Földtudományra kell az emelt szintű földrajz érettségi vagy elég a közép is?
Elsőéves földtudományi szakos hallgató vagyok az ELTE-n.
Matekból és földrajzból emelteztem (előtte mindkettőből előrehozott közép), de nem szükséges, mert két jól sikerült középpel és mondjuk egy nyelvvizsgával is már be lehet jutni. :)
Összességében a földrajz érettségit elég kevés helyen lehet sajnos "elsütni" (csak természettudományi szakokon és még egy-két agrár szakon), de könnyű megcsinálni, érdemes mérlegelni, hogy más szakok mennyire érdekelnek (a matek emelt e tekintetben univerzálisabb, nagyobb vele a mozgástered gazdasági, műszaki irányba is). :) Vannak olyan ismerősöm, akik matek-fizikával felvételiztek földtudományra és nagyon jól teljesítenek, tehát a szaknak becsapós a neve. :D
A 9.-es földrajz tananyagnak hasznát lehet venni az első évben, de nagyobb föci előismeret nélkül is teljesíthetők az alapozó tantárgyak.
Felvételi után először mindenki csak simán BSc-s, nincsenek szakirányok, 2. félév végén van szakirány-választás. (Az ELTE-n hat szakirány közül lehet választani.)
Csillagászoknak, geofizikusoknak és meteorológusoknak a legfontosabb a matek és a fizika, érdemes középiskolában faktosnak lenni belőlük (habár a tananyag rövid időn belül elrugaszkodik a fakton tanultaktól, azért nem árt, ha megvannak alapok).
A geológus, geográfus és térképész-geoinformatikus szakirányok kicsivel "földrajzosabb" jellegűek, az utóbbi kettőn még társadalom- és gazdaságföldrajz is előfordulhat, a többi szakirányon nem.
Ha jobban érdekel a szak, ezen a linken megtalálod, hogy milyen tantárgyai vannak egy földtudósnak: [link]
Indul még a szak DE-n, SZTE-n és PTE-n is, de az MSc (ami nélkül szinte lehetetlen elhelyezkedni) végül úgyis az ELTE-n van. (Szegeden van olyan, hogy földtudomány MSc, az nem tudom, hogy pontosan mit takar... az MSc-nek úgy van értelme - szerintem - hogy pl. geológus, geofizikus stb. és nem földtudomány MSc, mert akkor olyan, mintha nem is szakosodna.)
Ha van még kérdésed, írj nyugodtan és szívesen válaszolok, ha tudok! :)
Ha friss diplomás munkanélküli szeretnél lenni, akkor csak gratulálni tudok! Így tovább!
2 Big Mac-et és egy Cola-t!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!