Majomsapka: hallottatok ilyen műről?
"A társaskocsiban fiatal lány ül, fején kacér, divatos majomsapka. Egy fiú észreveszi őt, és hevesen ostromolni kezdi tekintetével. Az ostromot a lány fölháborodva utasítja vissza. Száját elbiggyeszti, orrával fintorog, mintha ezt mondaná: "Te aszfaltbetyár." Arcára pedig a megközelíthetetlen erény márványálarcát szorítja, mely ezt hirdeti: "Lucretia vagyok". Ebben nem kételkedem. De azért a lány mégis olyan nevetséges így, hogy el kell kacagnom magam. Amit szája, orra kifejez, annak viharosan ellentmond a feje búbján táncoló piros majomsapka. Az így jellemzi viselőjét: "Én kérem csak egy kis szeszélyes, könnyelmű, beszámíthatatlan őrültke vagyok." Részvevően szemlélem a lány lelkitusáját, de sokszor szeretnék odakiáltani neki: "Kisasszony, vágja földhöz vagy a majomsapkáját, vagy az önérzetét. A kettő együtt nem fér meg.""
Google-ban csak ezt találtam a majomsapka kifejezésre, semmi más használhatót. Én személy szerint nem hallottam róla.
Tudom, hogy már régi a kérdés, de én pont ezt tanulom :)
talán ebben a munkafüzetben olvastad:
Antalné Szabó Ágnes, Raátz Judit -- magyar nyelv és kommunikáció
Munkafüzet a 9. évfolyam számára /Nemzeti Tankönyvkiadó/
154. oldal 1. feladat
Kosztolányi Dezső: Pillanatképek. (részlet)
Remélem tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!