Ha tényleg ilyen kevés orvos van Mo-n, akkor miért nehezítik még direkt a helyzetüket?
Egyrészről nem vagyok cicamica (gondolom a lekezelő stílust nem egyetemen oktatják), másrészről pontosan tudom, hogy miért van kevesebb orvos az országban. Csak ettől szerintem még kevesebb lesz, mert egy barátom konkrétan az emelt kémia miatt nem mer felvételizni orvosira. Hiába mondtam neki, hogy egyrészről ettől nagyobb dolgokat kell majd tanulnia, másrészről ne ez legyen a visszahúzó erő, akkor is teljesen el van keseredve és nem fogja megpróbálni. És nem ő az egyetlen.
Már csak azt nem értem, hogy amit elmondtál azt miért kellett ilyen utolsó lekezelő stílusban írni? Ki vagy Te, hogy ezt így megteheted? Még, ha Zacher Gábor is vagy, akkor sem lehet ilyen stílusban ilyen lekezelően véleményt alkotni. De ezzel csak magadat minősítetted, gratulálok.
1. A mostani felvételi rendszer sokkal egyszerűbb, mint a régi. Gyakorlatilag nem nehezítenek, hanem volt egy baromi nagy könnyítés, és most próbálják visszahozni az eredeti szintet. (Értsd: régen minden egyes egyetemre külön felvételit kellett írni kettő tárgyból, amelyek olyan nehézségűek voltak, mint most az emelt.)
2. Azzal, hogy kötelező a két emelt, azt akarják erősíteni, hogy a fő tárgyak alapján jusson be vki, ne azért, mert olimpián indult, vagy épp szült egy gyereket, vagy van 35 darab nyelvvizsgája.
3. Így is gyenge a követelmény, mert orvosin is olyan sík hülye embereket találni, hogy az vmi kegyetlen. Sokszor elgondolkodok rajta, hogy ilyenek vajon mit is keresnek itt. A közép érettségi egy vicc, maximum magolni kell rá. Emeltre ezzel szemben logika kell. És bizony bármilyen hihetetlen, orvosin is kell logika, nem elég, ha mindent megtanulsz.
4. Igazából tök mindegy, hogy mennyivel nehezítik a felvételi követelményeket, ugyanis a felvételizők csak egymással versenyeznek.
Nem előbb húznak ponthatárt, és utána válogatnak, hanem előbb sorba állítják az embereket, majd a keretszám után húzzák a vonalat.
Értsd: Ha csak olyan emberek jelentkeznének orvosira, akiknek kevés pontjuk van, akkor a ponthatár is alacsonyabb lenne.
5. A keretszámokat növelték, azaz pont, hogy könnyítették a bejutást.
6. Baromira nem kellene több embert felvenni (Bp-n 400-an, vidéken 200 körül kezdenek egy évfolyamon!!!). Azért, mert egyszerűen nincs hozzá infrastruktúra. Elég durva, mikor anaton 4 csoportra (azaz kb. 60 emberre) jut egy tetem. Szerinted mennyire férünk oda? Vagy mikor patológián ketten ülnek egy mikroszkópnál, mert nincs elég?
Vagy mikor 20-an tolongunk oda egy beteghez, és vizsgáljuk végig szerencsétlent.
7. Azért van kevés orvos, mert külföldre megy a nagy része. Azért megy külföldre a nagy része, mert itt szar a helyzet. Sok a stressz, kevés a fizu, nincs elég eszköz stb.
Ezt az államnak úgy kellene megoldania, hogy jobb feltételeket teremt, és akkor az emberek itt maradnának. De nem, helyette inkább hallgatói szerződést irattat alá...
8. Rezidensi hely sincs elég. Kevesebb rezidensi hely van, mint ahány orvos végez egy évben. Az aztán tényleg k.vajó, mikor végigszenveded magad az egyetemen, majd kiderül, hogy kb. semmit nem tudsz kezdeni, mert nem vesznek fel rezidensnek.
Akkor inkább ne vegyenek fel annyi embert, de mindenkinek legyen helye.
"Csak ettől szerintem még kevesebb lesz, mert egy barátom konkrétan az emelt kémia miatt nem mer felvételizni orvosira. Hiába mondtam neki, hogy egyrészről ettől nagyobb dolgokat kell majd tanulnia, másrészről ne ez legyen a visszahúzó erő, akkor is teljesen el van keseredve és nem fogja megpróbálni. És nem ő az egyetlen."
Bocs, de aki azért meg sem próbál jelentkezni, mert emeltet kellene csinálnia, az baromira nem kitartó. Ha ennyivel el lehet venni a kedvét, akkor jobb, ha meg sem próbálja, mert ennél sokkal nagyobb nehézségekbe fog ütközni. Az orvosihoz baromi nagy kitartás kell, ha neki nincs, akkor felejtse is el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!