Emlékeztek még, hogy a szóbeli érettségin milyen témaköröket húztatok a magyar irodalom és nyelvtan résznél, illetve a történelem, valamint a választott tantárgynál? És ezek hogy sikerültek? Jó tételt húztatok?
Régen volt:)
Irodalomból emlékszem, hogy a Szigeti veszedelemről beszéltem, hogy mi volt a tétel, már nem tudom. Nyelvtanból a rétegnyelvekről. Ezekkel semmi bajom nem volt. Négy évig nagyon sokat tanultunk magyarból, érettségire alig kellett tanulni. A töri más tészta volt. Ott szerencsém volt, mert aznap reggel még elolvastam a tételt, amit kihúztam: Mo. a második világháborúban. négyes lett. Mondjuk töriből nem tanultunk semmit középsuliban, mert nagyon vacak tanárunk volt.
Irodalom: Édes Anna
Nyelvtan: A társalgási stílus jellemzői
Töri: Társadalom változásai a XIII. században
Biosz: fotoszintézis, ökológiai piramis, klímazozonális társulások, etológia
Én elégedett voltam, jól ment :)
Magyar eredeti: Az ember tragédiája, Nyelvtörténeti korszakok -80%
Magyar javító: Az irodalom filmen, A nyilvános beszéd (ezt ma tudom meg, de inkább hagyjuk...)
Töri eredeti: Céhek, manufaktúrák, gyárak -73%
Töri javító: Magyarország gazdasági helyzete a két világháború között -93%
Angol: Enviromental protection -63%
Német: Freizeit und Hobbys -70%
Mozgókép- és média emelt: Alfred Hitchcock életműve (mozgókép részből) és A társadalmi nyilvánosság (média részből) -55%.
Irodalom: Ady szerelmi költészete
Nyelvtan: ezt pontosan nem tudom, akkor sem tudtam mikor megláttam, mert vhogy ezt a tételt nem tanultam meg, de így is hibátlan lett a szzsóbelim :D azt hiszem vmi olyasmi volt, hogy a tagmondatok kapcsolata egymással ,hogy ez visszaható e, vagy ok-okozati összefüggés, ilyesmi.
Töri: Szent István államalapító tevékenysége
Biológia (emelt szint): sejtmag DNS kromoszóma jellemzése, plusz egy szöveg a gyapjaslepkének a nem tudom miéről :D
Az irodalom teljesen jó volt, ettől jobb tételt nem is húzhattam volna, Ady a kedvencem. A nyelvtannál kaptam egy enyhe agyvérzést, de mindig is jó magyaros voltam, úgyhogy meg tudtam oldani. A törtinél igazából a tanár volt szemét. Direkt megíratta előre a tételeket velünk, ki is javította, hogy mi kell még bele vagy épp mi nem, szó szerint visszamondtam az egészet, erre feltett olyan kérdéseket, amelyek nem hogy nem voltak a tételben, de nem is hallottam olyanról. Jó, így is 5-ös lett a törim, de csak mert nem húzta le az írásbelim, pedig javítani akartam vele. Nem sikerült.
Biosznál úgy voltam, hogy bármit csak sejtbioszt ne. Persze épp kikaptam :D de nem sikerült rosszul egyébként. Sőt.
Szia!
Még 2007-ben érettségiztem.
Irodalomból akkor Ady-t választottam írásbelin és szóbelin is őt húztam, a szerelmi költészetét! Jól ment!
Nyelvtanból a kedvenc tételemet sikerült, a magyar nyelvújítást ill. korszakait.
Töriből a Párizs környéki békéket.
Biosz emelten genetika témakörből az anyai öröklődést, ill. a zárvatermők kettős megtermékenyítése volt a B) rész. A genetikánál kicsit összezavarodtam,de az 50-ből 4
magyar: Örkény és a groteszk, Nyelvújítás
töri: II.VH
tegnap 12:02
A társalgási stílus nekünk is lesz.
Nehéz, rizsázós. Van pár tételünk, ami két mondat lenne, de két oldalnyit kell rizsázni, persze értelmesen. Húúúhhh....
Előrehozott infó: 13-as tétel, nem emlékszem pontosan, de valami honlapokról kellett beszélnem, meg valami keresőkről. Egy éve még 100%, idén nem tudom, miről beszéltem.. na mindegy.
Amúgy azt a tételt közepesen tudtam (jó fej volt a tanár + az egész infó ment, ezért 100%-os egy közepesen tudott tétel is :D)
Idén is húzhatnék magyarból, töriből "közepeset", azzal már meg lennék elégedve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!