkel foglalkozó ember vagy egészségi szaktanácsadó, stb.

A tanári elhivatottságról azt tudom mondani, hogy alsós koromban például minden áron tanár akartam lenni, mostanra ez alábhagyott, de még mindig vonz az, hogy másvalaki(k)nek taníthassak olyat, amit ő nem tud, és ezzel én értékes információkat adhatok át. Természetesen nem felsőfokú okoskodásról lenne szó, hanem olyanokon tudnék segíteni, akik hadilábon állnak az angol nyelvvel, tehát az alap köszönéseket és kifejezéseken kívül nem nagyon tudnak mást, önállóan megnyilvánulni hosszabban még kevésbé. Ezzel nem azt állítom, hogy én órákig tudok beszélni folyamatosan, perfektül, grandiózus nyelvi formulákat felvonultatva, hanem azt, hogy egy jó megérthetőségi szintet tudjak átadni, amivel ha olyan helyzetbe kerülnek a hétköznapokban, élni is tudnak. Például egy középszintű érettségi szintje, vagy egy középfokú nyelvvizsgához való felzárkóztatás. Nyílván ha valaki komolyan le akarja tenni a középfokot, felsőfokot, vagy az emelt érettségit, nem hozzám jön, hanem egy angol-szakoshoz, vagy egy ilyen tanárhoz. Ez így is van rendjén. Én úgy érzem, hogy az angol alapokat át tudom adni, valamint történelemből magabiztosan tudok segíteni.

Köszönöm a választ!

2012. szept. 30. 15:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Szerintem a következőket gondold végig:

- hány éveseket tudnál tanítani? (ált. iskolásokra gondoltál vagy az egyetemi csoporttársaidra?)

- van-e annyi szabadidőd az egyetem mellett, hogy tudj az angolóráidra készülni?

- házhoz mennél (akár 1-2 órás oda-vissza buszozást is vállalva) vagy hozzád jönnének?

- választottál-e már tankönyvet, van-e valamilyen tematikád, ami szerint tanítanál?

- próbálkoztál-e már magántanárokat közvetítő oldalakkal?

A nyelvtudásodat én nem kérdőjelezném meg, erről magabiztosan nyilatkoztál. Az 1500-2000 Ft/90 perc reális szerintem. Adj fel annyi hirdetést, amennyit csak tudsz és hajrá.

2012. szept. 30. 18:02
 9/9 A kérdező kommentje:

1. Általános iskolásokat, maximum középiskolásokat, akik az alapfokú nyelvvizsga felé kacsintgatnak még csak, vagy olyanokat, akik csak növelni akarják az alap tudásukat, ezek lehetnek akár felnőttek is.

2. a szabadidő függvényében tudnám persze csak vállalni ezeket. a mostani időrendem szerint akár heti 3 nap is tudnék másfél órát rászánni, persze csak kb. du. 4 után.

3. legszívesebben maradék az egyetemen, ott van elég hely, de persze házhoz mennék, ha megkérnének

4. elképzelésem van, nyílván a fontosabbakat nem hagyhatom ki (English Grammar in Use, 1000 kérdés 1000 válasz, stb., minél nagyobb szókincs és kifejezésbázis)

5.még nem próbálkoztam, ez az ilyen rendszer még új nekem, de tudom magam hirdetni szerintem sok helyen (pl. egyetem, apród, jófogás, stb.)

Maximum 1500 Ft-ot kérnék, többet nem lenne képem kérni, hiszen nincs tanári diplomám.

Meglátjuk, hogy sikerül!

Köszönöm!

Szerintem a következőket gondold végig:

- hány éveseket tudnál tanítani? (ált. iskolásokra gondoltál vagy az egyetemi csoporttársaidra?)

- van-e annyi szabadidőd az egyetem mellett, hogy tudj az angolóráidra készülni?

- házhoz mennél (akár 1-2 órás oda-vissza buszozást is vállalva) vagy hozzád jönnének?

- választottál-e már tankönyvet, van-e valamilyen tematikád, ami szerint tanítanál?

- próbálkoztál-e már magántanárokat közvetítő oldalakkal?

A nyelvtudásodat én nem kérdőjelezném meg, erről magabiztosan nyilatkoztál. Az 1500-2000 Ft/90 perc reális szerintem. Adj fel annyi hirdetést, amennyit csak tudsz és hajrá.

2012. szept. 30. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!