Magyarországon orvosok melyik "ágat" választják legtöbbször és melyiket legkevésbé?
Biztos van erről valami statisztika, pl hogy a legtöbbet háziorvosok lesznek, vagy gyerekorvosk..
de amúgy pl. nincs hiány patológusokból?
Nekem olyan fura, valaki tanul tizenéveket azért, hogy utána halott testeket boncoljon...
* de bután sikerült megfogalmaznom:
szóval mikor szakosodni kell, vagyis kiválasztani, hogy melyik területre specializálódnak:)
A patológus munkája nem csak a boncolásból áll annak ellenére, hogy sokan ezt hiszik.
Sőt, a munkájának csak nagyon kis részét teszi ki a hullák vizsgálata. (A boncolást egyébként sem ő végzi, hanem boncmester).
A munkájának a fő része a szövettani anyagok vizsgálata. Beérkezett minták (pl. nőgyógyászati méhnyakból vett kenet, különböző daganatokból vett minták, elváltozásokból vett szövetminták, csontvelőbiopsziák stb.) vizsgálata mikroszkóppal.
Sokan azt hiszik, hogy a patológusnak azért jó, mert már nincs mit elszúrnia, egy hullának úgy is mindegy. Közben meg iszonyat sok múlik egy patológuson.
Gondolj bele, ha elnézi a mintát, és mégis daganatos a beteg, ő meg azt mondja, hogy nem? Szegény elpatkol kezelés nélkül.
Egy évig tanultam patológiát, én nagyon szerettem. Nem szeretnék patológus lenni, mert más fele húz a szívem, de imádtam. Szerintem iszonyatosan érdekes.
Egyébként az eredeti kérdésre:
Biztosan vannak statisztikák, keresgélj neten. Megnézheted azt is, hogy milyen rezidensi helyekből van a legtöbb, meg szerintem hiányszakmákról is lehet találni cikkeket.
Tessék: [link]
köszi a választ:) te orvos leszel?
én sokáig gyermekorvos szerettem volna lenni, aztán végül teljes más irányba tanulok most tovább, csak felmerült így bennem ez a kérdés..
de most amit belinkeltél ezek alapján pont gyermekgyógyászat áll a hiányszakmák élén. érdekes, nem gondoltam volna..
Igen, orvos leszek:)
Sokan nincsenek vele tisztában, azért írtam le. Így talán jobban megérted, hogy miért választja azt vki:)
Amúgy területben meg lehet látni a szépséget.
Emlékszem régen mindig elgondolkodtam, hogy mi a franc visz rá vkit, hogy nőgyógyásznak menjen. Hogy egész nap nők gombás, folyásos puncijában turkáljon...
Aztán persze felnőttem, beleláttam kicsit a dolgokba, és mit ad Isten, éppen nőgyógyász szeretnék lenni:DD
Hát is. Meg milyen jó érzés lehet olyan párokat babához juttatni, akiknek a segítséged nélkül nem lehetne:)
Lehet műteni is, az is érdekes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!