Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Építész / Építőmérnöknek kell...

Építész / Építőmérnöknek kell a magasfokú rajztudás?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Gondolkozom, hogy ha belekezdenék egy építész/építő szakba, akkor oda mennyire kell a rajztudás?

Műszaki rajzok terén nincs gond, műszaki ábrázolás is jól, sőt imádom csinálni.

Nekem nagyon tetszik ez az egész tervezés. CAD-et használni is imádtam. Szóval szerettem ezeket használni, csinálni. Sosem volt nyüg, még akkor sem ha sok idő ment el rá.

Csak úgy tudom, hogy ha gépésznek mennék el, akkor ott annyira nem lenne sok tervezés, meg a szerszám / alkatrész tervezés nem elég izgalmas nekem.

2012. máj. 22. 11:49
 1/10 anonim ***** válasza:

Annyi elég hozzá alapnak amit leirtál.Többit majd tanitják.(igewn,gépészen maximum szerszámtervezőnél van sok rajz)

Csak amit vegyél figyelembe: épitészként ha nincs ismerettséged,akkor nem lesz munkád sem.Mig gépészként garantáltan lesz munkád.

(én is építész szerettem volna lenni,de gépésznek tanultam végül,gépészként dolgozom.Most már van időm és kellő tőkém építésznek tanulni,de kezdem sejteni hogy maximum a saját házam fogom tudni megtervezni,ismerettség nélkül sosem leszek épitész.Ezért jó a gépész,mindig lesz munkám,jól is fizet)

2012. máj. 22. 11:58
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Építésznek nagyon jól kell tudnia rajzolnia. Bár az egyetemen szabadkézi rajzon át lehet csúszni egy halovány kettessel, a műszaki rajz, és az ábrázoló geometria meg csak türelem kérdése. Egyetem után meg a tervezést meg lehet oldani számítógéppel, bár ha a ember tud rajzolni, az sokkal előnyösebb.

Építőmérnöknek viszont csak műszaki rajz, illetve ábrázoló geometria kell.

Azt is figyelembe kell venni viszont, hogy íz építészmérnök csak házakat tervez, ez sokkal művészibb irány, az építőmérnök viszont műtárgyakat (híd, felüljáró, aluljáró etc) épít, illetv lehet szerkezetépítő, infrastruktúraépítő/fejlesztő, lehet geodéta... Egyszóval mindent épít ami nem ház.

2012. máj. 22. 11:59
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Jelenleg még levelezőn fejezem be a programozói szakot, és jelenleg programozóként dolgozom. (webfejlesztő, de tervezem, hogy szoftverfejlesztői állást is becélzok).

Így gondolhatjátok, hogy nem a pénz az elsődleges.

Persze lehet még infóból leteszek egy mestert, mert érdekes nagyon az IT ipar és sok lehetőség adott külföldi MSc-nél, vagy idehaza.

De volt szerencsém a műszaki ábrázolásba is belekostólni.

Még pár évig tőkét gyűjtök és angol tudást csiszolok. És inkább skandináv közoktatásban szeretnék tanulni. Jó 30 évesen meglesz ott a diplomán, ha minden jól megy.

Tudom, hogy idehaza kevés a munka, de ha kinti cégnél sikerül helyet szereznem, főleg energetikai vagy informatikai épületekkel tudnék foglalkozni, akkor idehaza az különleges tudásnak számítana. Én így olvastam. De lehet tévedek.

Tudom, hogy külföldön jobb esélyes van az átjárásokra.

Tudom, hogy nem fizet jól a szakma, de maga az, hogy szerettem rajzokat készíteni, tervezni, sőt ahogy látom, hogy mások makettekkel szaladgálnak.... Meg kint is lehetnék a szabadban. Engem az ókori épületek matematikai háttere mindig is lenyügözött. Valahogy nyugisabbnak érzem. Meg ez inkább egy álom megpróbálása :).

Köszönöm mégegyszer a korrekt válaszokat!

2012. máj. 22. 12:14
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Építészeknek fontos a jó szabadkézi rajztudás. Építőmérnököknek meg ArchiCAD-et kell nagyon vágni, meg az Axist.
2012. máj. 22. 13:41
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Azt nem mondanám, hogy nyugis meló az építészet. :)

Változatos, az biztos.

De szabadkézzel nem nagyon szoktunk rajzolni, csak a suli alatt, utána max firkálgatunk, mielőtt leülnénk a gép elé, hogy ott előadjuk magnkat :)

Ha programozó vagy, akkor hogy jön ez a szakma? A párom is mérnök, de ő az informatika miatt váltott, neki az jobban tetszik, és nyugisabbnak tűnik.

2012. máj. 22. 14:03
 6/10 A kérdező kommentje:
Itt mindig a kapkodás, hogy lenne ez jó stb. Programozás az más, mint az általános informatika.
2012. máj. 22. 16:58
 7/10 A kérdező kommentje:

Szimplán csak az épületek szeretetéből, makettkészítést is imádom. Játékokban is inkább az építgetőseket imádom :D.

Na meg mindig is imádtam a történelmet, számomra egyszerű volt. :) Programozóként, hogy jön a történelem :) Ez is jó kérdés :)

2012. máj. 22. 17:00
 8/10 anonim ***** válasza:

Én építőmérnöknek tanulok, így van egy kisebb fajta rálátásom. Azon gondolkodj, hogy melyik is érdekel téged jobban, giga monstrumok megépítése némi szépérzékkel, avagy kifejezetten a művészet, az, hogy egy kisebb házikónak is "lelke" legyen. Vagy is érted. :)

Ahogy már írták az építészeknek kell tudni rajzolni nagyon, de állítólag (erről én csak hallottam) pár hónap különórával és egy jó magántanárral simán el lehet jutni olyan szintre, hogy utána egyetemen megálld a helyedet a kézrajzi órákon.

Nálunk építőknél csak a műszaki rajzok módik, A/0-s, A/1-es méretekben, de ebből rengeteg. (Fél évente 4-et én már rengetegnek érzek:)) Szerkezet tervezés, minden apró részlet kirajzolása, stb. Hatalmas mennyiség így egyszerre számítással, mindennel együtt és emellett rengeteg más tárgyat is vinni kell természetesen.

Mi inkább a Civil 3D-t használjuk az AutoCadből, felületeket, utat tervezni, folyómeder felmérés után digitalizálni az eredményeket stb. (archi-val még csak hírből sem találkoztam a tanulmányaim alatt)

Illetve az Axis is fontos program, jó ha az ember tudja használni, viszont háttér tudás nélkül azt sajnos én úgy gondolom, hogy nem igazán lehet elsajátítani.

Tehát azt kéne mérlegelned inkább, hogy te házakat, középületeket szeretnél-e tervezni, avagy hidakat, utakat, töltéseket, zsilipeket, folyókat szabályozni, csatorna-, villamos-, ivóvízhálózatot kiépíteni, csarnok épületeket tervezni, stb stb. Szerintem pont azért szép ez a szakma, mert baromira szerteágazó, míg mondjuk egy építész annyira nem. (egyéni vélemény)

2012. máj. 23. 12:37
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és teszem hozzá, bár az építőipar jelenleg itthon éppen baromira stagnál, azért építőkből jóval kevesebb diplomás kerül ki, mint építészből (kevésbé népszerű szak) és ha jó szakirányt választasz, akkor 98%, hogy itthon is viszonylag jó állást találsz, külföldön pedig jó nyelvtudással egészen biztos, hogy talál az ember állást!
2012. máj. 23. 12:39
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Igy van igy van

es ne fogj mindent a szuk ismeretsegi korodre mert ha talpraesett vagy es van meglatasod a dolgokra akkor biztos hogy talalsz munkat elobb vagy utobb vagy alapits egy sajat vallalkozast

2012. máj. 24. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!