Miért néznek rám úgy, mint aki nem normális?
Én is biztosan tettem volna félre, ha nem kellett volna azonnal elköltenem.
Minden pénzem elment a laptopra (amire mindenképpen szükségem volt) és igen, a ruháimra, nálunk sajnos nem tudták még azt is állni anyuék. Tesómmal 2-en járunk egyszerre egyetemre, szóval hogy ezt finanszírozni tudják is már igen csak nagy anyagi érvágás és én előtte is kolis voltam.
Magyarul én egy forintot nem költöttem abból a pénzből bulira, de igen ruhákra szükségem volt, szóval nem mondom, hogy elszórtam azt a pénzt.
Aztán később már kaptam ösztöndíjat ( csak 10000-et), ami igencsak jól jött, így pontosan ki tudtam jönni minden hónapban, és nem volt az a szög evés, mint az előtte lévő évben.
Örültem volna, ha megtehetem azt, amit te... de nem volt rá lehetőségem.
Tizenegynehány éves koromban nyitottak a szüleim egy bankszámlát nekem. Akkor persze azt sem tudtam mi az, de nem is volt fontos. A lényeg az volt, hogy 14-15 éves koromra legyen annyi pénzem, hogy ha valamire szükségem van és a szüleim nem tudják megvenni, akkor megvegyem magamnak. Eleinte havi 1000Ft-t, majd 2000-et utaltak a számlámra.
Amikor megkaptam a bankkártyát 14 évesen, hogy használjam egészséggel nagyon furcsa volt. Megfogadtam, hogy a havi zsebpénzemnél többet nem költök. Aztán ez eleinte nem sikerült. Nagyon örültem, hogy van bankszámlám, sokszor vettem magamnak ezt-azt (körömlakkokat, ruhákat, könyvet, cd-t).
Tavaly nyáron dolgoztam egy hónapot, amikor megkaptam a fizetést nagyon furcsa érzésem volt. Miután megkaptam a bankkártyát, hogy használjam 1-2 év alatt belerázódtam és nem költöttem el minden filléremet. De igazán tavaly, miután megkaptam a fizetést jöttem rá, hogy milyen fontos jól bánni a pénzzel. Azóta 2x is meggondolom, hogy mit veszek meg és mit nem. Most már havi 5000Ft zsebpénzt utalnak a szüleim, ennél többet nem nagyon szoktam költeni. 1 év után a fizetésem kb. 90%-a még mindig meg van. Idén szerencsére volt ösztöndíj a sulinkban, így a tanulmányi eredményeim miatt kaptam 90.000Ft-t. Azt sem költöttem el.
Persze vannak terveim, szeretnék egy jó laptopot és egy jogsit, de egyenlőre még egyik sem időszerű. Viszont tudom, hogy a szüleim ezt nem fogják tudni mindkettőt finanszírozni, így én is be fogok szállni a költségekbe.
A többi pénzt pedig nem akarom elszórni, mert ha egyetemre megyek, tudom, hogy jól fog jönni a spórolt pénz.
Ez nem azt jelenti, hogy nem költök magamra, nem szoktam szórakozni, lazítani. Ha kedvem van megveszek magamnak egy regényt, vagy éppen egy magazint. Elmegyek moziba, vagy beülni valahova a haverokkal, de nem költök el egy este 5000 forintokat.
Amikor az osztálytársaim megkérdezték, hogy mire költöttem az ösztöndíjat és azt mondtam, hogy semmire, hülyének néztek. Ők rögtön mentek Pestre vagy más nagyvárosba plázázni és elköltötték az összes pénzüket.
Szerintem ez egyáltalán nem baj, nem szabad ezeket felvenni, csak mosolyogni kell rajta. Ha meg van az egyensúly a szórakozás, lazítás és a spórolás között, akkor ez egy nagyon jó dolog. Én most értékelem igazán, hogy nem szóram el a fizetést tavaly. Apukám kb. 4 hónapja munkanélküli, és van egy egyetemista nővérem. Nővéremnek kb. 25-30.000Ft-ba kerül az egyetemi élet havonta, és látom, hogy szegény már a spórolt pénzét éli fel, hiszen a szüleim nem tudják úgy támogatni, ahogy szeretnék. Arra is gondolniuk kell, hogy itthon ki kell fizetni a számlákat, enni kell stb. És örülök, hogy van némi spórolt pénzem, mert lehet, hogy engem sem fognak tudni úgy támogatni, ahogyan szeretnének. Sosem lehet tudni.
A lényeg, hogy ne foglalkozz azzal, hogy ki mit mondd. Foglalkozz a jövőddel és a jeleneddel. :)
17/L
Mert mások nem tudják mennyire dárga az orvosi. A legtöbb egyetemet elég kevés pénzből el lehet végezni.
Tesóm az 5 éves képzés alatt (amikor még nem volt külön Bsc és Msc) egy darab tankönyvet vett kb., mert neki az elég volt.
Ezzel szemben én orvosin már első félévben vagy 100 ezret elköltöttem könyvekre és egyéb cuccokra.
Nekem is már nagyon fiatalon volt bankszámlám. Akkor még csak pár ezer forintot kaptam rá havonta. Nem abból kellett élnem, ha vmire tényleg szükségem volt, akkor a szüleim megvették. Azért volt az a pénz, hogy ha később szarabbul állnánk, akkor se legyen gáz. Ill. ha olyan dolgot szerettem volna, amire a szüleim nem szerettek volna pénzt adni, akkor abból vettem meg.
Később arra ment a ballagási pénz, meg az összes is növekedett. Mióta a tesóm is kereső lett, azóta az ő zsebpénzét is én kapom (felajánlotta:D).
Rámegy még az ösztöndíjam is, így azért mindig van pénz a számlámon, hogy ha kell vmi.
Abból vettem notit, abból mentem nyáron fesztiválra, abból utaztam nyaralni stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!