Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha tényleg ilyen kevés orvos...

Ha tényleg ilyen kevés orvos van Mo-n, akkor miért nehezítik még direkt a helyzetüket?

Figyelt kérdés
Gondolok itt arra, hogy pl 2 emelt érettségi kell a bejutásra. 1 emelt bőven elég nehéz, nemhogy kettő. És az egy dolog, hogy orvosin tripla annyit kell tanulni, mint a 2 emeltre együtt, de azért legalább az esélyt meg kéne adni 1 emelttel és egy középpel. Vagy nem így van? Mert most az, hogy vki nem tudja emelt bioszon a növények 2szakaszos egyedfejlődésén s ezért nem kerül be az nem egyenlő azzal, hogy nem is odavaló. Szóval én azt nem értem, hogy ha így is kevés az orvos, akkor miért kell még direkt nehezíteni s ezáltal csökkenteni a leendő orvostanhallgatók számát??
2012. jún. 27. 20:32
1 2
 1/13 anonim válasza:

Hát ez egy jó kérdés... Én is orvosira szeretnék jelentkezni, de azért biztonság kedvéért van B-terv is, mivel nagyjából lehetetlen a két emeltet plusz a többi 4 tárgyat megcsinálni jóra.

A kérdésedre válaszolva: azt hallottam azért csinálták, mert mindenki biosz emelttel és kémia középpel mengy oda és a kémiatudás hiányzik a kezdetekben nagyon (rengetegen kémia miatt buknak). Orvosis ismerőseim mind azt mondják, nekünk segítenek ezzel az egésszel, habár tényleg megnehezítik a dolgunkat az érettségit illetően...

Én azzal vigasztalom magam, hogy ha nekem is nehezebb, nyilván a többi jelentkezőnek is! :D

2012. jún. 27. 20:42
 2/13 reptoid ***** válasza:
53%

Lehet menni emelt fizikával is, ahol aztán nem kell a növények kétszakaszos fejlődése. Azért kötelező az emelt, hogy próbálják a megszerezhető pluszpontokat itt a tananyaghoz kötni, kevéssé lehessen pl hátrányos helyzettel, sporteredménnyel bejutni. Így tulajdonképpen még felvételiző barátabb is, hiszen a pluszpontok többségét tényleg a tudás alapján adják. Jövőre már dupla emelt kell, a plsuzpontokat ki is merítik vele. Így nem lehet majd fújolni, hogy csak a gyorskorcsolya diákolimpiád miatt kerültél be, stb.

Nyilván van egy olyan járadéka is ennek, hogy nehezebb bejutni, de akit nem vesznek így fel, az valszeg amúgy sem bírná soká.

2012. jún. 27. 20:43
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Azért van itthon kevés orvos, mert a kevés fizetés miatt kimennek külföldre. Évente ~1000 orvos kezdi el a taanulmányait, ebből kb. 600 végzi el. Ha nem mennének ki külföldre akkor nem lenne ekkora hiány belőlük. Másrészt az emelt biosz/kémia/fizika könnyűnek számít ahhoz képest amit ott tanulnak. Ezzel nem fog csökkeni a létszám, mert a ponthatárok akkor úgy változnak hogy szokásos mennyiségű embert vegyenek föl.
2012. jún. 27. 20:51
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem tudsz megcsinálni két emelt szintű érettségit, akkor el se akard kezdeni az orvosit mert ahogy te is jól gondolod, ott egy vizsga van olyan nehézségű mint az érettségi és egy félévben több vizsgát is meg kell csinálnod. Szóval ha most nem megy ez a kettő, orvosiról hamar ki fogsz bukni. Másrészt szerintem nem árt ha emelik a bejutási színvonalat, talán úgy kevesebb olyan gyenge orvos lesz itt nálunk, aki csak arra jó, hogy kinyírjon.
2012. jún. 27. 21:27
 5/13 anonim ***** válasza:
90%

Megnehezíteni??? Alapvető logikai hiba van az érvelésedbe.

Akkor lenne igaz, ha nem tudnák feltölteni az államilag támogatott helyeket, akkor talán lejjebb lehetne vinni a követelményeket, de így, amikor 430 körül a pont, addig nem...

Másrészt az egyetemen a szart verik ki belőled, ha nincs alap tudásod, amire lehetne építeni, akkor az első évben repülsz át költségesre.

Másrészt így is van elég szar orvos Magyarországon, a legjobbak külföldön vannak, a jók a magánklinikákon, a maradék meg... az állami EÜ-ben...

Aki orvosként két röhejes nehézségű emeltet nem tud megírni jól, az ne legyen orvos, inkább ne töltsék fel az államis helyeket, van elég rossz orvos, egy gyomor tükrözésbe nem igen szeretnék belehalni, vagy egy rutinbeavatkozásnak számító vakbélműtétbe...

Így is nulla erőfeszítéssel be lehet jutni az egyetemre, mindenhol meg kellene csinálni ezt a min. 2 emelt dolgot...

2012. jún. 27. 21:35
 6/13 anonim ***** válasza:
17%
Orvostan hallgatók vagy leendő orvostan hallgatók mennyit tudnak rinyálni. Akkor nem kell oda menni.
2012. jún. 27. 21:45
 7/13 A kérdező kommentje:
Mégis ki a bánat mondta, hogy orvostanhallgató vagyok, vagy az akarok lenni? :D Aki nem tud a kérdésre válaszolni, az ne irkáljon semmit unalmában meg jó dolgában :)
2012. jún. 27. 21:49
 8/13 anonim ***** válasza:
13%
Akkor meg miért háborodsz fel olyan dolgon, ami nem érint, ráadásul nem is értesz hozzá?
2012. jún. 27. 21:54
 9/13 A kérdező kommentje:
Csak feltettem egy egyszerű kérdést, mert kíváncsi vagyok. Amin felháborodok az maximum az, hogy "nem értesz hozzá". Itt mihez is kéne érteni? A kérdés adott, tényeken alapul, amivel az ember vagy tisztában van, vagy nem. Én tisztában vagyok a tényekkel. Kérdeztem valamit, amire Te nem tudsz válaszolni. Ez a Te szegénységi bizonyítványod :)
2012. jún. 27. 21:56
 10/13 anonim ***** válasza:
0%
Cicamica, a #6 és #8 nem egy embertől érkezett, ugyanis én csak az egyiket írtam (a #8-asat). Én felvételiztem az orvosira, tudom hogy az emelt érettségi egy óra eleji felelet egy egyetemi kémia ZH-hoz képest. Azért nem vagy tisztában a dolgokkal mert azt hiszed (hitted), hogy a magas követelmény miatt van kevés doki, és ezt még szigorítják. Sok doki végez, csak külföldre megy, és ha kevesebb pontjuk lesz a 2 emelt miatt a jelentkezőknek akkor lejjebb viszik a ponthatárt. De mivel az emeltért +50 pont jár, alapból az orvosira jelentkezők +100 ponttal indulnak, ami több mint egy emelt és a max 40 pontnyi nyelvvizsga, szóval még emelkedést is kinézek emiatt.
2012. jún. 27. 22:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!