Várhatóan hogyan fognak alakulni idén a felvételi ponthatárok?
A ponthatárok emelkedéséhez/csökkenéséhez az "államnak" vagy "Rózsikának" semmi köze sincs...azt az érettségizők/jelentkezők érettségi eredménye, pontszámaik, illetve a keretszámok határozzák meg, számítógépes algoritmus számolja ki. Ergo, a ponthatárokat a leendő hallgatók befolyásolják, semmi más.
Az államis helyek csökkentését esztelen megoldásnak tartom, hiszen nem egységesen csökkentek a helyek a felsőoktatásban, hanem 1-2 területet lehetetlenítettek el a kevésbé pénzes emberek számára, de ebbe már bele kell nyugodnunk...
Ez egyetemtől, illetve szaktól függ. Van, ahol nem sokat fog emelkedni, viszont jogon vagy közgáz szakokon kb vér fog folyni az államilag támogatott helyekért...én jogra jelentkeztem, de államis helyről már nem is álmodok. :/ Mérnöki, természettudományos szakokon szerintem 10-20 pont emelkedés lenne reális, az 500-as rendszer miatt.
Úgy gondolom, hogy összességében (majdnem) mindenhol emelkedni fognak a ponthatárok, már csak a pluszpontok miatt is (vajon a jelentkezők mekkora része vállalta be a 2 emeltet?), de az emelkedés mértéke biztos, hogy eltérő lesz. De majd július 24.-én úgyis kiderül minden :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!